Кількість кавʼярень зросла на 35% під час повномасштабного вторгнення
Кількість кавʼярень зросла на 35% під час повномасштабного вторгнення, ідеться в дослідженні української компанії з автоматизації закладів Poster.
Тут зібрали загальну статистику по ринку з відкритих джерел і порівняли показники грудня 2021 року й квітня 2024 року.
Згідно із результатами, лише два сегменти ресторанного бізнесу зросли під час повномасштабної війни. Окрім кав’ярень, це також фастфуд-заклади. Їхня кількість збільшилася на 15%.

Водночас на 35% зменшилася кількість кальянних, що найбільше серед усіх категорій закладів. Також значно зменшилася кількість кондитерських (-34%) і барів (-32%).

Окрім того, ресторанів і закладів, які працюють тільки на доставку, стало менше на 17% у кожній з категорій, ідеться в дослідженні.
Щодо пабів і кафе, то їхня кількість зменшилася на 16% і 13% відповідно. Також зафіксували незначне зменшення пекарень – на 9% менше, ніж до повномасштабної війни.
Заклади громадського харчування в Україні відвідували на 10% більше в другому півріччі 2023 року, ніж за аналогічний період 2022 року. Середній чек виріс на 18%, а виручка – на 30%, пиcав Poster. Найбільше зросла виручка ресторанів – на 37% у другій половині 2023 року.
«Індекс еспресо» в Україні зріс удвічі з 2017 року: середня вартість філіжанки напою збільшилася з 15 гривень до 30 гривень наприкінці 2023 року.