Під час спеки ми можемо свідомо вимикати домашній кондиціонер, заощаджуючи електроенергію (або за нас це роблять відключення світла). Але залишається, наприклад, кондиціонер в автівці, торговому центрі чи в офісі. Зокрема, мешканці офісних будівель із кондиціонерами частіше скаржаться на дискомфорт у слизових оболонках носа, горла й очей і мають більше симптомів «синдрому хворої будівлі», ніж мешканці тих, що мають природну вентиляцію (про це далі).

Крім того, незважаючи на літній сезон, лише за липень у Києві зареєстрували вп’ятеро більше випадків захворювання на COVID-19, ніж за червень (і наша редакція підтверджує цю статистику). Після дискусій у редакційному чаті ми вирішили запитати у мікробіологині, чи справді в кондиціонерах можуть «жити» віруси або інші мікроорганізми, а також з’ясували, що таке «синдром хворої будівлі» і як його уникнути.

Олена Лівінська

   

кандидатка біологічних наук, мікробіологиня

Кондиціонер спричиняє потік повітря. Це якось «розганяє» мікроорганізми чи, навпаки, сприяє їх поширенню? 

   

Під час користування кондиціонером повітря переважно циркулює в закритому просторі, і це головний фактор збільшення кількості мікроорганізмів у повітрі, розповідає Олена Лівінська. Якщо працює кондиціонер і в приміщенні перебуває хвора людина, то віруси чи бактерії від неї не будуть вивітрюватися кудись у вікно, а будуть літати й поширюватися по кімнаті. 

Також за недостатньої вентиляції в повітрі зростає концентрація забруднювальних часток. Це спричиняє навантаження на слизові оболонки дихальних шляхів і послаблює їхню здатність протистояти інфекціям. Тому треба не забувати провітрювати приміщення, щоби надходило чисте повітря зовні, каже мікробіологиня.

Які мікроорганізми живуть у кондиціонері 

   

На фільтрах кондиціонерів можна знайти різноманітні мікроорганізми: стафілококи, стрептококи, псевдомонади, коринебактерії, плісняву й багато інших – до півтора десятка родів бактерій, розповідає мікробіологиня Олена Лівінська. Загалом бактерії в кондиціонерах переважно не схильні розмножуватися, каже мікробіологиня.

Найбільш обговорюваною хворобою, яка потенційно могла б поширюватися через забруднену воду із системи кондиціонування повітря, є пневмонія, спричинена бактерією Legionella pneumophila. У зоні ризику – люди з супутніми захворюваннями. За даними ВООЗ, найбільш поширеною формою передачі є вдихання інфікованих водяних бризок. 

Утім, згідно з даними Центру профілактики й контролю захворювань США (CDC), домашні й автомобільні кондиціонери не використовують воду для охолодження повітря, тому не становлять ризику для розмноження легіонели. До того ж, за даними Центру громадського здоров’я, за останні п’ять років легіонельоз реєстрували на території України лише один раз у 2019 році (але у вересні 2023 року спалах був у сусідньому до України Жешуві).

Як поводять себе віруси, які можуть бути в кондиціонері

   

Коли ми чуємо, як за вікном «крапає» кондиціонер, це і є та волога, яку втрачає повітря в нашому приміщенні. Надмірне зниження вологості повітря може спричиняти відчуття пересушеності в носі, сухий кашель, подразнення шкіри й очей, коментує Олена Лівінська.

Знижена вологість сприяє довшому перебуванню вірусів у повітрі та кращому їх поширенню. Також низька вологість зменшує  відтік слизу в дихальних шляхах, який важливий  для очищення слизових оболонок від вірусів та бактерій.

Якщо коротко, ВІРУСИ МОЖУТЬ ЗБЕРІГАТИСЯ В КОНДИЦІОНЕРІ (ЯК І ВСЮДИ), АЛЕ ВОНИ ТАМ НЕ РОЗМНОЖУЮТЬСЯ, каже мікробіологиня. Утім, за деяких умов (недостатня вентиляція приміщення, пересушування повітря й слизових оболонок дихальних шляхів) кондиціонери таки можуть сприяти розвитку вірусних захворювань.

Але ж загалом мікроорганізми з кондиціонера можуть бути шкідливими для людини?

   

Трохи вологи і зволікання із тим, щоб почистити кондиціонер – і на його фільтрах з’являються чорні, сірі чи зеленкуваті плями. Це пліснява. Сама собою пліснява потребує не так багато поживних речовин для розмноження, тому проростає практично будь-де за наявності вологи. Тож у кондиціонерах їй комфортно завдяки конденсату, що утворюється в процесі охолодження повітря, розповідає Олена Лівінська.

Пил і пліснява, які накопичуються у фільтрах кондиціонера, можуть забруднювати повітря, сприяти алергічним реакціям і респіраторним захворюванням. Водночас не самі вони є їх збудниками, а чинниками, що навантажують слизові оболонки дихальних шляхів і послаблюють їхні захисні механізми. 

Щоби мінімізувати вплив пилу й плісняви, потрібно регулярно очищувати фільтри кондиціонера (приблизно що три місяці) і підтримувати його чистоту.

Ок, а кондиціонер в автівці несе такі самі ризики?

   

Під час роботи кондиціонера в автівці відбуваються такі ж самі процеси конденсації й зростання вологості в системі, де може розмножуватися пліснява, пояснює Олена Лівінська. Слід регулярно замінювати салонні фільтри. Крім того, ловіть лайфхак: перед тим, як заглушати автівку під час користування кондиціонером, «продуйте» його теплим повірям, щоби конденсат підсох.

Що таке «синдром хворої будівлі» й до чого тут кондиціонер

   

«Синдром хворої будівлі» (sick building syndrome) – це розлади здоров’я людини, що виникають в окремій будівлі, обумовлені впливом внутрішньо-житлового середовища й пов’язані з незадовільною якістю повітря з приміщенням. 

Виникнення проявів цього синдрому пов’язане, зокрема, і недостатньою  вентиляцією, роботою обігрівачів, недостатньою чи надмірною температурою, вологістю, присутністю  тютюнового диму, цвілі, формальдегіду  й іншими факторами).

Симптоми SBS можуть бути офтальмологічними (сухість, свербіж очей, напружені й втомлені очі), алергічними (закладеність носа, подразнення слизової оболонки, нежить, утруднене дихання, сухість у горлі), а також загальні й неврологічні (головний біль, млявість, утома, труднощі з концентрацією). Можуть також з’явитися сухість чи свербіння шкіри, шкірні висипання.

Загалом симптоми SBS зникають за кілька годин чи в деяких випадках за кілька днів після того, як людина залишає будівлю, де вони з’являються (і більше посилюються, якщо людина довше перебуває в приміщенні).  

Утім, іноді процес відновлення може потребувати тривалого часу (порушення здоров’я пов’язані з певними факторами всередині приміщення, наприклад, виділенням формальдегіду з полімерних і дерево-струганих матеріалів).

Так, ці симптоми доволі загальні й можуть виникати внаслідок багатьох причин. Тому варто також перевірити, чи виникають вони постійно і чи є ці симптоми в інших людей у будівлі. 

Як можна полегшити симптоми «синдрому хворої будівлі», якщо немає змоги залишити приміщення? У Національній службі здоров’я Великої Британії радять відкрити вікна, щоби поліпшити вентиляцію, за змоги встановити температуру близько 19°C і не змінювати протягом дня, регулярно робити перерви від комп’ютера, наприклад, виходити на свіже повітря під час обіду. І, звісно, намагатися зменшити стрес (колись ми навчимося це робити).

Як не захворіти під кондиціонером

   

З очевидного – не сидіти під холодним й інтенсивним струменем повітря з кондиціонера, щоби уникнути переохолодження та головного болю.

Також, щоб організм легше адаптувався до зміни температурного режиму під час переходу з вулиці в приміщення (і навпаки), не варто створювати занадто різкий контраст температур (не більше 5–6°C), рекомендують у МОЗ. Зокрема, перепад температур може посилити респіраторні симптоми в людей з астмою й хронічним обструктивним захворюванням легень.

Крім того, варто регулярно здійснювати технічне обслуговування кондиціонера. Перед початком нового сезону слід пересвідчитися, що ваш кондиціонер чистий, без плісняви і готовий вас рятувати від спеки лише чистим повітрям.

Ще важливо стежити за вологістю повітря в приміщенні. Тож час від часу варто вимикати кондиціонер, провітрювати приміщення й здійснювати вологе прибирання. 

Якщо вдома є дитина, треба пам’ятати, що в неї не така терморегуляція, як у дорослих, і вона може бути вразлива до переохолодження (як і до перегріву). Тому найкраще підтримувати температуру в діапазоні 23–26°C. Утім, деякі педіатри, як-от Олена Луцька, рекомендують підтримувати нижчу температуру, 18-22°C.