Київські клуби «Схема», Closer, Keller і ГО «Спадщина. Київ» виступили проти забудови гори Юрковиця.

У своєму спільному дописі в Instagram вони просять підписати відповідну петицію до президента Володимира Зеленського. «Якщо не відстояти Юрковицю і Щекавицю, ми втратимо памʼятку культурного значення, що призведе до виселення культурного кластера Подолу, і ми не є винятком», – пишуть представники клубів. 

Вони зазначають, що дозвіл на забудову єдиної зеленої зони Подолу ТОВ «Керамблоки-Інвест» є незаконним, а інфраструктура району не пристосована до великої резидентської забудови.

Натомість клуби спільно з активістами пропонують створити національний парк «Київські Пагорби» на території Юрковиці і Щекавиці. Підписати петицію можна за посиланням

   

Гора Юрковиця розташована між Подолом і Татаркою. На цій земельній ділянці розташована пам’ятка археології – городище й могильник 9–13 століття. Створення ландшафтного заказника на горі Юрковиця анонсували ще до повномасштабного вторгнення РФ, щоб уберегти гору від «можливих забудов й іншого небажаного втручання». 

У квітні петиція про створення рекреаційного парку на Юрковиці набрала необхідну кількість підписів для розгляду. Тоді автор петиції закликав якнайшвидше «звільнити ділянку, захоплену без договору ТОВ «Керамблоки-Інвест». Також просили зобов’язати власника будівлі колишнього пивзаводу Ріхерта виконувати умови охоронного договору – реставрувати пам’ятку чи повернути її громаді.

У липні друга така петиція зібрала 6 000 необхідних голосів. Авторка петиції зазначає, що ця територія може бути місцем відпочинку, але якщо не розірвати договір з орендарем, тут стоятиме ще один житловий комплекс «проти волі громади». 

   

У червні 2021 року A Devepolment запропонувала концепцію розвитку колишньої території заводу Ріхерта на вулиці Кирилівській на Подолі. Ділянка в промисловій зоні на Подолі відома завдяки «Пивзаводу на Подолі» – історичній броварні, яку заснував купець Микола Хряков у 1872 році. За будівлю відповідав архітектор Володимир Ніколаєв, серед інших робіт якого пам’ятник Богдану Хмельницькому на Софійській площі, маєтки Лібермана й Гальперіна на Липках, а також завершення спорудження Володимирського собору. 

Згідно з проєктом, який представник A Development описав у коментарі The Village Україна, площа забудови має становити менш ніж 1,5 гектара від загальної площі земельної ділянки в 10,6 гектара. У команді кажуть, що 85% земельної ділянки займатимуть рекреаційні зони з ландшафтним благоустроєм і зонами відпочинку, опоряджена штучна водойма, що виникла на місці карʼєру, де раніше видобували глину для цегли, й облаштований вертикальний парк в ареалі гори Юрковиця.

Крім того, A Development обіцяють зберегти й реставрувати три архітектурні памʼятки й кажуть, що підписали відповідний охоронний договір. Також обіцяють зробити територію, вільну від парканів і шлагбаумів, і відкрити доступ до всіх рекреаційних зон і реставрованих памʼяток.

У липні 2023 року ми також запитували в засновника A Development Олексія Баранова про статус проєкту й занепокоєння киян щодо долі Юрковиці: «Юрковицю ми взагалі не чіпаємо, ми тільки приведемо її до ладу. Плюс це не закритий ЖК, я категоричний противник цього. У нас під благоустроєм 7 гектарів землі, це 70% ділянки: променаду, озеро, вихід на Юрковицю. Це громадський простір, де зможуть проводити час кияни. Озеро треба очищати, там буде багато роботи, але ми це зробимо», – відповів Баранов.

Обкладинка й фото: Slavko Fed4ev