Активісти та спортсмени-ентузіасти закликають надати одному з найстаріших байк-парків «Американка» офіційного статусу, аби зупинити його знесення. 

Для цього спільнота збирає підписи на підтримку існування веломайданчика. Також розглядають пропозиції:

  • визначити межі парку «Американка»;
  • нанести мінімальні маркування майданчика для безпечного функціонування наявних велотрас;
  • забезпечити умови для спортивного дозвілля і тренування дітей;
  • розвивати велокультуру району та міста.

Залишити свій підпис можна до 4 серпня у веломагазинах:

  • «Велопланета», Голосіївський проспект, 92/1;
  • BikeMotive, вулиця Академіка Заболотного, 130;
  • Giant велоцентр, вулиця Олени Теліги, 41;
  • VeloGo, вулиця Кирилівська, 160/20;
  • BikeStory, вулиця Волошкова, 2/1, Софіївська Борщагівка.

Чому велопарк важливий для міста

Природний рельєф дав парку назву «Американка», бо перепади його висоти «схожі на американські гірки». Саме такий рельєф підходить для тренувань на гірських велосипедах без додаткових перешкод. У парку створили умови для спортивного дозвілля та розвитку дорослих і дітей без допомоги з боку держави.

Велопарк розташований на узбіччі парку із перехрестям вулиць Полковника Потєхіна та Голосіївського проспекту уздовж дороги на краю парку та займає прохідну частину парку. «Американка» є частиною Національного природного парку «Голосіївський», який із 2007 року отримав охоронний статус. Саме ділянка сполучає проспект і вулицю, що веде до мікрорайону, тож тут завжди багато людей. 

Байк-парку «Американка» загрожують знесенням. Кілька тижнів тому комунальники повісили об’яви про «проведення робіт з приведення території до належного природного стану». Активісти повідомляють, що це не перший випадку, коли парк хочуть знести. Кажуть, що підсипані фігури, так звані трампліни, планують зрівняти із землею.

   

Парк «Американка» намагались знести в 2020 році. Аргументами для таких рішень були численні скарги місцевих жителів про те, що спортсмени заважають їм та засмічують територію парку. «Хоча насправді те сміття, що є на території траси та парку в цілому, залишають зовсім не спортсмени, а самі місцеві жителі та гості парку», – зазначив активіст Денис Журавель.

Фото й обкладинка: Денис Журавель, КП УЗН Голосіївського району, Голосіївський велопарк