РецептиЛітній сезон: 5 рецептів ягідних сніданків
Салати, креплах і гранола з малиною, полуницею, лохиною й аґрусом
Якщо ви не знаєте, як доїсти всю куплену малину, полуницю, ожину й інші ягоди, разом із шеф-кухарями та нутриціологами ділимося простими рецептами ягідних сніданків. Вони урізноманітнять ваш раціон і стануть хорошим початком дня.
Анастасія Голобородько
нутриціологиня
Салат із ягодами, м’ятою, шпинатом і фундуком
Інгредієнти:
- сезонні ягоди: полуниця, малина, лохина, ірга, ожина чи білий аґрус – 200–500 грамів
- велика жменя підсмаженого фундука чи сирого гарбузового насіння
- великий жмут шпинату
- м’ята або естрагон – 3–7 гілочок
- кокосове, фундукове або масло волоського горіха (можна взяти будь-яке солодкувате масло на ваш розсуд)
- нерафіноване горіхове масло
- винний оцет або сік ⅓ лимона
- кіноа – 30 грамів
- амарант – 30 грамів
- сіль
Готуємо:
- Передусім амарант і кіноа потрібно замочити на ніч, після чого відварити разом. Усе це заправляємо горіховим маслом (можна також кокосовим молоком, хто як полюбляє).
- Миємо й очищаємо улюблені ягоди від хвостиків. Зараз можна використовувати малину, ожину, черешню тощо.
- Рвемо шпинат на великі шматки, змішуємо його з м’ятою й вичавлюємо на них сік лимона. Для більш вираженого смаку можна трохи посолити.
- Подаємо заправлений салат із зеленню, ягодами й посипаємо горіхами. Якщо хочеться зробити сніданок більш локальним, можна замість кіноа використати замочену на ніч зелену гречку. Її не потрібно варити, оскільки за ніч вона поглинає воду, стає ніжною й готовою до вживання.
Юрій Приємський
шеф-кухар і власник ресторану Hey guys
Гранола з полуницею та кокосовим йогуртом
Полуниця і йогурт дуже охолоджують у таку спеку, тому цей сніданок буде не лише смачним, а й освіжним.
Інгредієнти:
- кокосовий йогурт – 100 грамів
- полуниця – 100 грамів
- гранола – 60 грамів
- цедра лайма – 1 грам
- м’ята – 1 грам
Інгредієнти для граноли:
- вівсянка – 400 грамів
- мед – 40 грамів
- рослинна олія – 30 грамів
- вода – 20 мілілітрів
- кокосові чипси – 100 грамів
- родзинки – 50 грамів
- кеш’ю – 50 грамів
- мигдаль – 100 грамів
Готуємо:
- Доводимо воду до кипіння, знімаємо з вогню й додаємо мед із рослинною олією. Усе ретельно перемішуємо.
- Далі додаємо цю воду до вівсянки й знову перемішуємо.
- Суміш відправляємо випікатися в духовку за температури 140–150°С на 15–20 хвилин. Після цього дістаємо й додаємо решту інгредієнтів.
- Готову гранолу перемішуємо й відправляємо в духовку ще раз на 15–20 хвилин. Дістаємо її з духовки й чекаємо, поки охолоне.
- На низ тарілки викладаємо йогурт і посипаємо цедрою лайма. Зверху з одного боку кладемо гранолу, а з іншого – полуницю, порізану навпіл. За бажанням готовий сніданок можна посипати м’ятою.
Льоля Ланда
шефиня, засновниця кафе «Єрусалим»
Ягідний креплах із заварним кокосовим кремом
Креплах – традиційні єврейські вироби з тіста. Вони схожі на варенички, але мають трикутну форму. Ми разом із дочкою Сонею написали рецепт цього сніданку (до речі, можна казати й крейплах, але трушніше буде все-таки креплах).
Інгредієнти:
- кокосове молоко – 400 мілілітрів
- яєчні жовтки – 4 штуки
- кукурудзяний крохмаль – 40 грамів
- білий цукор – 80 грамів
- вершкове масло 82% – 70 грамів
Інгредієнти для тіста:
- борошно – 200 грамів
- вода тепла – 120 грамів
- мак – 40 грамів
- цукор – 5 грамів
- дрібка солі
Інгредієнти для начинки:
- сезонні ягоди – 150 грамів
- кукурудзяний крохмаль – 25 грамів
Ягоди мають бути стиглі та гарні. Дуже великі можна розрізати навпіл, скласти в ємність, додати до них крохмаль і ретельно перемішати.
Готуємо заварний крем:
- Заздалегідь беремо два сотейники. В один додаємо кокосове молоко, а в інший – жовтки, цукор і крохмаль. Ретельно все перемішуємо.
- Нагріваємо молоко до 50–60°С, щоб воно було тепле, але не гаряче. На маленький вогонь ставимо сотейник із жовтками. Відразу починаємо помішувати й підливати тепле молоко. Коли маса стане однорідною, збільшуємо вогонь і продовжуємо перемішувати крем до густої консистенції.
- Готовий крем перекладаємо в іншу ємність і накриваємо плівкою. Важливо, щоб плівка лежала безпосередньо на кремі. Залишаємо його охолоджуватися за кімнатної температури.
Готуємо тісто:
- У ємності змішуємо борошно, сіль, цукор і додаємо воду. Головне слідкувати, щоб тісто було еластичне та не клеїлося до рук.
- Готове тісто перекладаємо на поверхню або дошку, посипану борошном. Після цього додаємо мак і ще раз обминаємо. Ставимо тісто в ємність, накриваємо та даємо відпочити протягом 20–30 хвилин.
- Поверхню, на якій будемо готувати, також посипаємо борошном. Коли тісто охолоне, розкачуємо його приблизно на 2 міліметри завтовшки.
- Розрізаємо на квадрати зі сторонами 6 на 6 сантиметрів і викладаємо начинку в середину тіста чайною ложкою. Далі змащуємо руки борошном і заліплюємо верхній кут розрізаного тіста, а потім – його краєчки. Варити креплах потрібно орієнтовно 3 хвилини у великій кількості киплячої, злегка підсоленої води.
- На тарілку викладаємо наш заварний крем, а на нього креплах. Готовий сніданок прикрашаємо свіжими ягодами та м’ятою.
Наталка Денисенко
авторка YouTube-каналу «Томати і сіль»
Сезон полуниць став довшим, тому її досі багато на ринках. А ми, зі свого боку, ніяк не можемо пройти повз, не купивши хоча би трохи ягід. На щастя, є багато різних способів, як цікаво використовувати полуницю в рецептах, коли вам набридне її їсти просто так. У літню спеку цей салат – чудовий варіант легкого сніданку чи полуденка.
Освіжний фруктовий салат
Інгредієнти:
- полуниця, персик, вишні (у рівній кількості)
- огірки (для хрусткості)
Готуємо:
- Нарізаємо всі інгредієнти й додаємо до них базилік, завчасно порізаний на тонкі смужки.
- Перемішуємо й заправляємо салат оливковою олією. Після цього додаємо сіль на кінчику ножа, щоб збалансувати смак.
- У невелику піалу на дно викладаємо грецький або звичайний йогурт із чистим смаком і насипаємо вже приготований салат.
Як зробити такий салат, можна переглянути у відео.
Швидке морозиво
Десертом на сніданок може стати приготоване власноруч морозиво. Цей рецепт не займе більше 5 хвилин. До речі, замість формочки для морозива можна використовувати невеликий стакан, а замість палички – ложку.
Інгредієнти:
- банани – 2 штуки
- полуниці – 10 штук
- кокосові вершки – 100 грамів
Готуємо:
- Дрібно нарізаємо банани й полуниці. Далі кидаємо їх у блендер разом із кокосовими вершками. Збиваємо всі інгредієнти до утворення однорідної суміші.
- Розливаємо її у форми й охолоджуємо 1–2 години.
- Щоб витягнути морозиво з форми, потрібно занурити його в стакан із гарячою водою на 30 секунд.
Примітка: якщо ви не знайдете кокосові вершки, то можете охолодити банку з кокосовим молоком. Зверху збереться біла жирна частина молока, яка стане заміною вершкам.
У відео, окрім полуничного, є ще рецепти шоколадного й апельсинового морозива без молока та цукру.
Салат із полуницею та сиром дорблю
Інгредієнти:
- помідори чері – 10–15 штук
- полуниці – 10–15 штук
- невеликий жмут руколи
- сир із блакитною пліснявою (горгонзола або дорблю)
- оливкова олія
- бальзамічний оцет
- сіль
Готуємо:
- Рівну кількість полуниць і помідорів чері ріжемо на чверточки. Після цього обриваємо листя руколи від стеблів і додаємо в миску.
- Ріжемо або ламаємо блакитний сир руками.
- Щедро додаємо до нашого салату оливкову олію й трохи бальзамічного оцту. Перемішуємо все руками.