Науково доведено, що саме в генах криються відповіді на питання про молодість і повноцінне життя. Щоб ці знання припинили бути таємницею та почали працювати на користь здоров’я кожного з нас, в Україні запустили лабораторію Reasons – першу, що пропонує повний комплекс генетико-молекулярних досліджень.

Лабораторія спеціалізується на глибинній генетико-молекулярній діагностиці й пропонує інноваційний підхід до розв'язання проблем здоров’я, збереження молодості та покращення якості життя. Завдяки тестуванню кожен може отримати деталізований розбір свого організму з персоналізованими рекомендаціями.

The Village Україна разом із засновницею лабораторії Reasons Оксаною Єсипчук розповідають, що про вас знають генетичні тести.

Оксана Єсипчук

засновниця лабораторії Reasons, лікарка у сфері антивікової медицини з двадцятирічним досвідом (дерматологиня й генетикиня за освітою), членкиня Американської академії антивікової медицини

1.

Який ваш біологічний вік

Біологічний і хронологічний вік не завжди збігаються. Так, люди одного й того ж віку можуть мати різний ступінь старіння на клітинному рівні. На це впливають безліч чинників: від стресу й способу життя до агресивного впливу медикаментів.

Якщо ваш біологічний вік перевищує фактичний, це може свідчити про передчасне старіння органів і систем. Також це може вказувати на такі процеси в організмі, як-от інтоксикація, накопичення вільних радикалів, брак антиоксидантів, сповільнення оновлення клітин та інші.

Гарна новина в тому, що біологічний вік може як збільшуватися, так і зменшуватися. Так, ви дійсно можете стати молодшим на клітинному рівні, якщо будете дотримуватися рекомендацій лікаря, – і це можна підтвердити науково за допомогою повторного тесту на біологічний вік.

У лабораторії Reasons можна скористатися послугою визначення біологічного віку, а також інших потенційних чинників старіння, як-от, зниження детоксикації й антиоксидантного захисту, зменшення інтенсивності вироблення колагену чи сповільнення відновлення клітин. Уявлення про особисті генетичні маркери, пов’язані зі старінням, допоможуть вам із лікарем знайти рішення для сповільнення цього процесу.

2.

Що вам краще їсти

Найнегативніший вплив на красу та молодість має глікація, яка безпосередньо повʼязана з харчуванням. Це процес взаємодії глюкози та протеїнів, який призводить до перетворення білків, зокрема й колагену, на шкідливі для організму кінцеві продукти.

Процес глікації зумовлений способом приготування й обробки продуктів, наявністю консервантів у них і загалом якістю спожитої їжі, а ще – відповідністю вашого харчування реальним потребам та особливостям організму.

Глікація позначається на всіх структурах і системах організму, але її вплив на шкіру найочевидніший – вона підсилює прояви старіння, стимулює утворення зморщок, пігментацію й втрату тонусу. Темні кола під очима – також прояв глікації. Тому дуже важливо почати боротьбу з нею якомога раніше на основі персонально розроблених рекомендацій.

Reasons пропонує послугу «Генетичного паспорта харчування», який роблять один раз на все життя. Це дослідження дає змогу проаналізувати ваші варіації генів, які впливають на харчову чутливість до певних продуктів, а також дають цінну інформацію про те, наскільки ефективно ваш організм засвоює вуглеводи, жири та білки.

На основі цих даних лікар зможе розробити персоналізовану дієту, яка буде живити ваш організм на клітинному рівні та забезпечуватиме оптимальний баланс корисних речовин (вітамінів і мікроелементів), нормалізуючи ваше здоров'я й за потреби коригуючи вагу.

3.

Чому ви втомлюєтеся

Генетичне тестування може пояснити причини хронічної втоми. Дуже часто цей стан зумовлений слабкістю гена SOD2, що впливає на роботу наших мітохондрій, які є своєрідними електростанціями організму. Однак, окрім генетично зумовленої хронічної втоми, буває ще й утома набута, яка виникла під дією зовнішніх чинників і способу життя.

Саме тому важливими є не тільки генетичні маркери, а й молекулярні показники, які надають інформацію про роботу наднирників і щитоподібної залози, рівень вітаміну B3 й інше. А також свідчать про можливості організму опиратися зовнішнім стресовим чинникам, які значно впливають на наше щоденне самопочуття.

Завдяки комплексним дослідженням можна вчасно виявити й усунути дисфункції, що призводять до хронічної втоми, і зрештою завжди почуватися наповнено й енергійно.

4.

Звідки у вас проблеми зі шкірою

Генетичні дослідження допомагають розв'язувати питання передчасного старіння шкіри й дають можливість дізнатися власний код молодості. Наприклад, кожна людина має гени, які відповідають за синтез колагену. Якщо вони слабкі й мають «поломки», варто про це знати й застосовувати персональні медичні рекомендації для покращення синтезу природного колагену, який забезпечує пружність шкіри.

Також є генетична діагностика антиоксидантного захисту. Якщо ваші гени не працюють на 100%, то, відповідно, накопичення вільних радикалів в організмі, зокрема і в шкірі, збільшується, що не дає змоги тканинам якісно насичуватися колагеном. Щобільше, якщо ви часто відчуваєте подразнення шкіри, генетичне тестування може виявити персональну схильність до екземи або підвищену чутливість до певних інгредієнтів.

5.

Чи ризикуєте ви захворіти на рак

Усім, хто активно піклується про своє здоров’я та хоче мінімізувати ризики потенційних хвороб і жити довгим і повноцінним життям, варто зробити тест на генетичні хвороби. Завдяки йому можна дослідити, наприклад, так званий «ген Анжеліни Джолі» BRCA1, BRCA2, який показує схильність до раку молочної залози. Або ж схильність до цукрового діабету чи серцево-судинних хвороб.

Варто зазначити, що на основі генетичних досліджень не встановлюють діагнози. Генетика виявляє схильності до певних хвороб, яких людина ще не має, або ж може виявити першопричину тих станів, які вже є.

На основі результатів тестів лікар може розробити персональні рекомендації, які допоможуть модифікувати спосіб життя задля мінімізації розвитку хвороби, або ж адаптувати лікування наявних проблем, щоби надати пацієнту шанс вирішити їх на все життя.

Як зрозуміти свій організм

Основна послуга, яку пропонує лабораторія Reasons – «Генетичний паспорт здоров'я». Це набір тестів, які варто здати один раз на все життя, щоб отримати розширену інформацію про будову й процеси всередині власного організму.

Як зробити генетичний тест?

Щоб зробити генетичний тест, необов'язково особисто відвідувати лабораторію. Замовивши дослідження, ви отримаєте спеціальний бокс для забору матеріалу (слини або волосся) з інструкцією. Це можна зробити самостійно вдома, після чого надіслати бокс назад у лабораторію.

На основі тесту ви отримаєте детальний документ, який містить глибокий аналіз генетичного складу, цінну інформацію про схильність до певних хронічних і спадкових захворювань, процеси метаболізму, засвоєння поживних речовин, непереносність харчових продуктів і перебіг процесів старіння – усі чинники, які мають значний вплив на загальний стан здоров'я й зовнішній вигляд.

Крім того, команда Reasons виходить за межі лише діагностики – вона пропонує персоналізований підхід до кожної людини. Досвідчені лікарі інтерпретують результати аналізів і надають унікальну карту рекомендацій щодо способу життя, харчування, фізичних навантажень та естетичних процедур.

Матеріал підготовлено за підтримки