29 закладів, що відкрили в грудні в різних містах
Віледж зібрав заклади, що запустили в Україні в грудні. На кінець 2024-го з’явилися і «Китайський привіт» від Кацуріна, й оновлений «Алхімік», і ресторан «Наталка» на честь мами Купера, і три «МакДональдзи» в різних містах.
Редакція Віледжа також підбила підсумки 2024 року: найбільші відкриття Києва та Львова, а також закриття по всій Україні.
Київ
Бістро Am у Чеховському провулку на Гончара
Це «пиріжкова третьої хвилі» як її називають фаундери Олександр Ткачук, Андрій Петрусь і Карина Громова. Бістро відкрили, щоб популяризувати український стритфуд, суперфуд і пиріжки. До того ж це вже другий етап їхнього проєкту: на цій же локації в листопаді вони запустили віконце з пиріжками (Чеховський провулок, 3).
Кафе італійської кухні «Шук Шук» біля ТРЦ «Гулівер»
«Ми надихаємось італійськими кулінарними традиціями, але адаптуємо їх до атмосфери Києва», – розповідала команда в коментарі Віледжу (вулиця Шовковична, 50).
Корнер Takava у ТРЦ Respublika Park
Як концепцію обрали принцип «поспішай повільно», готують спешелті каву й какао і фермерський чай. Крім того, кажуть, що дотримуються безвідходного виробництва. А для створення корнера використали 200-річне відреставроване дерево сосни й оформили його в гавайському стилі з тропічними рослинами.
Оновлений бар «Алхімік» на Шота Руставелі
«Ми поєднали мінімалізм і коктейльний максималізм», – розповідала команда Віледжу. Утім, кажуть, що в оновленому барі на Шота Руставелі, 12, зберегли всі ті цінності, що любили гості. Тепер тут готують 12 авторських коктейлів і є текіла, настояна на сичуанському перці.
Ресторан «Солодко & Гірко» на Лютеранській
Ресторан відкрили на вулиці Лютеранській, 10-А. Основними категоріями в меню тут є сніданки, піца й десерти. Наприклад, можна замовити ньокі з лососем й дев’ять видів піци. А з напоїв подають крафтові чай і лимонади.
Мексиканський попап Alejandro на Сагайдачного
Попап працюватиме в закладі Naperlage протягом зими. Гостям пропонують тако з різними начинками, буріто, кесадільї, чурос, а з напоїв подають авторські коктейлі.
Третя кондитерська Paul на Великій Житомирській
Французький франчайз у форматі пекарні-кондитерської відкрив третій заклад у Києві, на вулиці Великій Житомирській, 9. Перший Paul на Ярвалу працює з 2014 року, а з 2018 року – локація на вулиці Городецького.
«Китайський привіт» на Подолі
Це вже другий «Китайський привіт» у Києві, на вулиці Фролівській, ⅙. У меню тут 45 нових страв китайської кухні, на стіні – портрет шефа Сяна, а в залі – чотириметровий кіт. Також у місті працюють японський, тайський і в’єтнамський «Привіт».
KFC на Дніпровській набережній
Ресторан має площу 345 м² й працює щодня з 08:00 до 22:30. Звідти можна замовити доставку через Glovo чи Bolt.
Ветеранський корнер «Титанові» в ТРЦ Respublika Park
Це простір від однойменного реабілітаційного центру. Каву тут готують ветерани, на екрані поруч транслюють відео про них, а в конструкції корнера розташували протези.
Простір Entropy на Ярвалу
Заклад позиціюють як co-vibing space й місце для зустрічі, роботи й усамітнення. Для цього тут облаштували декілька кімнат: «кімната психотерапевта», офісна кімната, камінна й інші. Тут можна замовити японські десерти від Kasuteira й випити каву, матчу або вино (вулиця Ярославів Вал, 16).
Коктейль-бар «Люмен» на Терещенківській
Це бар від команди Squat 17b й «БарменДиктат» на Терещенківській, 17Б-В. Тут пропонують більш ніж 30 коктейлів – класичних, авторських і безалкогольних. Меню частково повторює страви Squat 17b, але є й нові позиції.
«МакДональдз» біля станції метро «Бориспільська»
Ресторан площею 465 м² облаштували в одноповерховій будівлі. У залі є 116 посадкових місць, а на терасі – ще 68. Для водіїв працюють дві лінії «МакДрайву» (проспект Миколи Бажана, 19-Б).
Паназійське бістро Momoshi на Басейній
Бістро з боулами, хенд-ролами, локшиною й темпурою запустили навпроти ТЦ Gulliver. Фаундери кажуть, що це перший, але точно не останній заклад Momoshi.
Кав’ярня 29 Coffee на бульварі Павла Вірського
«Це стильний простір кави, десертів і гарної музики», – розповідає команда. Кав'ярня працює на бульварі Павла Вірського, 6.
Інші міста
Сімейна чіберечна «Ціберек» у центрі Луцька
«Це все про чібереки і янтики: великі або міні, класичні солоні та незвичні солодкі», – розповідають фаундерки. Відтак тут пропонують по 7 видів чібереків (цібереків) і янтиків: зі свининою і яловичиною, індичкою та грибами чи вишнею й шоколадом (вулиця Винниченка, 2).
Ресторан-пекарня Blanka біля парку Шевченка у Дніпрі
Blanka Bakery – це ресторан-пекарня з хлібом на заквасці, круасанами, їжею й вином від ресторатора й раніше члена журі ресторанної премії «Сіль» Дениса Жаткіна. За його словами, цим проєктом хочуть розкрити пекарські традиції від старого світу до України.
Гастрогалерея ÓнDe в Івано-Франківську
Це маркет із крафтовими товарами українських виробників, фермерською продукцією й делікатесами. В Івано-Франківську його відкрили в «Промприладі», але без власної випічки й кулінарії, як у їхньому першому маркеті в Чернівцях. (вулиця Академіка Сахарова, 23)
«МакДональдз» у Ковелі
Цей ресторан розташований на трасі до польського кордону – міжнародному автошляху М07. Біля «МакДрайву» облаштували додаткові паркомісця, також є велопарковка. (вулиця Варшавська, 50-Б)
«Білий налив» від ветеранів у Рівному
Заклад працює на умовах франшизи на вулиці Вʼячеслава Чорновола, 27. Його власники – ветерани війни Денис і Георгій, які після демобілізації вирішили зайнятися власною справою. «Білий налив» – це їхній другий заклад.
Кафе-бістро Bar & Breakfast Community у Львові
Тут поєднали концепцію сніданків і бару, у який не треба чепуритися, а просто прийти й відпочити, розповідав Віледжу фаундер Петро Заставний. Сам заклад розміщується в історичній будівлі на вулиці Лесі Українки й має дві зали, де бажану атмосферу створюють за допомогою світла й диско-кулі.
«Вогень Кебаб» у новому форматі у Львові
Це перший у Львові кебаб на вогні, за словами фаундерів, а їхня третя локація на вулиці Коперника, 32– це новий формат зі стравами з мангала. Ще два заклади продовжують роботу на вулиці Куліша й Чернівецькій.
Ірландський паб Shamrock у Дніпрі
Заклад працював у 2002-му, і тепер його вирішили перевідкрити на проспекті Дмитра Яворницького, 41. З англійської назва пабу означає «трилисник», символ удачі й Ірландії, однак у команді заклад називають «чотирилисником». За напої відповідає Степан Цуцман, а створювати меню допоміг шеф-кухар Міралі Ділбазі (Mirali).
Бістро Sunny в Одесі
Sunny умовно поділили на дві зони: майже при вході можна замовити напої й купити десерт, а далі розташовані столики. З меню – салати, закуски, пасти, основні страви й супи. (вулиця Гаванна, 7)
Пивний бар «Цьом» в Одесі
Бар відкрили, щоб ламати стереотипи про пиво й підіймати його на новий рівень, каже команда. У меню – класичні пивні страви й локальні закуски. Заклад працює на вулиці Дерибасівській, 33.
Ресторан «Наталка» від Купера в Одесі
«Наталка» – це ресторан української кухні від Алекса Купера, який він присвятив своїй мамі: «Цей проєкт для мене про просту та зрозумілу істину – «людині потрібна людина» й про те, що ми всі шукаємо втрачений у дитинстві дім». Заклад працює на місці Shalom (на вулиці Грецькій, 19), а шефом є Андрій Северенчук.
Ресторан італійської кухні Olivia в Одесі
Це класичний ресторан італійської кухні з пастою й піцою, також є страви на грилі, сицилійський бургер і морепродукти. (вулиця Добровольців, 10/20)
Кафе з десертами «Морелі» в Чернівцях
Морелі – це назва сорту абрикоса на заході України, на честь якого й назвали заклад. Фаундери ще з 2019 року готують десерти, кенді-бари й подарункові набори на замовлення. А тепер відкрили власне кафе на вулиці Головній, 65.
KFC у центрі Харкова
Фудкорт KFC відкрили в ТРЦ «Нікольський» і він має площу 160 м². У ресторані відмовляються від зайвого пластику, тому холодні та гарячі напої подають без пластикових кришок і трубочок, у «більш екологічних» стаканах. Згодом запустять доставку по місту.
«МакДональдз» у Вінниці
Ресторан відкрили біля центрального автовокзалу й він став четвертим у місті. Там можна замовити всі страви з традиційного меню «МакДональдзу», а також сніданки, які зараз тестують лише у Вінниці.
Обкладинка: Momoshi