Процедури для відновлення волосся спрямовані на покращення його зовнішнього вигляду, запобігання ламкості й сухості. Проте вони підходять не всім, а за неправильного виконання в непрофесійного майстра можуть іще й нашкодити волоссю. Так, перед виконанням ботоксу, кератину або нанопластики потрібен огляд трихоскопом і детальний аналіз стану волосся.

The Village Україна розпитали власниць кучерявого волосся Наталю й Ірину про їхній досвід застосування ботоксу й кератину на волоссі. Також поговорили з Лолітою Велієвою, дерматологинею-трихологинею, про шкоду від кератину. Анна Іроденко, викладачка в галузі модифікації волосся, розповіла, як діють ці процедури й про популярні міфи щодо них. Анастасія Мухачова, трихологиня, порадила альтернативні методи відновлення волосся на рослинних компонентах.

   

 

 

Наталя, 26 років

Процедура: холодний ботокс

Моє натуральне волосся має пористу структуру й від природи в’ється, що робить його схильним до сухості й ламкості. Я намагалася відновити волосся вдома, але це давало тимчасовий ефект. Якось дізналася про процедуру «Щастя для волосся» – це SPA-програма на косметиці японського бренда Lebel, що складається з 12 компонентів і трьох етапів. Результат був видимий одразу: волосся стало зволоженим, об’ємним і візуально його ніби побільшало. Ефект тримався майже місяць. 

У салоні мене попередили, що процедуру краще повторити за два місяці, тому що я мала надто пошкоджене волосся. Проте почалася пандемія, і єдиний варіант, який я тоді знайшла – обрізати каре й більше не повертатися до блонду. Каре відростало, але якість волосся не покращувалася. Я зіткнулася з проблемою: щойно вирівнюю волосся, воно виглядає як солома десь у полі. 

У пошуках нового догляду записалася в салон на стрижку кінчиків і відновлення. Майстриня оцінила стан мого волосся й запропонувала процедуру холодного ботоксу. Вона займає менше часу й спрямована на інтенсивне відновлення та зміцнення. Спочатку мене трохи лякало саме слово «ботокс», але майстриня запевнила, що моє в’юнке волосся збереже свою форму, стане більш зволоженим і міцним. Так воно й вийшло.

Ці дві процедури мають накопичувальний ефект і чудово підходять для мого волосся. Холодний ботокс я роблю раз на два-три місяці, а «Щастя для волосся» планую повторити цього року й у наступному. Якщо ваше волосся пористе, сухе й потребує відновлення – ці процедури можуть ідеально підійти. Різницю помітно після першого сеансу, а з кожною наступною процедурою волосся ставатиме лише кращим.

   

 

 

Ірина, 33 роки

Процедура: кератин

Роблю цю процедуру протягом п’яти років. Усе життя мені було незручно давати раду з волоссям – пористим і трішки хвилястим, доводилося регулярно користуватися плойкою для випрямлення. Потім я познайомилася з майстринею, яка викликала довіру, і наважилася спробувати процедуру, що дає довготривалий ефект. З того моменту життя мого волосся дуже змінилося, спростилося. Його якість, попри всі залякування навколо, покращилася – волосся має гарніший вигляд і швидше росте.

У моєму випадку це було найкраще рішення. Але мені пощастило знайти дійсно професійну майстриню, це дуже важливо. Вона не робить гарячі процедури без попереднього огляду волосся, і якщо початковий стан не задовольняє її, вона ніколи не зробить процедуру, навіть якщо клієнтка бере на себе відповідальність і дуже просить. Також майстриня використовує якісні засоби, що підходять конкретному типу волосся, і дотримується всіх заходів безпеки. Тож я раджу робити цю процедуру лише в професіонала.   

   

Лоліта Велієва

дерматологиня-трихологиня, членкиня Всеукраїнської асоціації трихологів

   

Чим небезпечний кератин

Майстри з волосся називають кератин, ботокс і нанопластику «лікуванням волосся». Розберімося, чи це правда. Усі процедури подібні за своєю суттю: спочатку волосся промивають спеціальним шампунем для відкриття лусочок, сушать, а тоді наносять необхідний склад.

Кератин – це основа структури волосся, особливий білок, із якого воно складається. Наповнення пасом кератином допомагає відновити й розгладити волосся. Завдяки цій процедурі навіть кучеряве волосся стає слухняним і блискучим на два-три місяці. 

Проте процедура кератинового випрямлення передбачає інтенсивну інфузію (процес насичення волосся корисними речовинами за допомогою різних косметичних засобів, – ред.) молекул білка в структуру волосся та подальше гаряче укладання плойкою на 180–230°C, що вже суперечить поняттю «лікування волосся». Якщо волосся має достатньо власного білка, це може призвести до його перенасичення. Після того, як ефект від процедури зникне, волосся опиниться в гіршому стані, ніж до кератину: стане сухим, ламким, пухнастим.

Окрім цього, засоби для кератину містять формальдегід, безпечний він у концентрації 0,7%. Його не можна вдихати, тому майстер і клієнт повинні перебувати в захисних масках. Активний розчин кератину наносять на довжину кожного пасма, після чого результат закріплюють через просушування феном і випрямлення плойкою для волосся, розігрітою приблизно до 180°C. Вирівнювання кожного пасма необхідно виконати 10–15 разів, тож його структура руйнується.

Що треба знати про ботокс і нанопластику

Ботокс є менш шкідливою процедурою, він буває холодним і гарячим, від цього залежить тривалість ефекту. У складі ботоксу міститься коктейль з активних компонентів, як-от інтра-силан, кератин, пептиди, олії, вітаміни та рослинні екстракти. 

Ботокс для волосся спрямований на відновлення, тож волосся не вирівняє, як кератин, але теж дасть блиск і зменшить пухнастість. Кучерів візуально стане більше завдяки силіконовій плівці, що утворюється довкола кожного пасма.

Нанопластика передбачає випрямлення волосся за допомогою амінокислот і є безпечнішою. На відміну від кератинового випрямлення, у складі засобів для нанопластики немає токсичного формальдегіду й компонентів, що його вивільняють. Під час нанопластики на пасмах утворюється плівка, що надає волоссю блиску. З кожним миттям волосся плівка змивається, а блиск зникає, але волосся лишається прямим. Внутрішня структура стрижнів волосся змінюється. У процесі волосся може нерівномірно освітлитися. 

Важливим є ступінь кислотності складу для нанопластики: що нижчий pH, то вищий ризик несприятливих наслідків для шкіри та надмірного пошкодження стрижнів. Обирати рівень pH потрібно залежно від типу волосся: у дівчат із тонким волоссям ризик пошкодження вищий. Не можна наносити склад на шкіру голови, це може призвести до подразнення та загострення хронічних проблем, наприклад, атопічного дерматиту, псоріазу.

Відновлення волосся після процедур модифікації

Плівка, що утворюється навколо волосся завдяки кератину, ботоксу чи нанопластиці, відштовхує воду. Тобто доглядові засоби, як-от маски для волосся, не проникають у пасма, волосся пересихає під плівкою.У домашніх умовах важливо використовувати шампуні, що не містять сульфатів, вони не так інтенсивно вимивають склад. Проте такі шампуні не підходять людям із жирним типом шкіри голови та себорейним дерматитом, оскільки погано промивають сальний секрет, що може спровокувати лупу.

Відновити волосся після процедур модифікації можна завдяки процедурам із реконструкції стрижня пасма. Вони спрямовані на відновлення структури зсередини завдяки натуральним компонентам: амінокислотам, керамідам, мінералам, гіалуроновій кислоті, ліпідам і протеїнам.

Приклади таких процедур:

— реконструкція Tokio Inkarami

— «Щастя для волосся» від Lebel

— реконструкція Oway Rebuilding

— ритуали від Orising

Ці процедури виконують без впливу високих температур на волосся. Робити їх варто курсом від трьох до семи сеансів, раз на два тижні. Вони мають накопичувальний ефект і справді оздоровлюють волосся.

   

Анна Іроденко

експертка-викладачка в галузі модифікації та реконструкції волосся

   

Як діють процедури для волосся

Зазвичай дівчата з кучерявим і пористим волоссям мріють про ідеально рівне, гладке та блискуче волосся й можуть досягти такого ефекту лише завдяки термоприладам. Кератин, ботокс, нанопластика – усі ці процедури спрямовані на візуальний ефект і зміну структури. Вони дають результат мінімум на пів року. Також це мастхев для власниць тонкого й слабкого волосся та для дівчат, які мріють про довге волосся, бо правильно підібрані маніпуляції допоможуть відростити довжину.

Усі процедури хімічні й не мають нічого спільного з відновленням. Працюють у кортексі волосся (частина волосини, розташована між кутикулою і мозковим шаром, серцевиною, – ред.), розслабляючи дисульфідні звʼязки, тобто своєрідні «мостики» між білковими волокнами. Так можна отримати з кучерявого волосся рівне. На кутикулі волосся за допомогою складу та температури утворюється плівка, що дає неймовірний блиск, гладкість, захищає волосся від пошкоджень. 

Волосся більше не потребує додаткового укладання, вистачить використання фена, яким обовʼязково потрібно користуватися після процедури. Ця плівка з часом змивається. Тривалість результату залежить від домашнього догляду клієнта. Коли плівка змивається, волосся повертається в той стан, у якому було й до процедури.

Популярні міфи

Багато хто боїться, що після процедур волосся випаде, але це не так, бо їхня дія спрямована на стрижень волосся, що є «мертвою» структурою, а не на цибулини.

Плойка в домашніх умовах і неправильний догляд можуть нашкодити волоссю сильніше, ніж процедури модифікації.

Крім того, нашкодити може не складник, а саме непрофесійний майстер. Проте важливо памʼятати, що це хімічна процедура, так само як і фарбування, і вона потребує якісного догляду в домашніх умовах.

   

Анастасія Мухачова

трихологиня

   

Альтернативні процедури для відновлення волосся

Клієнти звертаються до мене з такими скаргами: випадіння, свербіж, сухість волосся, чутлива шкіра голови. Я виконую процедури з відновлення стрижня волосся, для стимуляції його росту, проти лупи, догляд за підлітковою й віковою шкірою та реабілітацію після дерматитів. Дотримуюсь комплексної терапії: харчування, врахування вікових змін, збалансований домашній догляд. 

Я десять років відновлюю волосся пацієнтів після ботоксу, кератину, нанопластики та некоректного фарбування. План лікування визначаю після огляду за допомогою трихоскопа. Реабілітаційні процедури, які я виконую, спрямовані на відновлення структури. Наприклад, протезування рослинним кератином пошкодженої кутикули. Це не просто маска й олія, а формування персональних коктейлів із набором від 6 до 18 препаратів. Усі вони з рослинних екстрактів і без силіконів у складі.

Є винятки, коли процедури для модифікації волосся можуть піти на користь. Наприклад, дуже кучерявому типу волосся вони дадуть змогу прибрати плойку для вирівнювання із щоденної рутини. Проте такі процедури треба проводити з підготовкою, виконувати ліпідні й амінокислотні процедури до модифікації й що два тижні після. На жаль, усі процедури однаково руйнують волосся, бо змінюють його структуру.