Українська архітектурна студія Shovk здобула Гран-Прі на 14-му Всеукраїнському архітектурному конкурсі «Інтер’єр року» з проєктом будинку Dzen House.

«Dzen House – це культурно-архітектурний мікс. Він поєднує в собі японську аскетичну філософію інтер’єру й естетику сільської хати. Тут немає занадто яскравих кольорів, активних текстур, демонстративно дорогих матеріалів і вичурних [чудернацьких] форм», – описує співзасновник студії й співавтор проєкту Антон Вергун.

На першому поверсі розташований спільний простір кухні й вітальні, а по центру будівлі – сходи, санвузол і технічні приміщення. «Так простір здається компактним і зручним для переміщення», – коментують архітектори. Будинок оздобили грубою штукатуркою «мазанкою», характерною для традиційної української хати. У центрі вітальні – камін, що дозволяє опалювати обидва поверхи.

Другий поверх – невеликий мансардний, його облицювали березовою фанерою. Тут є дві спальні, кабінет, простір для відпочинку й медитації з круглим вікном і татамі [японський солом’яний мат для покриття підлоги]. «Зона татамі – це місце для чаювання й спостежерення за краплями дощу, що спадають з нависної покрівлі через кругле вікно», – додають у Shovk. До того ж біля будівлі – хвойний ліс, тож панорамні вікна встановили майже по всьому будинку.

   

Архітектурну студію Shovk заснували у 2015 році в Мілані. Студія спеціалізується на проєктуванні преміальних житлових будинків й інтер’єрів. У 2018 році головний офіс перемістили в Київ, також є їхні представництва на Балі й у Варшаві.

Всеукраїнський архітектурний конкурс «Інтерʼєр року» проводять щорічно з 2009 року. Цьогоріч конгрес проходив у КВЦ «Парковий». Під час події оранізували дві виставки: виставку «Карикатура війни» від Віктора Кудіна й виставку арт- й предметного дизайну.

Фото й обкладинка: Євгеній Авраменко