Наразі встановити захисні екрани на станціях київського метрополітену неможливо, ідеться у відповіді директора департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслана Кандибора на петицію

Захисні екрани пропонували встановити, щоб убезпечити пасажирів від потрапляння під потяг. Зокрема, через важкий психологічний стан деяких українців і військових з інвалідністю. «Навіть якщо людина не перебуває в тяжкому психологічному стані, існує ризик втратити рівновагу, задивившись на потяг», – додали автори петиції.

Петиція про встановлення захисних екранів набрала необхідні шість тисяч підписів 22 серпня для розгляду її Київрадою. Облаштувати захисні екрани на станціях не можна відповідно до нинішніх вимог до проєктування й будівництва нових, реконструкції й капремонту наявних ліній.

«Це питання потребує комплексного підходу, і його пропонують реалізувати під час проєктування й будівництва нових ліній і станцій метро, зокрема Подільсько-Вигурівської лінії (метро на Троєщину)», – ідеться у відповіді Кандибора.

Щоб у майбутньому встановити захисні екрани в метро, треба:

  • внести відповідні зміни до ДБН;
  • визначити технічні можливості встановлення огороджувальних систем з урахуванням конструктивних й архітектурно-планувальних характеристик станцій;
  • впровадити на трьох нинішніх лініях метро системи автокерування потягів. Через це доведеться повністю замінити автоматику й телемеханіку руху потягів;
  • внести держфінансування на встановлення захисних екранів.

   

Електронну петицію з проханням встановити захисні екрани на станціях метрополітену зареєстрували на початку липня 2024 року.  

На станції метро «Золоті ворота» жінка впала під потяг і загинула 28 червня. Також 27 червня під потяг на станції метро «Університет» потрапив чоловік. Йому затиснуло ноги, але рятувальники його деблокували. Чоловіка госпіталізували. Що робити, якщо побачити пасажира, який упав на колію, читайте тут.