Якщо людина свідомо купує рослину у свій дім – вона офіційно стає дорослою. Утім, комусь може бути складно наважитися на це, бо вважають, що догляд за рослинами – це складно й незрозуміло.

Редакторка «Віледжа» Катерина Мельник запитала в експертки з озеленення Дар'ї Стадниченко, які кімнатні рослини обрати, якщо не мали з ними справи раніше, і як за ними треба доглядати.

Дар'я Стадниченко

експертка з озеленення

Як обрати кімнатну рослину?

   

Насправді складних у догляді рослин не буває, просто вони всі потребують уваги більшою чи меншою мірою. Перед тим як придбати, варто розібратися, що за рослину ви обираєте й що вона любить. Якщо ж ви хочете знайти ту, яка буде гарно стояти, але про яку не потрібно буде дбати – ймовірно, краще обрати штучну. Звичайно, є більш стійкі й витривалі рослини, які вибачають помилки в догляді, але важливо розуміти, що всі вони живі, тож потрібно ставитися до них саме так і мати повагу. 

Якщо у вас уже є кімнатні рослини, але вам складно впоратися з доглядом за ними, можна звернутися за консультацією до спеціалістів. Якщо ж ви готові придбати нові, варто розібратися, як саме їх обирати.

Загалом кімнатні рослини можна розділити на:

          •   Квітучі. Утім, це не означає, що вони квітнуть постійно. Стреліція, наприклад, може квітувати лише декілька місяців на рік.

          •   Декоративно-листяні.

          •   Сукуленти й кактуси.

Ділити рослини на світло- й тіньовитривалі – це стереотип. Навіть найбільш тіньовитривала рослина не може жити без світла. Тобто якщо ми поставимо рослину десь у коридорі, де лише інколи буває лампове світло, чи у ванну, де вікон немає, то не варто очікувати, що вона зможе розвиватись. Питання, чи вона виживе взагалі, тому головне правило в догляді – живі рослини без світла не живуть.

Місце розташування

Коли купуєте рослину, треба визначити, де хочете її поставити. Наприклад, це столик біля ліжка. Тоді варто оцінити, як багато світла туди потрапляє і в який час бувають прямі сонячні промені. 

Якщо це сонячна сторона (наприклад, вікна виходять на південь) – рослини будуть у захваті. У такому разі більш світлолюбні краще ставити біля вікна, а тіньовитривалі – трохи далі. Це важливо, бо якщо той же тіньовитривалий заміокулькас («доларове дерево») виставити на сонце, то він, хоч і зможе адаптуватися й рости, але це буде складно для нього. У нього можуть бути опіки, він втратить насичений зелений колір чи перестане рости.

Водночас варто пам'ятати, що обідні прямі сонячні промені шкідливі не лише для людей, а й для рослин. Їх варто уникати або на літній період забирати звідти рослини. Винятком є оливкове дерево, якому потрібно багато сонця. 

Якщо в кімнату потрапляє небагато світла, варто все ж обирати тіньовитривалі рослини й розташовувати їх лише біля вікна. Інакше, якщо рослина не буде отримувати достатню кількість сонця, почне хворіти, втратить свій вигляд і врешті може померти. 

Попередній досвід

Деякі рослини вибачають, якщо забути їх полити вчасно кілька разів чи, навпаки, перелити, а деякі – ні. Якщо в першому випадку рослина може скинути кілька листків, щоби натякнути вам звернути на неї увагу, то в іншому – уже зсохнеться чи вкриється плямами.

Через це не варто починати з алоказій, калатей чи пальм, бо й у вас, й у рослини буде стрес.

Це high level у догляді, і такі рослини варто купувати вже після того, як навчилися спілкуватися з епіпремнумом, заміокулькасом («доларовим деревом»), спатифілумом («жіночим щастям») чи фікусом. Так само краще зачекати з плодовими кімнатними рослинами, бо те, що вони легкі в догляді – міф.

Як доглядати за кімнатними рослинами? 

   

Поливати

Правила про те, що варто поливати рослину один раз на сім днів чи один раз на тиждень немає (як й із застудою) – забудьте його. Усі рослини просихають по-різному. Наприклад, щоби цитрус ріс гарно, у нього завжди має бути трохи вологий ґрунт, бо якщо він буде просихати на пів горщика, то дуже швидко помре. Через це треба читати правила догляду за кожною рослиною й розбиратися, що вона любить. 

А перш ніж полити, варто перевірити ґрунт пальцем, причому не з одного боку, а з декількох. Якщо верхній шар недостатньо просох – можна далі займатися своїми справами й повернутися до рослини за три дні, приміром. Якщо просох – можна поливати, причому робити це по колу, щоб кожен корінець отримав достатньо вологи. Окрім того, краще поливати рослини в першій половині дня, оскільки їм потрібен час поглинути цю воду, бо вночі рослини теж відпочивають і їхні процеси уповільнюються. 

Трапляється й таке, що ви вже простежили, що рослині в середньому потрібен тиждень для просихання, але в якийсь момент вона перестає вбирати воду. Отже, щось пішло не так, тоді краще рослину не полити, а дочекатися, щоб ґрунт просох.

Утім, це не означає, що можна й не поливати. Саме так часто роблять із сукулентами, бо думають, що їм не потрібно багато води. Насправді ж, якщо рослині недостатньо вологи, вона почне брати її із себе й тоді її листя зморщиться.

Зволожувати приміщення

Зволожувач повітря – це доступна зараз річ, він потрібен не лише людям, а й рослинам теж. Для всіх рівень вологості в кімнаті має бути не нижче 50%. Інколи зволоження намагаються компенсувати оприскуванням, але насправді ефекту вистачає лише на 15 хвилин, доки листя вологе. 

Через це не варто купувати рослини, яким потрібно понад 70% вологості (наприклад, калатеї), бо такі умови дуже складно створити. Звичайно, рослини можуть адаптуватися до умов приміщення, але якщо вологість для них буде недостатньою, у них можуть сохнути краї листя й з'являтись шкідники через низький імунітет.

Якщо ж у вас уже є такі рослини, варто постійно дбати про рівень їхнього зволоження, особливо взимку. Один зі способів – узяти піддон, у два рази більший за горщик, і насипати на дно керамзит чи декоративні камінці для гарного вигляду. Далі в нього треба налити воду й поставити зверху рослину. Так вода буде випаровуватися, і навколо рослини зберігатиметься середовище, яке їй підходить.

Протирати листя

Коли на листках збирається пил, то заважає рослинам поглинати вуглекислий газ і світло, тобто дихати й бачити. Через це варто протирати листя або робити для рослин душ.

Незалежно від сезону, принаймні раз на місяць можна ставити у ванну всі свої рослини, закривати їхній ґрунт харчовою плівкою, щоб туди не потрапила зайва вода, і вмикати теплий душ. Коли весь пил змивається, зачекати, поки вода стече, і повернути рослини на свої місця. Такий душ підходить усім рослинам, окрім кактусів чи тих, які мають ворсисте листя. Для їхнього очищення можна використати м'яку щітку. 

Змінювати ґрунт

Якісний ґрунт – це 80% успіху в догляді за рослинами. Обирати його варто за видом рослин: для декоративно-листяних, квітучих, цитрусових чи сукулентних. Є також «універсальний» варіант, але мінералів у ньому буде вистачати не для всіх рослин.

Уперше замінити ґрунт варто, коли купуєте рослину, бо її зазвичай перевозять у транспортувальному ґрунті з добривами, які розпадаються за деякий час. А далі – замінювати щороку для молодих рослин і що два-три роки для дорослих, бо ґрунт зношується, а його корисні мінерали вичерпуються.

Підібрати горщик

Для рослин варто підбирати горщик за розміром кореневої системи й перші 3–5 роки змінювати приблизно раз на рік (щовесни). Наприклад, якщо у вас був горщик 12-го діаметру, наступним можна підібрати на 3–5 сантиметри більший, тобто збільшувати його розмір поступово.  

Щоб переконатися, що рослину час пересадити, можна підняти горщик і перевірити дренажний отвір внизу. Якщо з нього виступає коріння – горщик треба збільшувати, а якщо візуально рослина замала для нього – імовірно, варто обрати трохи менший.

Купувати горщик «на виріст» – погана ідея, тому що за його розміром рослина нарощує свою кореневу систему. Якщо горщик завеликий, рослина буде витрачати всі свої сили саме на це, а зелена частина в цей час не буде рости. А в затісних горщиках ґрунт буде пересихати дуже швидко й доведеться постійно ходити навколо нього з лійкою.

Може бути також, що рослина велика, але коренева система в неї насправді дуже маленька. Якщо складно визначити, можна дістати її з горщика, обтрусити зайвий ґрунт і перевірити, чи підходить його розмір.

Якщо між ними залишається 3–5 сантиметри простору – це нормально. Якщо ж уже розпорпали ґрунт і зрозуміли, що горщик треба змінювати, то можна закрити кореневу пакетом, залишивши трохи повітря, і поїхати обрати новий.

Уникати протягів

Рослини – живі організми, жодні з них не люблять протяги. Звичайно, є більш стійкі до них рослини, але якщо їх постійно тримати в таких місцях, нічого хорошого з цього не вийде. Тоді рослини можуть хворіти, перестати рости, а їхнє листя буде опадати. За таким самим принципом не варто ставити їх навпроти кондиціонерів. 

Використовувати добриво

Часто люди не використовують добриво, але це важливо для рослин і до того ж дуже легко тепер. Зараз пропонують добрива, які можна додавати у ґрунт, або в пульверизаторах, коли достатньо лише обробити листя. Також є добрива 2 в 1, з профілактикою від шкідників. Утім, важливо читати рекомендації щодо їхнього використання, бо добрива, які використовують у полив, наприклад, не можна вносити в просохлий ґрунт, інакше в рослини можуть бути опіки.

Загалом добриво підбирають за типом рослини. Квітучим воно допомагає квітнути довше або навіть кілька разів на рік, а декоративно-листяним – стимулює ріст і впливає на забарвлення листя.

Зазвичай добриво використовують із весни до осені, коли рослини активно ростуть, а періодичність залежить від його виду: раз на тиждень, раз на три чи шість місяців. Деякі ж рослини треба удобрювати весь рік, як-от орхідеї чи цитрусові, бо вони витрачають багато енергії на квітування й вирощування плодів.

Як доглядати за рослинами, коли змінюється сезон? 

   

Літо – це суперчас для рослин. У цей період їм варто регулярно давати добрива, щоб вони накопичували поживні речовини. Потім це буде допомагати їм упоратися зі стресом, який рослини відчувають із настанням холодної пори.

Менше поливати

Різні сезони – це різна кількість сонця й тепла, від яких залежить періодичність поливу. Улітку рослини варто поливати більше, а взимку – менше. 

Змінювати місце розташування

Узимку рослини варто ставити ближче до вікна, щоб вони могли отримати якомога більше сонця. Але водночас варто їх прибрати від батарей, бо сухе повітря може шкодити. 

Утілити обидві поради дуже складно, бо в домівках зазвичай батареї розташовані саме біля вікон. У цьому разі вже варто обирати менше з двох зол. Нестача світла гірше, ніж батарея, бо коли рослина недоотримує його, то починає хворіти.

Компенсувати вплив батареї можна, якщо поставити поруч зволожувач повітря. Також можна вивішувати на батарею випраний одяг, який даватиме схожий ефект зволоження. Утім, це варто робити, лише якщо батарея не надто потужна, і зважати на правила пожежної безпеки.

Якщо сонцелюбні рослини все ж потрібно забрати від вікна, їх можна досвічувати. Тобто вмикати звичайні настільні лампи, що світитимуть на них. Звичайно, це не замінить сонце, але рослина зможе отримати хоча б трохи більше ультрафіолету. 

Дати рослинам спокій

Узимку не треба використовувати добрива чи обприскувати листя (особливо якщо в приміщенні низька температура). Головне, щоб стан рослин не погіршувався в цей час. Якщо ж нема росту, але й листя не опадає, і не вкривається плямами – це абсолютно нормально.

Таке ж правило варто використовувати, якщо ми знову повернемося в умов блекаутів, коли недостатньо світла й тепла – дати рослині спокій, прибрати протяги й зовсім трохи поливати. Тобто не збільшувати проміжки між поливами, а саме давати невелику кількість води. Вона має зволожувати лише верхній шар ґрунту, щоб рослина встигала цю воду випити.

Як зрозуміти, що рослині не ок?

   

Зазвичай рослина сигналізує нам, якщо їй щось не подобається. Але перші один-два місяці, коли ви придбали рослину – це адаптивний період. У цей час її стан може трохи погіршитися, бо вона намагається звикнути до нових умов. 

Це нормально, бо всі рослини приїжджають сюди з теплиць Голландії, Бельгії чи Іспанії, де в них було прекрасне життя з достатньо зволоженим повітрям і великою кількістю сонця. Тепер же вони потрапляють у квартиру, де мало світла, сухе повітря і їх можуть забути полити. Звичайно, рослина може почати хворіти.

Це можна помітити, коли листя рослин опадає, не підіймається, жовкне або на ньому з'являються плями. Визначити, що саме стало причиною, може бути складно, бо листя, наприклад, може опадати і якщо води недостатньо, і якщо її забагато. Але якщо в рослини з'явилися плями саме на кінчиках листя, то, найімовірніше, їй було забагато води. Зайва волога намагається кудись вийти й найчастіше це саме кінчики. А зморщуватися листя може через нестачу води. 

Якщо ж визначити складно, можна звернутися до спеціаліста з рослин. Утім, якщо дотримуватися правил догляду, то цих проблем можна уникнути.

З яких рослин можна починати?

   

Кротон (Codiaeum Variegatum)

Швидко росте, але боїться, коли ґрунт сильно просихає, тому це ідеальна рослина для тих, кому хочеться часто поливати. Кротону потрібне світле місце, він витримує прямі сонячні промені, але бажано ранкові чи вечірні. Ґрунт між поливами має просихати на два-три сантиметри. 

   

Молочне дерево, або молочай Тірукалі (Euphorbia Tirucalli) 

Любить світле й сонячне місце, а також досить швидко росте за умов тісних горщиків і гарного освітлення. Ґрунт між поливами має повністю просихати.

   

Калатея Вельветова (Calathea Rufibarba)

Якщо дуже хочеться саме калатею, то краще обрати такий її вид. Вона потребує багато світла, але без прямих сонячних променів. Ґрунт має бути завжди трошки вологий, тому краще поливати потрохи, але часто.

   

Кактус Fishbone (Epiphyllum Anguliger)

Хоч це і кактус, але потребує багато світла (без прямих променів). Ґрунт має просихати між поливами, але любить обприскування. Безпечний для тварин і для дітей (майже всі тропічні рослини отруйні більшою чи меншою мірою, а ці не нашкодять, якщо їх вкусити).

   

Пташина папороть (Asplenium Nidus Crispy Wave) 

Аспленіуми схожі на прибульців. Вони потребують багато світла, але без прямих сонячних променів. Ґрунт має просихати між поливами на половину горщика. Також безпечний для тварин і дітей.

   

Аглаонема (Aglaonema White Lime) 

Любить світло, але більш тіньовитривала, як порівняти з попередніми (не варто зловживати). Поливати варто в міру просихання ґрунту на пів горщика. У зимовий період можна робити повне просушування ґрунту між поливами.

   

Сансев'єрія (Tiara Grand Gazelle або Cylindrica)

Сансев'єрію вважають чудовим фільтром для повітря в кімнаті. Її найкраще ставити на тумбочку біля ліжка. Утім, вона вміє адаптуватися до різних умов, тому може жити й під прямим сонячним світлом, й у глибині кімнати. Якщо розташовуєте під прямим сонцем, потрібно буде частіше поливати, і навпаки. Робити це треба в міру просихання ґрунту на пів горщика. 

   

Клузія (Clusia)

Це невибаглива квітуча рослина, якій потрібно багато світла, але без прямих сонячних променів. Ґрунт клузії між поливами має просихати на третину горщика влітку й на половину – узимку.