ПромоДомашнє завдання: що треба знати, аби почати свій гастробізнес
Як обрати бізнес-модель, знайти клієнтів та сплатити податки
![Домашнє завдання: що треба знати, аби почати свій гастробізнес — Промо. The Village Україна](https://cdn.village.com.ua/the-village.com.ua/post-cover/JV5TQCwa-N67DVYfNwJjSQ-default.png)
Власна справа – це завжди велика відповідальність. А власний гастропроект – це рівняння з багатьма невідомими. Від планування бюджету до контролю стандартів якості, маркетингу та співпраці із супермаркетами.
З 9 березня стартує школа для локальних виробників їжі «Фудпросвіта» від «Лавки Традицій». Навчання відбуватиметься щосуботи упродовж 5 тижнів, а увесь курс складається з 5 модулів: «Як відкрити свій гастробізнес?», «Що таке якість продукту і як її вимірювати?», «Вплив фінансів на розвиток компанії», «Логістичний та юридичний розвиток компанії», «Навіщо вам маркетинг?».
The Village Україна разом зі школою «Фудпросвіта» дізнається, які сфери варто освоїти перед початком власного фудбізнесу.
![](https://cdn.village.com.ua/the-village.com.ua/post_image-image/mZSWP_oHa8yjac5y8WA3xQ.png)
Аналізувати ринок
Власний бізнес варто починати з детального плану та аналізу. Яку користь несе ваш продукт, які потреби він задовольняє? З усім цим можна буде розібратися на першому модулі курсу «Фудпросвіти». Також експерти допоможуть оцінити життєздатність та актуальність вашої ідеї.
З наступним важливим етапом – аналізом ринку – допоможе розібратися викладачка Kyiv-Mohyla Business School Ельвіра Файзулліна та її лекція «Аналіз ринку і вибір оптимальної бізнес-моделі». А директорка Інституту управлінського консультування КНЕУ прочитає важливу лекцію «Економічне обґрунтування проекту». Чи працює теорія на практиці: про це на власному досвіді розкаже Маргарита Шпін, співзасновниця та авторка соусів бренду Mr. Caramba.
![](https://cdn.village.com.ua/the-village.com.ua/post_image-image/C0naDOPDY647OoPggX9DUQ.png)
![](https://cdn.village.com.ua/the-village.com.ua/post_image-image/zv8f36Ny4s9jhcRs--EtfQ.jpg)
![](https://cdn.village.com.ua/the-village.com.ua/post_image-image/JGZgMooQcACI8zsdi3DQCw.png)
Знати вимоги до якості продукції
Для успішного проекту недостатньо вдалої бізнес-моделі, адже головне – це якість вашого продукту. Які є вимоги до умов виробництва, стандарти якості та сертифікати – про це розкажуть лектори другого модулю «Фудпросвіти».
Так, керівниця відділу зовнішнього аудиту департаменту якості «Сiльпо» проведе лекцію «Контроль якості продукції і документи, які її підтверджують». А член правління Української асоціації досконалості Тарас Калита розповість детальніше про стандарти ISO. Засновниця гастромайстерні «КозаЧка» поділиться власним досвідом проходження всього шляху на лекції «Як отримати всі документи і не зійти з розуму».
![](https://cdn.village.com.ua/the-village.com.ua/post_image-image/-CF79wMMQvMH5UD7OGxN7A.png)
Уміти залучати інвестиції
Власна справа потребує значних інвестицій: не тільки часу та нервів, а й фінансів та устаткування. Для розуміння природи бізнес-інвестицій варто почати з принципів фінансової грамотності. Як складати бюджет, збудувати ефективну фінансову модель і прорахувати витрати – про все це розповість Гліб Буряк, викладач Українсько-американського університету Конкордія. Дві лекції Гліба пройдуть у рамках третього модулю школи «Фудпросвіта».
А старша експертка з торговельної та інвестиційної політики проекту CUTIS Олександра Бравко розповість, де шукати інвесторів та як з ними працювати. І, звісно, успішний бізнес неможливий без сплати податків. Які системи оподаткування бувають і яку обрати – радимо уважно послухати лекцію Іллі Несходовського, експерта групи «Реанімаційний Пакет Реформ».
![](https://cdn.village.com.ua/the-village.com.ua/post_image-image/XLR_5djXiz_IWRsHo5fYPw.png)
![](https://cdn.village.com.ua/the-village.com.ua/post_image-image/WbUA6dPuvlLXzRNhhxAxQA.png)
![](https://cdn.village.com.ua/the-village.com.ua/post_image-image/OCNPNWdOhT_vaCFahT4E4w.png)
Працювати з юридичними документами
Масштабування проекту та вихід на ринок неможливий без правильного юридичного оформлення. Не впасти в паніку з документами допоможуть лектори четвертого модулю гастрошколи.
Радимо почати з першої лекції «Список документів для реєстрації підприємства», які прочитає партнерка юридичної компанії Arzinger Катерина Олійник. Заглибитися в тему допоможе консультантка з експорту органічної продукції Марія Махновець та її лекція «Перспективи для виробників органічної продукції».
І не забувайте, ваш проект – це ваша інтелектуальна власність. На фінальній лекції модулю Катерина також розповість, що це значить і як захистити авторські права.
![](https://cdn.village.com.ua/the-village.com.ua/post_image-image/Ai3dDcGyiTpUX5dOAaZoUg.png)
Знати свою аудиторію
і вміти комунікувати
з нею
У сучасному світі практично неможливо збудувати успішний бізнес без власного сайту та активних соцмереж. А почати варто з маркетингової стратегії – не пропустіть практичне заняття п’ятого модулю від експертки Ірини Горбунової. Разом з Іриною ви зможете розробити стратегію для свого проекту. Олег Томін, власник і креативний директор агентства Bart&Fink, розповість більше про цільову аудиторію, tone-of-voice та інші нюанси комунікації бренду.
Ще одна важлива лекція – запуск рекламних кампаній та оцінка їхньої ефективності від експерта Слави Бардаченка. А фотографка і фудстилістка Оксана Сибидло допоможе розібратися з красивими фото для Instagram бренду.
![](https://cdn.village.com.ua/the-village.com.ua/post_image-image/oqFCVf2qqXvjlmvqF123Zg.jpg)
«ЛАВКА ТРАДИЦІЙ» – проект підтримки та розвитку українських виробників. Це натуральні продукти, виготовлені за авторськими рецептами. Для їхнього виробництва використовують локальні інгредієнти, вирощені або отримані завдяки ручній праці. Продукцію «Лавки Традицій» можна придбати в супермаркетах «Сільпо» та делікатес-маркетах Le Silpo.
Коментарі
Підписатись