Близько 80% лісу національного парку «Святі Гори», що на півночі Донеччини, згоріли через повномасштабне вторгнення Росії на територію України, повідомляє Міністерство захисту довкілля та приподних ресурсів.

Близько девʼяти з половиною тисяч гектарів лісу згоріли, а ще десять тисяч гектарів потребують обстеження й знешкодження вибухонебезпечних предметів. Парк «Святі Гори» був в окупації впродовж березня-вересня 2022 року, а зараз перебуває під постійними обстрілами з боку російських військ, кажуть у міністерстві.

Частково природоохоронці самотужки проводять розмінування території. Зокрема, уже розмінували близько 100 кілометрів лісових доріг і під’їзди до пожежних водойм. За попередніми підрахунками, сума збитків, завданих довкіллю нацпарку, становить 16 мільярдів гривень.

   

На Київщині створюють перший в Україні заказник для охорони місць розмноження вовків. Під охорону взяли «Чортове болото» біля річки Жидок на півночі Вишгородського району площею близько 200 гектарів. Виявили, що саме тут упродовж багатьох років живе й розмножується зграя вовків.

Фото: Sasha Mordusenko