У підручнику з української мови для сьомого класу надрукували карту України без Криму поруч із текстом гімну України, про це повідомила бук-блогерка й авторка каналу «Непозбувний книгочитун» Тетяна Гончаренко.

Букблогерка зазначила, що піктограму без Криму можна побачити в електронній версії. Ми перевірили й з’ясували, що помилку в е-підручниках уже виправили.

Що кажуть у Міністерстві освіти й науки?

Видавництво «Літера ЛТД» передрукує за власний кошт підручники з української мови для 7 класу, де зобразили мапу України без Криму, повідомляє МОН. Наклад підручників відкликають зі шкіл, передрукують і наново доставлять у школи.

Також, щоб виявляти недоліки на ранніх етапах підготовки підручників, підвищити їхню якість й уникати технічних помилок, з цього навчального року міністерство спільно з Українським інститутом розвитку освіти проводитиме апробацію підручників у школах перед друком. 

Що кажуть у видавництві? 

Видавництво підтвердило, що відкликає підручники й видасть виправлений наклад за свій кошт. Вони пояснюють, що ситуація сталася через технічну помилку дизайнера й недогляд редакції під час остаточної підготовки видання до друку. Окрім того, вони звільнили головного дизайнера видавництва, а всім причетним до випуску книги винесли догани й штрафи. 

Скриншот із підручника української мови Тетяни Гончаренко

Скриншот із підручника української мови після перевірки «Віледжа»

Що пропонували робити з друкованими підручниками?

На помилку в підручниках відреагувала одна з його авторок Анастасія Онатій. Карта потрапила в друк через неуважність.

Однак виявляється, що на стоках тепер викладають «зручні» карти України з двома «шарами» зображень – з півостровом і без. При копіюванні карт контур півострова злився з білим фоном. «Дизайнер зосередив увагу на контурах, щоб не було зайвих, і не помітив, що об’єкта немає на верхньому шарі», – пояснили видавці.

Тепер освітян і школярів закликають обговорити цю помилку й домалювати Крим у підручнику. Зокрема, так можна розказати учням про мапаганду – поширення зображень України без території Криму, частини тимчасово окупованих областей.

Автори підручника запропонували флешмоб для школярів – домалювати Крим на карті Фото: Анастасія Онатій

  

У січні 2023 року МЗС звернулися із закликом до іноземної спільноти не вживати формулювання «війна в Україні». Натомість просять називати російське вторгнення «війною проти України», щоб це вказували на факт агресії з боку РФ. 

Фото й обкладинка: Тетяна Гончаренко, Анастасія Онатій, скриншот «Віледжа»