Кількість відомих метеорних роїв, які потенційно загрожують Землі, зросла з 5 до 14, повідомляє астроном Пітер Дженніскенс в науковому журналі Icarus. Він керує проєктом Cameras for Allsky Meteor Surveillance (CAMS), у межах якого спостерігає за метеорами в нічному небі та вимірює траєкторії їхнього руху.

Метеорний рій – це уламки, які комета розкидає під час руху навколо Сонця. Коли Земля, рухаючись своєю орбітою, перетинає поле з уламками  можна спостерігати метеорний дощ, або зорепад.

Такі комети становлять лише невелику частину всіх елементів, які потенційно загрожують Землі. Проте дослідники вважають, що саме вони спричинили одні з найбільших катастрофічних подій за всю історію планети.

У Phys.org пишуть, що зафіксувати метеорні рої комет важко, адже уламки можуть потрапляти за межі Сонячної системи. Проте науковці можуть виявляти метеорні рої з уламків комет, які повертаються раз на 4000 років і проходять близько до орбіти Землі. Це створює ситуаційну обізнаність щодо потенційно небезпечних комет, які востаннє перебували поблизу орбіти Землі ще 2000 років до нашої ери.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі