Український виробник модульних будинків Scandi створює енергоефективні та комфортні оселі, а також B2B-рішення для бізнесів уже понад 15 років. Попри війну й економічну кризу, бізнес Scandi зростає – нещодавно виробник потрапив до списку 250 найперспективніших малих і середніх компаній України за версією українського Forbes.

Бренд виготовляє деталі для будинків на власному виробництві в Київській області, що доставляють і монтують на ділянці клієнта. Замовники отримують готовий дім за 45 днів.

The Village Україна та співзасновник, головний архітектор виробника модульних будинків Scandi, Павло Павленко розповідають про те, як створюють модульний дім за місяць.

Проєктування модульної оселі

Перший етап будівництва модульного будинку Scandi – це вибір проєкту та внесення змін до нього, якщо це потрібно.

Виробник модульних будинків Scandi має на вибір клієнта вісім готових проєктів осель – від невеликих, площею 40 м², до просторих – понад 100 м². У готові проєкти за бажанням клієнта, говорить головний архітектор і співзасновник Scandi Павло Павленко, можна внести незначні зміни – збільшити площу тераси, змінити колір стін або підлоги.

«Для кастомізації проєктів модульних осель ми створили конфігуратор Scandi. Ще навіть не придбавши будинок, клієнт може побачити, яким буде його майбутній дім, обрати форму даху, фасад, розмір тераси, колір стін, стелі та підлоги. Це значно пришвидшує процес, адже людина підлаштовує готовий проєкт під себе, пропускаючи етап індивідуального проєктування

– розповідає Павло Павленко.

Завдяки використанню конфігуратора клієнт може на початковій стадії прорахувати остаточну вартість будинку, що є вагомим плюсом, як порівняти з будівництвом «традиційного дому», – додає він.

Попри такий спрощений процес проєктування, Scandi намагаються весь час розширювати наявну лінійку готових проєктів – найближчим часом виробник представить декілька нових моделей. Нещодавно бренд запустив будинок Scandi Mobility – пересувну оселю, яку можна перевезти з місця на місце за допомогою вантажівки. Таке житло можна використати для подорожі або як постійне місце проживання.

На запитання, чи вносять зміни у проєкти Scandi залежно від ландшафту ділянки, на якій буде зведено будинок, головний архітектор запевняє, що подібні зміни для самого будинку не потрібні, лише для його фундаменту. «Звісно, якщо ділянка розташована заболоченій або гористій місцевості, будинку потрібен не стандартний, а так званий фундамент на гвинтових палях. У такому разі ми можемо нашим клієнтам рекомендувати підрядника, який займається саме будівництвом таких фундаментів», – говорить Павло Павленко.

Збирання у виробничому цеху

Каркас модульного будинку збирають у виробничому цеху, використовуючи деревину сосни або смереки. Перед збиранням деревина проходить камерну сушку – ця технологія забезпечує стійкість і стабільність матеріалів. Крім того, деревину обробляють біовогнезахистом, щоб убезпечити її від шкідників і швидкого загоряння.

У виробництві модульних будинків Scandi дотримується принципів екологічної відповідальності та сталого розвитку. Використовуючи деревину для будівництва, бренд зменшує викиди вуглекислого газу на 40%, як порівняти з бетоном, і на 30% – як порівняти зі сталлю. Завдяки мінімальній кількості будівельних відходів екологічний слід бренда значно менший, ніж у будівельних компаній традиційного типу.

Деревину нарізають за заздалегідь окресленими деталями та збирають у каркас. Далі каркас, підлогу та дах утеплюють мінеральною ватою, у стіни закладають базальтову вату, що витримує високі температури. Конструкцію зашивають зсередини теплоізоляційними матеріалами, а зовні – спеціальною мембраною, щоб захистити від вологи та вітру. Після цього будівельники прокладають електрику, водопровід і каналізацію. Фінішний етап – монтаж даху, фасаду й оздоблення стін і підлоги всередині будинку.

Після виробництва частини модульного будинку завантажують у вантажівки, упаковують спеціальними тентами, щоб захистити дім від дощу або вітру, і доставляють на ділянку. «Запас стійкості конструкцій дому розрахований на те, щоб він доїхав на місце в ідеальному стані. Ми доставляли наші будинки в Нідерланди, за дві тисячі кілометрів від України, і вони прибуваличудовому стані», – зазначає Павленко.

Монтаж і введення в експлуатацію

Модульний дім монтують на ділянці, як правило, від 7 до 10 днів – термін залежить від погодних умов. «Хоч наші будинки й модульні, але ми доставляємо їх частинами на ділянку й уже на місці складаємо, як пазл. Швидкість роботи приблизно одна й та сама, на неї може впливати хіба що дощ», – говорить головний архітектор Павло Павленко.

Як виробництво Scandi пережило окупацію

Павло Павленко

співзасновник і головний архітектор Scandi

Наше виробництво розташованепід Києвом, у Бородянці, що була окупована росіянами. На момент повномасштабного вторгнення в нашому цеху було 20+ будинків. 24 лютого, коли почався наступ росіян, ми розрахувались із монтажниками та почали обдзвонювати клієнтів. Звісно, ніхто не був проти, що зараз не отримає свій будинок. Для себе ми ухвалили рішення, щойно ситуація стабілізується, ми відвантажимо та змонтуємо ці будинки.

Кілька днів ми не знали, що взагалі відбувається на виробництві. Потім дізналися про окупацію Бородянки. Попри те, що поряд ішли бої, цех майже не постраждав, лише пошкодило дах трохи. Після деокупації Бородянки ми довго не могли повернутися, адже військовим потрібно було перевірити, чи не заклали росіяни десь вибухівку. Коли повернулися, то дізналися, що всі наші будинки цілі. Завдяки цьому вже у квітні 2022 року ми продовжили відвантажувати модульні оселі їхнім замовникам. До речі, тоді ж ми отримали й перше замовлення після початку війни – клієнти хотіли будинок у Карпатах. До літа ми вже поставили їм будинок

Подивитися проєкти будинків

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ