Українські художники та афганські майстрині створили колекцію воєнних килимів Ukraine War Rugs. 

Як виникла ідея

Ініціаторами проєкту Ukraine War Rugs стали військові кореспонденти Євгенія і Філіп Мальцани. Філіп провів в Афганістані майже рік, документуючи війну й був вражений афганськими воєнними килимами.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії кореспонденти вирішили створити килими, щоб увічнити українську війну. Килими виткали афганські майстрині, для яких це стало однією із можливостей заробити гроші після приходу до влади талібів.

Звідки взялась традиція воєнних килимів

Традиція ткання воєнних килимів зародилась в Афганістані у 1979 році під час радянської окупації. Тоді майстри вплітали в свої роботи образи танків й іншої військової техніки. 

У першому дропі українських воєнних килимів представили три дизайни Олега Семака й Олексія Войтиха:

  • «Килим крейсер «Москва» – це ода українським бійцям, ракетам і дронам, які помножили на нуль гордість флоту РФ», – кажуть митці. 20% з продажу цього килима йде на потреби одеського штурмового підрозділу, що зараз захищає Донбас.
  • «Донбас – це не тільки зона бойових дій, смерті та людської трагедії. Це регіон людей, вугілля, поту, сталі та солі», – так описують дизайн килима «Сонце Донбасу».

Усі килими виготовляють вручну у кількох розмірах із вовни, ціни на них варіюються від 500 до 1000 доларів. Деякі з робіт можна знайти в магазині Mojave Group, інші – доступні онлайн тут.

   

Напередодні український бренд дизайнерки Ксенії Шнайдер створив колекцію одягу «Втрачені мозаїки». До колекції ввійшли сукні, топи та спідниці, які натхненні монументальними мозаїками Степана та Романа Кириченків, а також роботами Людмили Ястреб та художників з Миргорода та Сіверськодонецька.

Фото й обкладинка: Ukraine War Rugs