The Village Україна розповідає, що готувати вдома із сезонних продуктів.

 Печена вівсянка з яблуками


Інгредієнти:

• 320 г вівсянки

• 2 ст. л. коричневого цукру

• дрібка мускатного горіха

• 15 г масла

• 1 яблуко

• ½ ч. л. кориці

• 60 г родзинок

• ⅕ ч. л. солі

• 500 мл молока


Готуємо:

 Розігріваємо духовку до 175 градусів.

 Чистимо та нарізаємо невеликими кубиками яблука.

 У великій мисці змішуємо всі інгредієнти.

 Випікаємо близько 20-25 хвилин.

Порада: особливо смакує з йогуртом.

 Яблучно-буряковий суп


• 750 г буряка

• 2-3 зелених яблука

• 2 ст. л. олії

• 2 зубчики часнику

• ½ цибулі

• 2 склянки овочевого бульйону

• 1/3 склянки яблучного соку


Готуємо:

 Варимо овочевий бульйон. Овочі обираємо на свій смак.

 Буряк і яблука миємо та очищуємо. Натираємо на терці.

 Наливаємо олію в каструлю із товстим дном і нагріваємо.

 Додаємо масло, подрібнену цибулю та часник і готуємо, доки вони не стануть досить м’якими.

 Вкидаємо натерті яблука та буряк. Варимо близько 5 хвилин під кришкою.

 Доливаємо бульйон і доводимо до кипіння.

 Зменшуємо вогонь і варимо ще близько півгодини.

  Додаємо до супу яблучний сік.

 Збиваємо блендером готовий суп і ставимо до холодильника десь на годину.

 Салат із кіноа та яблук


Інгредієнти:

• 100 г кіноа

• 40 г в’ялених томатів

• 60 г спаржі

• 20 г оливкової олії

• 2 г паростків гірчиці

• 30 г шпинату

• 2 г м’яти

• 1 зелене яблуко


Готуємо:

 Заздалегідь відварюємо кіноа.

 Очищуємо та варимо спаржу.

 Подрібнюємо в’ялені томати, шпинат, яблуко (зі шкіркою) та охолоджену спаржу.

 Замішуємо разом з кіноа.

 Заправляємо салат оливковою олією і прикрашаємо паростками гірчиці та листками м’яти.

 Салат із яблук та селери


Інгредієнти:

• 1/4 склянки свіжевичавленого лимонного соку

• 1/4 склянки діжонської гірчиці

• 5 ч. л. меду

• 2/3 склянки оливкової олії холодного віджим

• великий пучок селери разом із листям

• 2 великих яблука

• ¾ склянки волоських горіхів

• сіль і перець за смаком


Готуємо:

 Змішуємо сік, гірчицю та мед в невеликій тарілці. Потім доливаємо олію, солимо та перчимо за смаком.

 Обрізаємо із селери листя. Подрібнюємо та відмірюємо одну склянку.

 Нарізаємо стебло селери тонкими шматочками по діагоналі.

 Нарізану селеру на півгодини залишаємо в холодній воді.

 Яблука очищаємо та розрізаємо на четвертинки. Виймаємо серцевину. Нарізаємо на маленькі трикутнички.

 Виймаємо селеру з води і кладемо на паперові рушнички, аби вона стекла.

 Горіхи обсмажуємо та подрібнюємо.

 Змішуємо селеру, листя селери, яблука, горіхи та заправляємо сумішшю з гірчицею.

 Яблучний соус до м’яса


Інгредієнти:

• 0,3 л води

• 0,5 кг свіжих яблук

• 50 г цукру

• половина лимона

• дрібка кориці


Готуємо:

 Миємо яблука та протираємо їх рушником. Виймаємо серцевину та нарізаємо великими скибками.

 Доводимо воду до кипіння. Сипемо цукор і перемішуємо за допомогою лопатки, доки він повністю не розчинеться.

 Кладемо яблука у воду та варимо протягом 20 хвилин.

 Виймаємо їх за допомогою шумівки та охолоджуємо.

 Перетираємо яблука через сито.

 До готового пюре додаємо свіжевичавлений лимонний сік та дрібку кориці, збиваємо блендером.

Порада: Соус особливо смакує зі смаженим м’ясом. Зокрема, зі свининою чи птицею.

 Яблучні мафіни з вівсянкою


Інгредієнти:

• 250 г борошна

• 2 ст. л. цукру

• 2 ч. л. розпушувача

• ¼ ч. л. меленої кориці

• 1 ч. л. соди

• ¼ ч. л. меленого імбиру

• ¼ ч. л. солі

• 120 мл кефіру

• 55 мл виноградної олії

• 130 г яблучного пюре

• 30 г вівсяних пластівців

• 2 яєчні білки

• 50 г цукру

• 30 г масла

• 2 ст. л. імбирних цукатів


Готуємо:

 Змішуємо за допомогою вінчика у великій мисці 215 грамів борошна, цукор, розпушувач, спеції та сіль.

 В іншій посудині поєднуємо кефір, яблучне пюре та олію.

 Ретельно змішуємо обидві суміші. Тісто має стати однорідним, проте бути достатньо пухким.

 Збиваємо за допомогою вінчика яєчні білки та вводимо їх у тісто за допомогою лопатки.

 Змащуємо маслом і присипаємо борошном форму для випікання мафінів.

 Розливаємо тісто по формочках.

 Розтоплюємо масло та змішуємо його з вівсянкою, цукром, подрібненими імбирними цукатами та двома столовими ложками борошна.

 Присипаємо отриманою сумішшю тісто у формочках. Легенько притискаємо всередину.

 Випікаємо мафіни приблизно 20-25 хвилин при температурі 175 градусів.

 Французький тарт «Татен»


Інгредієнти:

Для тіста:

• 200 г борошна

• 100 г масла

• 6 ст. л. льодяної води

Для начинки:

• 1 кг яблук

• 70 г масла

• 120 г цукру

• 1 ч. л. кориці


Готуємо:

 Просіюємо борошно та ріжемо на нього невеликими шматочками холодне масло.

 Переминаємо масло з борошном, поки все не перетвориться на дрібну крихту.

 Поступово доливаємо холодну воду та замішуємо тісто.

 Скочуємо його у шар, загортаємо в харчову плівку та ставимо до холодильника.

 Очищуємо яблука від шкірки та акуратно нарізаємо великими скибками.

 Розтоплюємо на сковорідці масло.

 Рівномірно висипаємо по діаметру сковорідки цукор. Трохи збільшуємо вогонь і чекаємо, доки цукор розтане та набере легкого карамельного відтінку.

 Знімаємо сковорідку з вогню та обережно викладаємо яблука до карамелі. Зверху присипаємо корицею та, не змішуючи, ставимо знову на середній вогонь на хвилин 10-15, аби яблука закарамелізувалися.

 Красиво розкладаємо їх в антипригарну форму, поливаємо залишками карамелі.

 Розкочуємо тісто у форму кола. Покриваємо яблука зверху тістом. Його краєчки потрібно загнути всередину. Робимо декілька проколів у тісті зверху для циркуляції повітря.

 Випікаємо пиріг у розігрітій до 200 градусів духовці протягом 30-40 хвилин.

 Одразу після випікання перекладаємо готовий тарт на тарілку (яблука мають бути зверху).

Порада: найкраще смакує з ванільним морозивом.


Фото: обкладинка – Annie Spratt / Unsplash,  1, 2, 5, 6 –  pxhere, 3 – UillToBe, 4 – Vitchakorn Koonyosying Unsplash, 7 – HolidayMe