ГО «Асоціація велосипедистів Києва» (U-Cycle) сформувала рекомендації щодо створення «велодружніх» шкіл із велосипедною й навчальною інфраструктурою. Це рекомендації для держустанов, які займаються відбудовою України. 

Рекомендації «Асоціації велосипедистів України» враховують європейські практики й досвід реалізації нацкампанії «Велосипедом до школи», що проходила у 2021–2024-х роках.

У фокусі відбудови України – школи, які зазнають масових ракетних обстрілів. Школи повинні відновлювати за принципом «Відбудувати краще, ніж було».

навіщо робити школи «велодружніми»

Європейський Союз ухвалив Європейську декларацію про велотранспорт 3 квітня 2024 року. У декларації визначили такі зобов’язання:

  • безпечні й узгоджені велосипедні мережі в містах;
  • краще сполучення з громадським транспортом;
  • безпечні місця для паркування велосипедів;
  • доступ до підзарядження для електровелосипедів.

Що саме пропонують зробити

Рекомендації щодо створення «велодружніх» шкіл враховують hard-компонент («тверді» рішення, які стосуються інфраструктури) і soft-компонент («м’які» рішення, які не потребують великих витрат).

hard-компонент:

  • встановлення й забезпечення сучасною велоінфраструктурою: велосипедні парковки, велоСТО й набори для ремонту транспорту, навчальні велосипеди, шоломи й інше спорядження;

  • облаштування навчального інтегрованого майданчика з безпеки руху на території школи в межах практичних занять.

 soft-компонент:

Листи з пропозиціями U-Cycle надіслала Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України, Офісу підтримки реформ Мінрегіону, Нацраді з відновлення України від наслідків війни, міністру освіти й науки Оксену Лісовому, Першій леді України і її фундації.

   

U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») – це організація, що адвокатує велоінфраструктуру, популяризує велотранспорт і підвищує безпеку руху.

Організація випустила підручник із порадами для міських активістів. У підручнику є поради з адвокації і взаємодії з органами влади.

фото й обкладинка: U-Cycle