Ще одна петиція щодо захисту гори Юрковиця, на якій розташована будівля заводу Ріхтера, зібрала 6 000 необхідних голосів, ідеться на сайті Київради.

Авторка петиції Ольга Коцько пропонує визнати договір оренди земельної ділянки з ТОВ «Керамблоки-Інвест» таким, що не відповідає інтересам громади. Натомість вона зазначає, що ця територія може бути місцем відпочинку, але якщо не розірвати договір, тут стоятиме ще один житловий комплекс «проти волі громади». 

За словами авторки, компанія-орендар протягом років засмічувала цю територію, викачувала воду, висушувала озера, зрізала дерева, а також порушувала вимоги договору. Тобто передумов для продовження оренди немає, а діяльність забудовника порушує закони України (Водний кодекс, Закон України «Про охорону культурної спадщини», статті 5 і 13 КУ, частину 3 статті 215 ЦКУ). Загалом від Київради вимагають визнати, що договір оренди земельної ділянки з ТОВ «Керамблоки-Інвест» порушує законодавство та визнати його недійсним.

У квітні петиція про створення рекреаційного парку на Юрковиці теж набрала необхідну кількість підписів для розгляду. Тоді автор петиції закликав якнайшвидше «звільнити ділянку, захоплену без договору ТОВ «Керамблоки-Інвест». Також просили зобов’язати власника будівлі колишнього пивзаводу Ріхерта виконувати умови охоронного договору – реставрувати пам’ятку чи повернути її громаді.

У відповіді Київрада зазначила, що підстави для припинення права користування земельною ділянкою немає, а щоб створити там парк, ініціатор мав подати перелік документів. Станом на 29 липня ця петиція перебуває «на реалізації».

   

Гора Юрковиця розташована між Подолом і Татаркою. На цій земельній ділянці розташована пам’ятка археології – городище й могильник 9–13 століття. Створення ландшафтного заказника на горі Юрковиця анонсували ще до повномасштабного вторгнення РФ, щоб уберегти гору від «можливих забудов й іншого небажаного втручання». 

   

У червні 2021 року A Devepolment запропонувала концепцію розвитку колишньої території заводу Ріхерта на вулиці Кирилівській на Подолі. Ділянка в промисловій зоні на Подолі відома завдяки «Пивзаводу на Подолі» – історичній броварні, яку заснував купець Микола Хряков у 1872 році. За будівлю відповідав архітектор Володимир Ніколаєв, серед інших робіт якого пам’ятник Богдану Хмельницькому на Софійській площі, маєтки Лібермана й Гальперіна на Липках, а також завершення спорудження Володимирського собору. 

Згідно з проєктом, який представник A Development описав у коментарі The Village Україна, площа забудови має становити менш ніж 1,5 гектара від загальної площі земельної ділянки в 10,6 гектара. У команді кажуть, що 85% земельної ділянки займатимуть рекреаційні зони з ландшафтним благоустроєм і зонами відпочинку, опоряджена штучна водойма, що виникла на місці карʼєру, де раніше видобували глину для цегли, й облаштований вертикальний парк в ареалі гори Юрковиця.

Крім того, A Development обіцяють зберегти й реставрувати три архітектурні памʼятки й кажуть, що підписали відповідний охоронний договір. Також обіцяють зробити територію, вільну від парканів і шлагбаумів, і відкрити доступ до всіх рекреаційних зон і реставрованих памʼяток.

У липні 2023 року ми також запитували в засновника A Development Олексія Баранова про статус проєкту й занепокоєння киян щодо долі Юрковиці: «Юрковицю ми взагалі не чіпаємо, ми тільки приведемо її до ладу. Плюс це не закритий ЖК, я категоричний противник цього. У нас під благоустроєм 7 гектарів землі, це 70% ділянки: променаду, озеро, вихід на Юрковицю. Це громадський простір, де зможуть проводити час кияни. Озеро треба очищати, там буде багато роботи, але ми це зробимо», – відповів Баранов.

Обкладинка й фото: Київрада