Виторг українських кав'ярень зріс більше ніж на третину за 2021 рік
Як змінилися виторг і середній чек в українських закладах за 2021 рік, ідеться в дослідженні компанії з автоматизації кафе й ресторанів Poster.
Виторг українських кав’ярень зріс більш ніж на третину (35%) за 2021 рік проти допандемічного 2019 року. Також на 33% збільшився виторг фастфуду, і на 32% – кафе. Виторг у барах підвищився на 4%.
Як порівняти з 2019 роком, зріс і середній чек у закладах. Це більш рівномірне зростання для барів, кафе, кав’ярень і фастфуду – від 27 до 29%.
На таке зростання вплинуло підвищення цін на продукти, пояснили ресторатори. За словами ресторанної консультантки Вікторії Рейнікової, за 2021 рік ціни на продукти зросли приблизно на 20%. Тому заклади змушені підіймати ціну щомісяця, хоча раніше ціна змінювалася щоквартал.
Водночас прибуток власників закладів за цей час не збільшився. Якщо до пандемії хорошими показниками рентабельності вважалося 30%, то наразі – 10–15%, додають ресторатори.
У 2020 році вторг зменшився майже у всіх українських закладах. Незначне зростання, як порівняти з 2019 роком, показали кав’ярні (1,5%) і фастфуд (0,5%).
Через місяць після початку карантину ресторани втратили 61% обороту, а кав’ярні – 27%.
Читайте «Нормальні новини» в телеграмі