Міфи про алкогольМіфи про алкоголь:
навіщо додавати лід?
Історія льоду і його зв’язок з міцним алкоголем
Люди цінують не лише алкогольний напій, а й культуру його споживання – смакування, атмосферу, звичаї. Чи то гамірна вечірка з друзями, чи то келих чогось міцного на самоті. Істина лиш у тому, що «правил» в алкогольній культурі немає. Головне мірило успіху напою – задоволеність гостя, його вердикт про смак і заповітне «А можна, будь ласка, ще один?».
The Village Україна разом з Hennessy Very Special у серії матеріалів вирішили розвінчати головні міфи про споживання міцного алкоголю. У першому випуску ми експериментували з лимоном, а тепер поговоримо про лід.
Міф: додавати лід у коньяк – неправильно
Вечір, крісло біля каміна, келих із коньяком на ніжці, у повітрі ширяться благородні аромати. Ви грієте напій у руці, адже це зручно, і, здається, правильно. Стоп, а це точно правильно? Інші міцні напої п’ють з льодом або охолодженими. Можливо, коньяк теж так можна?
Краще запитаємо експертів.
Іван Бачурін
бренд-амбасадор компанії Moët Hennessy в країнах СНД
Ірина Машихіна
президентка Всеукраїнської асоціації барменів
Що буде,
якщо додати лід...
Що таке лід?
Іван Бачурін: Масове використання льоду в поєднанні з алкоголем почалося у середині ХІХ століття. Довгий час люди заготовлювали лід власними силами взимку. Навіть на території України було таке поняття, як «лідник» – погреб із водовідводами, де зберігали лід, а на ньому м’ясо. І тільки у 1850 році запатентували льодогенератор.
Лід до алкоголю?
Чи алкоголь до льоду?
Іван Бачурін: «Часто я чую твердження, що лід до коньяку почали додавати відносно недавно, мовляв, це новий тренд. Насправді ні. Подачу льоду з коньяком почали практикувати ще з 1860-х при освоєнні французами Індокитаю – сучасних територій В’єтнаму, Лаосу та Камбоджі.
Саме в Індокитаї з’явилася практика, коли на кораблях-рефрижераторах привозили брили льоду, які розколювали та кидали у бокали. Лід танув, і потім цю воду можна було пити. Щоб тала вода була безпечною для вживання, лід заливали міцним алкоголем – французьким бренді (тобто сучасним коньяком).
До чого тут клімат?
ІВАН БАЧУРІН: На території нашої країни майже ніколи не вживають коньяк у літній період. Тому що є стереотип, що коньяк потрібно гріти. Ця традиція походить від культури споживання алкоголю в Північній Європі, зокрема Великої Британії, де холодний клімат диктував пити теплі напої, аби зігрітися.
У спекотну пору коньяк краще подавати з льодом. Адже що робить лід? Він охолоджує температуру і зменшує міцність напою.
Зрозуміло. Є різні способи вживання коньяку. Якщо відчуваєте себе британцем і п’єте на півночі Європи, то можете сміливо гріти напій у руці. Але якщо влітку забажаєте насолодитися прохолодним напоєм – не відмовляйте собі у кількох кубиках льоду.
Найголовніший інгредієнт бару
Ірина Машихіна: Коли планета отримала лід, коктейльна культура піднялася на новий рівень. Певний період лід був недоступним для мас. Практика приготування коктейлів з льодом була покрита, так би мовити, елегантною та дорогою вуаллю. Але з часом усі помітили, що холодні напої стало приємніше пити. До того ж лід перетворив приготування коктейлів на шоу.
Крім цього, лід у коктейлях виділив додаткові смакові характеристики. Ми можемо взяти монопродукт – горілку, віскі, джин, ром або коньяк – і підкреслити смакову палітру самим лише льодом.
Лід – це вода?
Ірина Машихіна: «Більшу частину коктейлів готують з льодом. Насамперед лід охолоджує напій без додавання в нього води, а по-друге – зберігає коктейль у холодному вигляді якомога довше. Неправильно вважати, що чим більше льоду, тим більш водянистим буде коктейль, навпаки – що більше льоду, то повільніше він буде танути, а тому довше зберігатиме смак оригінального напою.
Спочатку французькі бренді – сучасний коньяк – стали основою рецептури, яка зараз повертається на міжнародну арену, – хайбол. Це міцний напій у келиху, в який кладуть кубики льоду і додають наповнювач. Як наповнювач може бути газована вода (содова). Хайболи – це ціла культура.
Як бармен я готова використовувати лід, тільки якщо він буде високої якості. Є компанії, які спеціалізуються лише на його виробництві. Я користуюсь машиною, яка формує ідеальні льодяні сфери – вони повільно тануть і створюють красивий антураж у бокалі. Такий лід дає правильну температуру, але не обводнює.
Експертний висновок
Лід не зіпсує коньяк, але і його відсутність також не завадить насолодитися вам смаком напою
Коктейлі створюють для того, щоб підкреслити і розкрити смак основного напою, а не втратити його. Hennessy Very Special використовують у коктейльній культурі як яскраву базу для хайболів. Кілька кубиків льоду також розкривають нові відтінки смаку Hennessy Very Special.
матеріал підготовлено за підтримки Hennessy very special