У Львові хочуть облаштувати сад для реабілітації військових, їхніх рідних та дітей, які постраждали від війни, пише міська рада. 

Його хочуть створити за прикладом саду у місті Брно, що у Чехії, – великого простору з екологічними та освітніми активностями для дітей та дорослих. Там можна орендувати грядки для вирощування овочів чи простір для подій. Також є енергоефективна будівля з зеленим дахом, яку винаймають під офіси чи для проведення конференцій.

У Львові ж сад хочуть зробити частиною екосистеми Unbroken у просторі «Розсадник», що у парку «Залізна Вода». На цій локації також хочуть відновити історичні теплиці, які тут започатковували учні Рьорінга [інспектора міських плантацій Львова].

Окрім того, поруч є багато закладів, які в майбутньому можуть стати стейкхолдерами проєкту, кажуть у міськраді. Це школа для дітей з вадами зору, дитячий еколого-натуралістичний центр, музеї Франка та Грушевського, Академія мистецтв й Український католицький університет. Також поруч готують до відкриття музичну школу й реконструюють медичний заклад паліативної медицини. 

«Тобто це місце, в якому можна було б також проводити в іншому форматі навчальні і культурні події й розвивати садівництво та городництво в межах міського простору. Це новий для Львова формат адаптації озеленених територій для різних потреб людей, зокрема реабілітації військовослужбовців та їхніх рідних», – додають у міській раді. 

   

У Львові відкрили Центр протезування та ортезування Unbroken на базі Першого медоб’єднання Львова. Найбільший в Україні центр протезування має потужності, щоб виготовляти до 1200 протезів на рік. Крім того, тут не лише робитимуть протези, а й навчатимуть нових спеціалістів. Серед працівників Unbroken – 40 протезистів, зокрема й люди, які нещодавно були пацієнтами.

Згодом у місті також відкрили центр реабілітації для дітей Unbroken Kids. Там надаватимуть комплексну медичну допомогу: від діагностики й хірургічних втручань до протезування й повної реабілітації.

   

У березні міськрада також повідомляла, що хоче створити терапевтичний сад для реабілітації військових і людей із ПТСР на базі центру реабілітації Unbroken.Тут ростимуть різні дерева й кущі, а садові зони будуть поділені з урахуванням психологічних станів пацієнтів, коментують у міськраді. Такий сад уже відкрили в Києві. 

Обкладинка й фото: Роман Балук для Львівської міської ради