Гривня недооцінена до долара наполовину за «індексом Біг Мака», повідомляє The Economist.

Ціна «Біг Мака» в Україні становить 118 гривень, у США – 5,69 доларів. За «індексом Біг Мака» передбачуваний обмінний курс має бути 20,74 гривні до одного долара США.

«Різниця між цим і фактичним обмінним курсом становить 41,05, що говорить про недооцінку української гривні на 49,5%», – кажуть у виданні. Зараз українська гривня на восьмому місці серед найбільш недооцінених валют світу.

Найбільш недооціненою валютою у світі також вважають тайванський долар, індонезійську рупію, єгипетський фунт, індійська рупію, південноафриканський ранд, філіппінський песо, гонконгський долар, вʼєтнамський донг.

Водночас серед переоцінених валют – швейцарський франк, уругвайський песо, норвезька крона, аргентинський песо, євро та британський фунт.

 

Видання The Economist вираховує «індекс Біг Мака» з 1986 року. Валюта країни вважається недооціненою, якщо бургер у цій країні дешевший, ніж у США, і навпаки. Існує «сирий» індекс і скорегований на частку ВВП країни на душу населення.

У 2022 році гривня стала шостою найбільш недооціненою валютою у світі. Такі самі показники, як у 2022 році, гривня мала у 2020 році. У 2018 році українська гривня була найбільш недооціненою валютою у світі.