Улітку спекотно не лише людям: так само як і ми, кожна тварина індивідуально переживає несприятливі умови. Хтось починає менше їсти чи більше лежати в темних куточках – однак як зрозуміти, що це нормальна реакція організму, а не, наприклад, тепловий удар?

Щоби знати, як діяти в невизначених ситуаціях, український бренд суперпреміального харчування Optimeal пропонує петперентам звернутися до експертів сервісу «Optimeal Expert 9100». Цілодобово на зв'язку – лікарі ветеринарної медицини, які допоможуть вам оцінити стан тварини й залежно від випадку нададуть поради щодо домашнього догляду або запропонують клініки, щоби записати улюбленця на огляд.

The Village Україна разом із брендом Optimeal і ветеринаром-практиком Миколою Чуприною розповідають, від чого найчастіше страждають тварини влітку і як допомогти їм спокійно пережити спекотний сезон.

З якими проблемами стикаються тварини влітку

З якими проблемами стикаються тварини влітку

Теплий сезон в Україні зазвичай триває з кінця весни й приблизно до жовтня – і це час, коли петперенти мають приділяти улюбленцям посилену увагу, зокрема й через спеку.

Серед небезпек, що чатують на собак
у теплий сезон:

Серед небезпек, що чатують на собак у теплий сезон:

надмірна спека, що може спричинити тепловий удар і нашкодити роботі серцево-судинної та респіраторної систем

надмірна спека, що може спричинити тепловий удар і нашкодити роботі серцево-судинної та респіраторної систем

перегрітий асфальт, що часто пошкоджує подушечки лап, і зрештою впливає на весь опорно-руховий апарат

перегрітий асфальт, що часто пошкоджує подушечки лап, і зрештою впливає на весь опорно-руховий апарат

цвітіння, що викликає алергічні реакції

цвітіння, що викликає алергічні реакції

колоски (остюки), що можуть потрапляти в лапи, вуха, застрягати в животі

колоски (остюки), що можуть потрапляти в лапи, вуха, застрягати в животі

і, звичайно, кліщеві інфекції, якщо власники тварини нехтують обробкою.

і, звичайно, кліщеві інфекції, якщо власники тварини нехтують обробкою.

Серед собак-брахіцефалів (мопс, французький та англійський бульдог, пекінес, ши-тцу й інші) поширеною проблемою є запрівання складок носа. Улітку туди забивається більше пилу, а через спеку зʼявляється більше вологи – так виникає ризик появи патогенної мікрофлори. Також варто пильнувати собак із довгими вухами, як-от у кокер-спанієлів чи такс, адже вухо часто може запрівати всередині, через що з'являється отит.

У нині популярних мальтіпу, а також у пуделів і йорків отит – теж поширене захворювання, бо у вухах росте багато шерсті. Сірка, що виділяється, може заплітати волоски у своєрідні дреди, тож ці породи варто ще з дитинства привчати до вищипування шерсті та гігієни вушок.

Якщо ми говоримо про небезпеку під час теплого сезону для котів, знову ж таки не виключаємо тепловий удар, особливо якщо власники випадково закрили тварину на балконі. Поширеною проблемою також є травми під час взаємодії з вікнами, які часто відкривають навстіж у період сильної спеки: насамперед це ризик випасти, якщо немає спеціальної сітки, або ж застрягнути між вікном і рамою, якщо те відчинене на провітрювання. Небезпечними є і протяги з вікон, коти можуть простудитися й отримати захворювання органів респіраторної та сечостатевої систем.

У котів із деформованою носовою перетинкою, зокрема в британців, персів, екзотів, через спеку часто набрякає слизова, утруднюючи дихання, що може призвести до набряку легень (чинником, що спонукає до проблеми, є вроджені кардіопатології). Серед симптомів – відкрита паща, часте дихання й інші.

Як зрозуміти, що з улюбленцем щось не так

Як зрозуміти, що з улюбленцем щось не так

Насамперед варто звернути увагу на поведінку тварини, зважаючи на її характер. Якщо кіт чи собака зроду апатичні – усе окей, якщо ж пес під час прогулянки обожнював гратися з фрисбі, однак уже кілька днів відмовляється це робити – варто зателефонувати для консультації, наприклад, до експертів сервісу веттурботи «Optimeal Expert 9100». Звʼязатися з ними можна у Viber, або Telegram, або зателефонувати за номером 9100.

Поганий апетит під час спеки – не завжди показник хвороби. Часто тварини в такий період просто менше їдять або й узагалі відмовляються їсти сухий корм. У такому разі краще поступово перевести улюбленця на вологий варіант, або ж міксувати обидва.

Варто також стежити за калом – собаки часто непомітно підбирають із землі траву, кісточки й інші речі, що можуть пошкодити шлунок. Якщо помітили домішки крові або ж він став надто рідким – час тривожитися, однак якщо улюбленець під час прогулянки спорожнився вдруге й кал був не сильно сформованим – не турбуйтеся, активна прогулянка підвищила моторику кишківника, і кал не встиг повністю сформуватися.

Блювота, довготривала кволість, нерівна хода, незвичні звуки – причина негайно звернутися до ветеринара.

Чого категорично
не можна влітку робити
з тваринами

Чого категорично не можна влітку робити з тваринами

Стригти

Стригти

Без медичних показань тварину не стрижуть, навіть якщо хочеться, щоби їй було менш спекотно. Головне завдання петперента – гарно вичесати підшерсток. У такому разі шерсть, що залишиться, буде працювати як радіатор, відводячи тепло. Це стосується як котів, так і собак, як-от хаскі, маламутів, чау-чау й інших.

У йоркширських тер'єрів, ши-тцу чи мальтезів специфічна шерсть – у них немає підшерстка, таким породам потрібен спеціальний грумінг.

Поливати крижаною водою

Поливати крижаною водою

Якщо надворі спекотно, не поливайте тварин водою зверху, особливо крижаною. Це створює дуже різкий перепад температури в організмі й підвищує навантаження на серцево-судинну систему.

Поїти з водойм

Поїти з водойм

Тваринам не варто дозволяти стрибати у фонтани чи водойми, а тим паче – пити з них. Навіть якщо ваш улюбленець має необхідні щеплення, вони захищають не від усіх інфекцій.

Залишати в зачинених автівках і під

кондиціонерами

Залишати в зачинених автівках і під кондиціонерами

Під час спеки повітря в салоні авто може нагріватися до 70°C – це неминучий тепловий удар для улюбленця.

Щодо кондиціонерів – тут протилежна ситуація. Кіт чи собака можуть переохолодитися й захворіти, так само як і людина, тому необхідно спочатку охолодити кімнату, а потім впускати чотирилапих, щоб уникати протягів.

Гуляти під фруктовими деревами

Гуляти під фруктовими деревами

Собаки дуже часто люблять щось підбирати із землі, а під фруктовими деревами багато кісточок абсолютно різних розмірів, що можуть дуже довго виходити з організму.

Дозволяти їсти траву

Дозволяти їсти траву

По-перше, траву на вулиці кроплять різними хімічними препаратами. Крім того, вона може пошкодити слизову, обтяжити кишківник та інші органи.

Гуляти в спеку

Гуляти в спеку

У теплий сезон варто переглянути графік прогулянок та обрати для них ранній ранок або пізній вечір. Якщо раніше ви гуляли о 20:00, тепер це варто робити не раніше, ніж о 22:00, щоби асфальт встиг охолодитися.

Чим варто запастися петперентам,
щоб улюбленці легше пережили теплий сезон

Чим варто запастися петперентам, щоб улюбленці легше пережили теплий сезон

Зважаючи на проблеми з електропостачанням, а отже й із кондиціонерами, варто звернути увагу на охолоджувальні килимки та жилети, що можуть забезпечити комфорт у приміщенні. Якщо маєте сфінкса – подумайте про ролети або спеціальні наклейки на вікна, адже ця порода чутлива до сонця й може отримати опіки. Також котам варто придбати додому фонтанчик із водою, така форма подачі рідини стимулює їх більше пити.

Для прогулянок насамперед варто обрати правильний час, а для тварин із темною шерстю пригледіти світлу попону, що відбиватиме світло.

Обовʼязково беріть із собою на прогулянки воду, але не крижану. Поекспериментуйте зі способом пиття: є собаки, що питимуть лише зі своєї миски навіть на вулиці, є ті, хто пʼє з руки, і ті – кому підходить спеціальна пляшка-поїлка.

Коли повертаєтеся з прогулянки, обов'язково огляньте тварину на наявність кліщів, а також остюків між пальцями, зубами, на животі й добре вимийте та просушіть лапи. Що більше залишиться вологи, то більше собака захоче її вилизати, провокуючи грибкову інфекцію.

Звичайно, маст – обробка від паразитів і кліщів. Тут найкращим порадником буде ваш ветеринар, який розрахує дозування й призначить препарат.

Подбайте про мінімальну ветаптечку вдома. Туди варто покласти:

Подбайте про мінімальну ветаптечку вдома. Туди варто покласти:

«Дексаметазон» – проти алергічних реакцій

«Дексаметазон» – проти алергічних реакцій

«Левомеколь» – загоювальна мазь

«Левомеколь» – загоювальна мазь

бинт Кополі

бинт Кополі

гемостатичні присипки

гемостатичні присипки

знезаражувальний засіб, як-от хлоргексидин

знезаражувальний засіб, як-от хлоргексидин

стерильний марлевий бинт

стерильний марлевий бинт

ножиці

ножиці

шприци по 2 мл

шприци по 2 мл

препарати від діареї

препарати від діареї

Якщо з улюбленцем щось сталося – телефонуйте ветеринарам сервісу «Optimeal Expert 9100», вони швидко пояснять, як правильно скористатися аптечкою.

Куди звернутися
по допомогу за потреби

Куди звернутися по допомогу за потреби

Бренд суперпреміального харчування для домашніх тварин Optimeal створив національний сервіс веттурботи «Optimeal Expert 9100», що протягом трьох років 24/7 безплатно допомагає домашнім улюбленцям. За цей час експерти сервісу опрацювали понад 500 тисяч звернень петперентів.

Алгоритм роботи сервісу надзвичайно простий:

Алгоритм роботи сервісу надзвичайно простий:

( 01 )

Ви звертаєтеся до ветеринарного лікаря в месенджері Viber, aбо Telegram або за телефоном 9100 й описуєте ситуацію.

( 02 )

Лікар ставить зворотні запитання, щоби точно зрозуміти стан тварини.

( 03 )

Завдяки широкій мережі партнерських клінік лікарі-експерти запропонують вам найближчий варіант за потреби очного огляду. У разі невідкладності випадку сервіс забезпечить виклик реанімобіля, якщо в регіоні є заклад із таким транспортом.

( 04 )

До контакту з ветеринарним лікарем спеціалісти залишаться на зв'язку та надаватимуть необхідні рекомендації.

Зауважте, що експерти сервісу не ставлять діагнозів, не призначають і не коментують призначене лікарем лікування й не рекомендують конкретні торгові марки. Усі ці речі може зробити тільки ветеринарний лікар на очному прийомі.

Зберігайте номер 9100 в себе на телефоні, щоби сервіс веттурботи був завжди під рукою.

Більше про «Optimeal Expert 9100»Більше про «Optimeal Expert 9100»

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ