Архітектурна студія Anttinen Oiva Architects звела чотириповерхову дерев’яну будівлю площею 16 400 м2 із «зеленим» дахом і парковкою у Фінляндії, повідомляє Dezeen.

Центральний зал будівлі слугує входом для офісів, готелю і з’єднується з рестораном на першому поверсі. Посередині приміщення облаштували округлу рейкову стелю, що перемежовується великим вікном. Під стелею встановили таку ж саму округлу лавку.

На половині верхніх поверхах будівлі розмістили офісні приміщення, другу частину віддали під готель. Його дизайн розробили в мінімалістичному дерев’яному стилі. У внутрішньому дворику будівлі архітектори висадили березовий гай. Фінський ресторан Harbore розташований на рівні з вулицею. На зеленому даху є бар із панорамним видом на узбережжя і міський пейзаж. 

У процесі будівництва планували мінімізувати вплив на клімат і використовувати відновлювальні матеріали. Загалом використали приблизно 7600 кубічних метрів ялини та ясена.

Фасад будівлі включає зовнішній шар зі скла, натурального каменю і білих металевих ламелей поверх дерев’яної конструкції. Подвійна обшивка стала «найкращим рішенням», зважаючи на архітектурно й технічно складний морський контекст, кажуть архітектори. Зовнішній вигляд будинка також змінюється в різний час доби залежно від освітлення. 

Посередині приміщення облаштували округлу рейкову стелю,
що перемежовується великим вікном Фото: Kalle Kouhia

Дизайн розробили в мінімалістичному дерев'яному стилі фото: Kalle Kouhia

На зеленому даху є бар із панорамним видом на узбережжя
і міський пейзаж Фото: Kalle Kouhia

   

Уряд Фінляндії профінансує будівництво «зеленої школи» з майже нульовим енергоспоживанням замість зруйнованої школи на Київщині. Будівля матиме модульний збірний дерев’яний каркас, що мінімізує будівельні роботи на місці. Також школу обладнають сонячними фотоелектричними панелями для додаткового й резервного живлення.

У 2016 році Фінляндія профінансувала будівництво «зеленої школи» в Антонівці на Херсонщині. Унаслідок обстрілів росіяни знищили цю школу 16 серпня. 

Фото й обкладинка: Kalle Kouhia