Віледж розповідає про кінопрем’єри, на які ми чекаємо у жовтні. Серед них: новий «Джокер», ромком із Флоренс Пʼю й Ендрю Гарфілдом, анімація від режисера «Ліло і Стіча», останній танець «Венома», фільм про становлення Трампа, який пробували заборонити в США, відреставрована стрічка «Колір граната» Сергія Параджанова, документалка про дайверок із Південної Кореї й «БожеВільні» про каральну психіатрію СРСР. Раніше ми вже розповідали про фільми вересня.

«Джокер: Божевілля на двох» 

Joker: Folie A Deux

Трейлер фільму  «Джокер: Божевілля на двох»

Артур Флек потрапляє в психіатричну лікарню Аркгем і стає відомим на весь світ через убивство ведучого вечірнього шоу в прямому ефірі. Хтось із вʼязнів його ненавидить, але не Гарлі Квінн – вона уважно стежить за ним і вишукує можливість познайомитися. Удвох вони чекатимуть на суд, де Джокера звинувачують у вбивстві пʼятьох людей. Віледж питав у Хоакіна Фенікса про нового «Джокера», роботу з Леді Гагою й «музику всередині».

Премʼєра в Україні: 3 жовтня

Режисер: Тодд Філліпс («Джокер»)

У ролях: Хоакін Фенікс («Наполеон»), Леді Гага («Народження зірки»)

«Колір граната»

The Color of Pomegranates / Sayat Nova

Трейлер фільму  «Колір граната»

«Артхаус Трафік» покаже відреставровану версію фільму «Колір граната» до 100-річчя з дня народження режисера Сергія Параджанова. Стрічку оновив фонд легендарного Мартіна Скорсезе з Cineteca di Bologna. Крім звичайних показів, пройде з десяток сеансів фільму в різних містах України з лекцією від кінокритиків. Їхній розклад – тут.

Премʼєра в Україні: 3 жовтня

Режисер: Сергій Параджанов («Тіні забутих предків»)

У ролях: Софіко Чіаурелі («Мелодії Верійського кварталу»), Спартак Багашвілі («Тіні забутих предків»)

«Брати Менендези»

The Menendez Brothers

Трейлер документального фільму «Брати Менендези»

Після виходу другої частини художнього серіалу «Чудовиська» про братів Менендез, Netflix залпом випускає повнометражний документальний фільм про вбивць-канібалів. Утім, у цьому кіно слово дадуть самим Менендезам, які наразі відбувають довічне увʼязнення в тюрмі.

Де дивитися: Netflix

Премʼєра в Україні: 7 жовтня

Режисер: Алехандро Хартманн

«Моя геройська академія: Ти наступний»

My Hero Academia: You're Next

Трейлер аніме-фільму «Моя геройська академія: Ти наступний»

«Ти наступний» – це вже четвертий повнометражний фільм за японською мангою «Моя геройська академія». Аніме розкаже про нові пригоди старшокласника Деку і його шкільних друзів, які кидають виклик суперлиходіям, щоби нарешті покласти кінець Зломогутньому.

Премʼєра в Україні: 10 жовтня

Режисер: Тенсай Окамура

«Підйомна сила»

Aerotim

Трейлер документального фільму «Підйомна сила»

Це документальний фільм про українську авіацію, героями якого стали борттехніки, інженери, авіанавідники та бойові пілоти. Вони літали в оточений Маріуполь, на острів Зміїний, а ще виконували завдання в тилу ворога. «Підйомна сила» – перший повний метр від команди Aerotim. Ми розповідали про найцікавіше моменти зі знімання стрічки.

Премʼєра в Україні: 10 жовтня

Режисер: Олександр Стратієнко

«Хижий ліс»

Never Let Go

Трейлер фільму «Хижий ліс»

Мати-одиначка разом із дітьми оселяються у глушині, буквально «хижому лісі», де матір навчає їх суворих правил виживання. Перше правило – не виходити за поріг дому, де в тіні живуть невідомі істоти. Утім, не всі діти дослухались. Коли один із синів зникає в лісі, сімʼя разом виходить за межі дому.

Премʼєра в Україні: 10 жовтня

Режисер: Александр Ажа («Піраньї 3D»)

У ролях: Геллі Беррі («Джон Вік 3»)

«Субстанція»

The Substance

Трейлер фільму «Субстанція»

Елізабет Спаркл – суперзірка й володарка «Оскара», яка веде популярне фітнес-шоу. Раптом продюсер її звільняє та знаходить молодшу заміну. Тоді в житті Елізабет зʼявляється «Субстанція» – препарат для реплікації клітин, який може створити «кращу версію» будь-якої людини. Так народжується молодша, гарніша й досконаліша Сью.

Премʼєра в Україні: 10 жовтня

Режисер: Коралі Фаржа

У ролях: Демі Мур («Непристойна пропозиція»), Денніс Квейд («Життя і мета собаки»), Маргарет Кволлі («Одного разу в… Голлівуді»)

«Останні повелительки морів»

The Last of the Sea Women

Трейлер документального фільму «Останні повелительки морів»

Це документальний фільм від Apple TV+ про південнокорейський острів Чеджу. Він відомий трьома речами: скелями, вітром і дайверками, які століттями збирали в такий спосіб молюсків, водорості. Це ціла культура під назвою haenyeo, мета якої – зберегти океан. Жінки пірнають у повному спорядженні, але обовʼязково без балонів із киснем. Тільки власні легені. Кіно також розповідає про загрози для океану, зокрема через те, що КНДР виливає у воду бруд і радіоактивні речовини й протести жінок проти цього.

Де дивитися: Apple TV+

Премʼєра в Україні: 11 жовтня

Режисер: Сью Кім

«Самотня планета»

Lonely Planet

Трейлер фільму «Самотня планета»

Лора Дерн грає щойно розлучену письменницю, яка їде в Марокко на професійний ретрит. Вона хотіла би просто сидіти в кімнаті й писати, але випадково знайомиться з молодшим чоловіком. Він приїхав разом із дівчиною й читає тільки спортивні журнали, а не книги. Це ще один ромком від Netflix, який досліджує стосунки пар, які, здавалося б, ніколи не мали бути разом.

Де дивитися: Netflix

Премʼєра в Україні: 11 жовтня

Режисер: Сюзанна Грант

У ролях: Лора Дерн («Шлюбна історія»), Ліам Гемсворт («Голодні ігри»)

«Учень: Історія Трампа»

The Apprentice

Трейлер фільму «Учень: Історія Трампа»

Байопік охоплює період 1970–1980-х років, коли тоді ще молодий Дональд Трамп найняв адвоката Роя Кона, щоб «урятувати батькову імперію й збудувати свою». Фільм зрежисував данець іранського походження Алі Аббасі («Шеллі», «На межі світів») за сценарієм журналіста Гебріеля Шермана. Його фільм «банили» в Ірані й Росії. Те саме пробували зробити й з «Учнем». Утім, картину покажуть у США навіть попри те, що сам Трамп називає її «суцільною брехнею», а його адвокати пробували скасувати покази в США.

Де дивитися: Netflix

Премʼєра в Україні: 17 жовтня

Режисер: Алі Аббасі

У ролях: Себастіан Стен («Сокіл та Зимовий солдат»), Джеремі Стронг («Джентльмени»), Марія Бакалова («Борат 2»)

«Час жити»

We Live in Time

Трейлер фільму «Час жити»

Молода шеф-кухарка Алмут випадково збиває машиною Тобіаса, який заблукав на дорозі, шукаючи ручку для підпису паперів про розлучення. Уже в лікарні Алмут пропонує почастувати обох у своєму ресторані, ще не знаючи про їхнє розставання. Так починається історія кохання, яка охопить одруження й виховання першої дитини. Фільм разом з A24 створила французька компанія StudioCanal – майстри ромкомів, які раніше зняли тепер уже класичні стрічки «Бріджит Джонс» і «Реальне кохання».

Премʼєра в Україні: 17 жовтня

Режисер: Джон Краулі («Бруклін»)

У ролях: Флоренс Пʼю («Дюна 2»), Ендрю Гарфілд («Нова Людина-павук»)

«Земля після»

Survive / Survivre

Трейлер фільму «Земля після»

«Прийом! Ми на човні, тут океан зник!»: під час сімейної подорожі на яхті починається сильний шторм. На ранок виявляється, що океан відступив, затопивши материки, а його місце зайняли тисячі кілометрів пустелі. Тепер подружжя з дітьми має боротися з підводними тваринами, поки океан не повернувся.

Премʼєра в Україні: 17 жовтня

Режисер: Фредерік Жорден

У ролях: Емілі Декʼєнн, Андреас Пічман, Арбен Байрактарай («Гаррі Поттер і Орден Фенікса»)

«Дикий робот»

The Wild Robot

Трейлер мультфільму «Дикий робот»

Режисер мультфільмів «Ліло і Стіч» і «Як приборкати дракона» разом із DreamWorks створили анімаційну історію про робота з імʼям Rozzum 7134 («Роз»), яка опиняється на безлюдному острові серед дикої природи. Вона рятує лисенят від голок дикобраза, бігає з оленями та стає другом новонародженого гусенятка. Так Роз стає не просто роботом, а диким роботом.

Премʼєра в Україні: 17 жовтня

Режисер: Кріс Сандерс («Ліло і Стіч», «Як приборкати дракона»)

«Брати»

Brothers

Трейлер фільму «Брати»

«Брати» – це комедія від режисера «Палм-Спрінгс» про двох братів, у жилах яких тече злочинність. Персонажі Джоша Броліна й Пітера Дінклейджа вже встигли відсидіти своє й воззʼєднуються, щоб піти на діло «в останній раз». Раптом зʼявляється матір, яку вони не бачили 30 років, а жага братів повбивати одне одного росте з кожним днем.

Де дивитися: Amazon Prime Video

Премʼєра в Україні: 17 жовтня

Режисер: Макс Барбаков («Зависнути у Палм-Спрінгс»)

У ролях: Пітер Дінклейдж («Гра престолів»), Джош Бролін («Дюна 2»), Брендан Фрейзер («Кит»)

«Усміхайся 2»

Smile 2

Трейлер фільму «Усміхайся 2»

«Усміхайся 2» – це продовження трилера, який вийшов у 2022 році. Попзірка Скай Райлі вирушає у світове турне, де з нею починають коїтися дивні речі. Вона бачить старих знайомих і друзів, які переслідують її, усміхаючись від вуха до вуха. Але як їх зупинити? «Маємо вбити тебе», – каже один із персонажів фільму, але спершу Скай треба розібратися зі своїм минулим.

Премʼєра в Україні: 17 жовтня

Режисер: Паркер Фінн («Усміхайся»)

У ролях: Наомі Скотт, Кайл Галлнер

«Код «Чорна канарка»

Canary Black

Трейлер фільму «Чорна канарка»

Кейт Бекінсейл зіграла таємну агентку ЦРУ в новому екшені Пʼєра Мореля. Її місія – безпека країни понад усе. Але все змінюється, коли її чоловіка, який навіть не знає про роботу дружини, викрадають терористи. «Чорна канарка» – це файл у системі ЦРУ, який агентку змушують викрасти.

Премʼєра в Україні: 17 жовтня

Режисер: Пʼєр Морель («13-й район»)

У ролях: Кейт Бекінсейл («Ван-Хелсінг»), Руперт Френд («Гордість і упередження»)

«Героїня дня»

Woman of the Hour

Трейлер фільму «Героїня дня»

Це режисерський дебют американської акторки Анни Кендрік, яка також зіграє головну роль. Сюжет заснований на реальній історії, яка розповідає про Шерил Бредшоу – жінку, яка бере участь у телешоу, де потрібно наосліп вибрати собі пару. На жаль, вона обирає учасника №3 Родні Алькалу, серійного вбивцю та ґвалтівника. Шерил зрозуміла, що щось із ним не так і відмовилась від побачення, назвавши його «моторошним». На початку 1980-х років Алькалу засудять до довічного увʼязнення за щонайменше пʼять убивств.

 Де дивитися: Netflix

Премʼєра в Україні: 18 жовтня

Режисер: Анна Кендрік

У ролях: Анна Кендрік («Ідеальний голос»), Деніел Дзоватто («Воно»)

«Веном: Останній танець»

Venom: The Last Dance

Трейлер фільму «Веном: Останній танець»

Том Гарді збирається в останній танець у костюмі Венома, попереду лише фінальна битва. Едді Брок разом із Веномом тікають, бо за ними полює значно більший, страшніший і смертоносніший симбіот. «Ми в сраці», – коротко описує ситуацію Веном, але обіцяє Едді, що він із ним до самого кінця.

Премʼєра в Україні: 24 жовтня

Режисер: Келлі Марсел

У ролях: Том Гарді («Шалений Макс: Дорога гніву»), Чиветел Еджіофор («12 років рабства»), Джуно Темпл («Тед Лассо»)

«БожеВільні»

Diagnosis: Dissent

Трейлер фільму «БожеВільні»

1970-ті роки, СРСР. Молодого хлопця Андрія визнають «антирадянським елементом» за його любов до західної рок-музики й запроторюють не до вʼязниці, а психіатричної клініки. Діагноз – «млявоплинна шизофренія», який вигадали в кабінетах КДБ для таких ситуацій. Андрій опиняється перед вибором: співпрацювати з КДБ чи кинути виклик системі. Це дебютний фільм режисера Дениса Тарасова. Раніше його серіал «Я – Надія» номінували на сьому національну кінопремію «Золота дзиґа».

Премʼєра в Україні: 31 жовтня

Режисер: Денис Тарасов

У ролях: Костянтин Темляк («Смак свободи»), Ірма Вітовська («Мої думки тихі»), Дмитро Олійник («Будинок Слово. Нескінчений роман»), Віктор Жданов («Я працюю на цвинтарі»), Остап Ступка («Крути 1918»)

«Спокуслива пропозиція»

Cellar Door

Трейлер фільму «Спокуслива пропозиція»

«Великий страшний будинок у глушині. Що може піти не так?», – питає чоловік подружньої пари, заїжджаючи на подвірʼя оселі. Джон і Сара вдвох шукали ідеальний дім, щоби переїхати подалі від міської метушні. О, диво! Такий будинок їм пропонують безплатно, але за однієї умови – вони мають пообіцяти не відчиняти дверей підвалу. Утім, їхня допитливість урешті-решт бере гору.

Премʼєра в Україні: 31 жовтня

Режисер: Вон Стайн

У ролях: Джордана Брюстер («Форсаж»), Скотт Спідман, Лоренс Фішберн («Матриця»)