Український бренд Ruslan Baginskiy випустив колекцію, натхненну модерною скульптурою творчості Михайла Дзиндри. 

«Я завжди цікавився скульптурою й розглядав головні убори як скульптурні об’єкти. Усі головні убори, що фігурують у межах проєкту, мій діалог із палітрою й формами Михайла Дзиндри», – поділився Руслан Багінський. Повний проєкт, присвячений скульптору, можна побачити на сайті.

Дружина Михайла, Софія, поділилась із Багінським деталями історії Дзиндри. Зокрема, як Михайло власними силами побудував перший музей модерної скульптури в Україні й передав Україні понад 800 робіт. Музей функціонує й зараз.

Михайло Дзиндра народився в селищі Демня на Львівщині й виріс серед майстрів каменеобробної справи. Усередині 1930-х років переїхав до Львова, а згодом вирушає у вимушену еміграцію. Після Словаччини й Німеччини скульптор потрапив у США, де прожив 40 років. Там він відкрив для себе модернізм і знищив усі свої реалістичні роботи. 

У 1991 році після проголошення незалежності Михайло повернувся з еміграції в Україну. Тут він побудував власними силами музей модерної скульптури. Музей у сосновому лісі й понад 800 скульптур, які Дзиндра привіз зі США, Михайло подарував Україні. Його дружина Софія й досі працює в музеї та проводить екскурсії.

   

У червні бренд представив перший трансформер сумку-капелюх. Аксесуар можна перетворити із солом’яної панами в сумку на довгій шкіряній ручці й носити через плече або на руці, а ідея частково натхненна селом Іза в Закарпатській області. Деякі елементи аксесуара створювали саме там у співпраці з місцевими майстрами, пояснює дизайнер.

   

Ruslan Baginskiy – український бренд головних уборів, який заснував дизайнер Руслан Багінський у 2010 році у Львові. Дизайнер став відомий завдяки своїм кашкетам. Його головні убори носили, зокрема, Бейонсе, а також моделі Белла Гадід, Кая Гербер, Розі Хантінгтон-Вайтлі й інші.

Бренд Ruslan Baginskiy має чотири магазини в Україні: шоурум у Києві, на вулиці Євгена Чикаленка, 33; магазин у Львові, на вулиці Староєврейській, 29; попап-магазин у Буковелі, а також магазин в Одесі, на Катерининській вулиці.

Фото й обкладинка: Ruslan Baginskiy