Випадіння волосся восени турбує багатьох людей, і часто це списують на сезонні зміни, тому не лікують. Так випадіння може перетворитиcя на хронічний і затяжний процес. Важливо зрозуміти, коли випадіння є нормою, а коли варто звернутися до лікаря.

Віледж запитав у трихолога Дениса Прокоповича про основні причини випадіння волосся й особливості сезонного догляду, а ендокринологиня Наталя Домбровська розповіла про ендокринологічні причини випадіння і як зрозуміти, чи випадіння пов’язане з гормональними проблемами.

Денис Прокопович

трихолог, співзасновник клініки Hair Help

Сезонне випадіння волосся – міф    

Сезонне випадіння волосся – це міф, який досить довго залишається в трихології. Ми щодня втрачаємо своє віджиле волосся. Проте дійсно, саме навесні та восени патологічний процес випадіння посилюється. Це більше пов'язано з тим, що саме в цей період загострюються хронічні захворювання. Узимку ми частіше хворіємо й піддаємося вірусній атаці. А випадіння волосся завжди починається через кілька місяців після впливу травмувального чинника. 

Тому якщо взимку ви перехворіли на грип, приймали антибіотики, навесні чекайте на випадіння волосся. А влітку на наше волосся більш агресивно впливає ультрафіолет, відповідно, восени є ризик випадіння волосся на цьому тлі. 

Якщо ви помічаєте, що під час миття волосся забивається стік ванни, волосся залишається на подушці після сну, кожне розчісування збирає купу волосся, це сигнал насторожитися. Особливо якщо помітили, що об'єм волосся втрачається: візуально оголилися лобові кути, з'явилися залисини на скронях, а зона центрального проділу розширюється. Це привід звернутися до трихолога.

Основні причини випадіння волосся

Будь-які зміни в нашому організмі можуть призвести до зміни якості волосся. Я завжди наголошую, наше волосся – лакмусовий папірець, який показує, що з нашим організмом щось не так. Особливо я б звернув увагу на три системи нашого організму. Це стан шлунково-кишкового тракту, ендокринна система й усе, що пов'язано з гормональним балансом організму, і нарешті судинна система. 

Умовно причини випадіння можна розділити на зовнішні та внутрішні. Зовнішні причини – це вплив ультрафіолету, неправильний догляд, дія високих або низьких температур, навіть вибір зачіски й гребінця. До внутрішніх чинників належать хронічні захворювання, приймання різних лікарських препаратів, дієти й ризик дефіцитних станів, ну і, звісно ж, стрес і його наслідки.

Дуже часто випадіння може бути наслідком дефіциту вітаміну Д і заліза. І процеси, що призводять до анемії, практично завжди обернуться підвищеним випадінням волосся. Наприклад, вегетаріанство, дієти, рясний місячний цикл у жінок, проблеми шлунково-кишкового тракту – це все причини, чому залізо може впасти або не засвоюватися. 

Я рекомендую здати феритин як індикатор рівня заліза. Практично в кожного третього мого пацієнта, навіть у найсонячніші літні дні, виявили дефіцит вітаміну Д. Тільки після проведення додаткової діагностики й оцінивши результати аналізів, я призначаю замісні препарати заліза й вітаміну Д, розраховуючи дозування й тривалість прийому. 

Особливості сезонного догляду 

Якщо ви зіткнулися з підвищеним випадінням волосся, одним доглядом навряд чи можна розв'язати проблему. Пам'ятайте, шампунь із маркуванням «проти випадіння волосся» – це перебільшення. Шампунь може бути доповненням у терапевтичній системі, але не головним гравцем. Проте особливості сезонного догляду є. 

  1. Восени й узимку активно використовуйте живильні кондиціонери й маски, оскільки через сухе повітря волосся дуже пересушується;

  2. З маскою важливо не переборщити. Використовуйте 1–2 рази на тиждень і не користуйтеся занадто густими за консистенцією;

  3. Хоча б один раз на тиждень введіть у догляд шампунь для глибокого очищення. Улітку віддавайте перевагу нейтральним, більш щадним шампуням;

  4. Використовуйте спреї з УФ-захистом;

  5. І взимку, і влітку я рекомендую курс лікувальних пілінгів для шкіри, а влітку додатково захистити стрижень волосини процедурою реконструкції, що захистить волосся від дії ультрафіолету.

Аптечний ринок переповнений комплексами для здорової шкіри та волосся. Це знову хибна думка – змітати всі полиці в аптеці з цими препаратами й очікувати на ефект. Досить відома мезотерапія, – це класний і сильний метод. Але потрібно розуміти, коли її приєднати і який коктейль вибрати. Для багатьох буде відкриттям, але мезотерапію не призначають у період активного випадіння волосся, це може його посилити.  

Шкідливі процедури для волосся 

Існує величезна кількість процедур, лікувальна дія яких, м'яко кажучи, під сумнівом. Наприклад, процедури кератинування, ламінування волосся, загадкова для мене процедура «ботоксу» для волосся. Дуже часто в цих системах використовують силікони й додатковий вплив випрямляча для волосся. 

Наше волосся – це білкова структура, і, по суті, такі високі температури знищують власний білок. У підсумку клієнт отримує короткочасний косметичний ефект, а після того, як суміш поступово змивається, наздоганяють проблеми: ламкість, сухість стрижня волоса. Я наполягаю, що будь-які процедури має рекомендувати кваліфікований лікар-трихолог, а не подруга або перукар.

Випадіння волосся після перенесеного COVID-19     

Після перенесеного COVID-19 у 80% починається дуже різке випадіння волосся. Річ у тім, що цей вірус спричиняє сильне аутоімунне запалення на рівні шкіри, тож багато хто паралельно скаржиться на болючість шкіри голови. Висока температура, приймання антибіотиків і кортикостероїдів – усе це в комплексі дає сильне навантаження на волосся. Останньою краплею стає ризик розвитку віддалених ускладнень після гострої фази захворювання. 

Зазвичай курс терапії, який я проводжу після перенесеного ковіду, становить не менше 3–5 місяців. Оцінити результати терапії можна в повному обсязі не раніше, ніж через рік. Волосся може відновитися самостійно, але я не особливо розраховував би на це, оскільки найчастіше, за моїми спостереженнями, процес переходить у хронічну форму. Тобто випадіння не має різкого характеру, а проходить сповільнено й виснажливо.

Курс терапії після ковіду завжди комплексний, з оцінкою лабораторних показників і його завжди варто прописувати індивідуально. Зазвичай він включає оптимальний домашній догляд, корекцію препаратами всередину й додаткові методи. Відмінно працює комбінація плазмотерапії з мезотерапією, добре працюють препарати на основі полінуклеотидів і пептидні бустери. 

Вибір, чи йти до лікаря, завжди за пацієнтом. Наскільки його хвилює випадіння волосся, як довго є проблема. Лікування трихологічних проблем – це завжди спільна робота лікаря й пацієнта. Важливі чітке дотримання рекомендацій, довіра й діалог із лікарем. Ну і краще почати терапію на ранніх етапах, ніж потім працювати з важчими наслідками..

Наталя Домбровська

ендокринологиня

Ендокринологічні причини випадіння волосся

Причинами випадіння волосся можуть бути ГРВІ та грип, ковід, будь-які інфекційні захворювання, операції, ендокринні порушення, як-от, гіпотеріоз, і навіть погане харчування. Щодня в людини випадає в середньому до 100–150 волосинок, і це норма. Якщо випадає більше, то це є проблема. 

Проте важливо розуміти, що якщо в людини коротке волосся, у неї може випадати 300 волосинок за день, і вона не буде цього помічати. Коли волосся довге, може випасти 50 й здаватиметься, що пів голови випало. Тому в ідеалі люди, яких турбує випадіння волосся, мають порахувати за день, скільки випадає волосся в середньому.

Часто волосся випадає в післяпологовий період. Під час вагітності в жінок волосся не випадає завдяки естрогенам і прогестерону, а після вагітності може активно випадати.

Інші ендокринологічні причини – гіпотиреоз або тиреотоксикоз, тобто порушення функції щитоподібної залози. З дуже поширеного – латентний дефіцит заліза. Якщо скарга на випадіння волосся – єдина, то, можливо, це суто дерматологічна проблема, тому причина не в гормональному збої. 

Профілактика випадіння волосся

Профілактичні поради проти випадіння волосся

  1. Пити достатню кількість води, хоча б 8 стаканів на день;

  2. Їсти достатньо білка, дорослій людині треба 1–1,2 грама на кілограм ваги;

  3. Їсти субпродукти раз на тиждень;

  4. Раз на рік здавати аналізи на тиреотропний гормон, загальний аналіз крові й вітамін Д;

  5. Займатися спортом.

Якщо виявили надмірне випадіння волосся, насамперед варто звернутися до дерматолога або до трихолога й виключити захворювання щитоподібної залози, дефіцит вітаміну B12, заліза, вітаміну D, визначити загальну кількість білка в організмі.