На сайті Київради зареєстрували електронну петицію з проханням встановити захисні екрани на станціях метрополітену.

Захисні екрани пропонують встановити, щоб убезпечити пасажирів від потрапляння під потяг. Автори петиції зазначають, що через війну частина громадян перебуває у важкому психологічному стані й іноді це призводить до суїцидальних намірів.

Крім того, демобілізовані військові часто стикаються з фізичними обмеженнями, зокрема з ампутаціями кінцівок. Вони використовують милиці або інші допоміжні засоби, і можуть втрачати рівновагу на перонах.

«Захисні екрани можуть стати важливим барʼєром, який запобігатиме трагічним випадкам. Навіть якщо людина не перебуває в тяжкому психологічному стані, існує ризик втратити рівновагу, задивившись на потяг, що прибуває», – зазначають у петиції.

Водночас встановлення захисних екранів неможливе без певного рівня автоматизації руху, яка б дозволяла зупиняти потяг завжди в одному місці з мінімальною похибкою, оскільки двері потяга й двері захисного екрана мають збігтися, кажуть «Пасажири Києва».

Подібний проєкт із модернізації лінії метро М3 в Будапешті коштував 440 мільйонів євро, а також тривав майже три роки, протягом яких значні ділянки лінії не працювали й були замінені автобусами. 

«Встановлення захисних екранів у метро є стратегічно хорошою ідеєю, але її реалізація потребує перебудови систем безпеки й ліній київського метро з підвищенням рівня автоматизації. Їх встановлення потривожить клубок інших потреб, тому це навряд чи можна реалізувати в найближчі роки», – вважають активісти.

   

На станції метро «Золоті ворота» жінка впала під потяг і загинула 28 червня. Також 27 червня під потяг на станції метро «Університет» потрапив чоловік. Йому затиснуло ноги, але рятувальники його деблокували. Чоловіка госпіталізували.