Розацеа – це хронічне захворювання шкіри, що проявляється почервонінням обличчя, судинними зірочками, вузликами й гнійниками на шкірі. Наразі немає способів, як вилікувати цей стан раз і назавжди, проте можна досягти ремісії. 

The Village Україна розпитали Вікторію Миронюк, лікарку-дерматовенеролога, кандидатку медичних наук і співзасновницю спільноти «Свій.Док» про симптоми, типи й лікування розацеа. А Катерина Бельдюга, лікарка-дерматовенеролог і косметологиня, розповіла про поширені міфи щодо розацеа й домашній догляд, що допоможе лишатися в ремісії. Ми розпитали також жінок із розацеа, як вони дізналися про хворобу і якою була реакція оточення.

Юлія Чєрнігіна,

36 років

   

У 20 років у мене з’явилися жахливі висипання й акне (деякі лікарі казали, що то були перші дзвіночки). Упродовж довгих років ходила на косметичні процедури тільки до однієї косметологині. У 2020 році я захворіла на коронавірус, ніяких серйозних ускладнень у мене не було, але в той період я відчувала стрес. З косметологинею ми помітили, що після тренувань моя шкіра дуже довго приходила в норму, вона була червона до вечора, виступали судини. 

Настав час пілінгів, а ми робили один і той самий протягом багатьох років, на основі мигдальної кислоти. Минув тиждень після пілінгу, у мене мали пройти почервоніння, як і завжди, а вони не пройшли. Навіть за місяць лишилися чіткі лінії, як після пілінгу, на щоках, лобі, уся шкіра горіла, боляче було навіть вмиватися. 

Підозра, що це розацеа, зʼявилася не одразу. Я здала аналізи на підшкірний кліщ, його не виявили. Мені прописали купу пігулок, мазь «Протопик», косметику з ретиноїдами й гормонами, від яких краще ставало тільки під час вмивання. Я закинула таке знущання з себе й почала шукати причину всередині організму. Була в усіх лікарів, робила МРТ, УЗД судин тощо, але причину так і не виявила. Єдине: я ще не наважилася на фототерапію, мезотерапію, мікротоки й таке інше. 

На сьогодні, після років експериментів, я знайшла гарні доглядові засоби, що не роблять гірше моїй шкірі. Правильне харчування зі мною вже давно. Бувають дні, коли я зовсім біла, хоча нічого не змінювала в харчуванні чи догляді. А бувають дні, коли я червона й мене питають, де це я так згоріла. Зараз я вже відверто кажу, що в мене розацеа, і не соромлюся. 

Проте в перші роки мені було дуже важко сприйняти себе нову, я навіть уникала дзеркал у домі. Без тонального не могла вийти на вулицю. Змиритися дуже важко, і навіть зараз я іноді намагаюсь уникати свого відображення, бо до розацеа додаються вікові зміни, а мені вже 36. Я ще маю надію повернути своє біле обличчя й дякую всім моїм близьким і друзям, які мене підтримують і за нагоди надсилають корисну інформацію про розацеа або рекомендації.

Анна Гончарова,

36 років

   

На те, що в мене розацеа, звернули увагу косметологи. Я думала, то в мене просто такі рум’яні щічки. А виявилося, що слабкі судини. Інші симптоми: видимі судинки біля носа, які реагують на активні косметичні процедури, фізичну активність, хвилювання. Ще кілька років тому мене ця проблема не дуже хвилювала, бо прояви були незначні. Від початку повномасштабної війни, від сильного стресу, а потім із переїздом до Грузії й Португалії розацеа розквітнула. 

Я робила кілька процедур лазером, був помітний ефект. Для схильних до розацеа IPL хоч раз на рік, думаю, це рятівне коло. Також купила LED-лампу додому й почала регулярно під нею лежати по пів годинки з червоним і жовтим світлом. Косметолог прописала мені крем на основі івермектину (я замовляла з України Iverlite, також є Solantra) і гель «Родерміл». Я проконсультувалася ще з одним косметологом, тож «Родермілом» користуватися не стала. А от Iverlite в купі з LED дав ремісію. 

Зараз щоки повернулися до «довоєнного» вигляду, крім процедур і препаратів, дуже велику роль відіграли дієта й робота зі стресом. А ще в кожного є свої продукти, які тригерять почервоніння. Для мене це, наприклад, червоне вино й чорний шоколад. Хоча я не виключаю їх повністю.

Я робила деякі процедури, не знаючи, що вони не сумісні з розацеа. Наприклад, масаж гуаша не для мене. Дуже класна штука для тонусу обличчя – букальні масажі (інтенсивне опрацювання мʼязових волокон і шкіри обличчя через ротову порожнину, – ред.), але спочатку майстриня не звернула уваги на мої червоні щоки, за кілька процедур ми сильно загострили проблему. Ще якось замовила сироватку з дуже великою концентрацією вітаміну C, вона дала погіршення. 

Розацеа в мене помічали тільки дівчата, які самі страждали від цієї проблеми. Мене часто дратувало, що проблема не зникає на зовсім. Вона то входить у ремісію, то повертається. У якийсь момент я зрозуміла, що це просто схильність, із якою житиму все життя й немає сенсу через це переживати. Такий підхід точно знімає напруження. 

Анна Гарієнчик,

36 років

   

Мені розацеа діагностували у 25 років. Спочатку я купувала креми, які не сильно допомагали, але й гірше не робили. Потім я знайшла для себе гімнастику для обличчя – і дуже швидко все пройшло. Якщо кидаю, знову видно червоні смужки, тому я не кидаю й дуже задоволена. 

Я не люблю лікуватися й вважаю, що в багатьох випадках, якщо ти піднімеш свою дупку й будеш щось змінювати в житті, можна загалом купу діагнозів пофіксити. Тобто правильно харчуватися, робити фізичні вправи, працювати з менталочкою. Я спробувала робити гімнастику, побачила зміни, сподобався результат і тепер роблю це вже чотири роки з рідкими перервами на тиждень-два.

Тетяна Сердюк,

34 роки

   

Не скажу, що я активно відвідую косметологів чи якось спеціально лікую розацеа. Те, що в мене є ця хвороба, я зрозуміла ближче до 30 років. А ще в мене проблемна, тонка, чутлива й комбінована шкіра. Була в різних косметологів, кожен радив і робив своє. Потім я прочитала теорію й зрозуміла, що мені робили дурню (наприклад, після механічної чистки своєї проблемної шкіри я тиждень з обличчям, як у відбивної). 

Уже під час повномасштабної війни в мене додалося кілька помітних судин. Наразі я ходжу на консультацію до лікарки, збираюся зробити повну діагностику, розібратися з доглядом і процедурами, що мені підійдуть.

Вікторія Миронюк,

лікарка-дерматовенеролог, співзасновниця спільноти «Свій.Док»

   

Що таке розацеа: типи, симптоми й причини

Розацеа належить до хронічних захворювань шкіри, яке вражає переважно обличчя і проявляється висипаннями у вигляді почервоніння. Можуть проявлятися також у вигляді вузликів із гнійничками й поверхнево розширеними судинами. Також для розацеа характерні відчуття приливів до шкіри, коли людина через перепади температури зовнішнього середовища або через вплив емоцій може неконтрольовано червоніти й покриватися румʼянцем.

Розацеа буває таких типів:

  • еритематозна, коли проявляється лише почервонінням; 
  • папуло-пустульозна, коли проявляється гнійничками;
  • ринофіма (збільшення тканини носа). 

У чоловіків часто розацеа може ускладнюватися ринофімою. Також буває офтальморозацеа, коли вражаються очі, тоді цією проблемою більше займаються лікарі-офтальмологи. 

Хто найчастіше хворіє на розацеа

У зоні ризику такі категорії людей:

  • люди в зрілому віці, це 30–60 років зі світлим фототипом, тобто зі світлою шкірою, волоссям і кольором очей;
  • люди, які мають професії, за яких шкіра постійно під впливом гарячих температур (люди на гарячих виробництвах, домогосподарки);
  • люди, які працюють під ультрафіолетом;
  • люди, які мають генетичну схильність.

У жінок розацеа може виникати на тлі вживання контрацептивних засобів.

Методи лікування й профілактика розацеа 

Для профілактики варто завжди використовувати сонцезахисний засіб, не зловживати ультрафіолетом і тепловими процедурами: бані, сауни, гарячі ванни. Основним принципом лікування є вплив на кількість кліща демодекса. 

  1. Використання лікарських засобів, що містять івермектин або метронідазол.

  2. Системні антибіотики з тетрациклінового ряду, наприклад доксициклін у важких випадках.

  3. Різні методики лазерного або світлолікування. Наприклад, високоефективною є процедура EPL або BBL, тобто впливу світла на судинний компонент у шкірі.

  4. Препарати групи бета-блокаторів, що впливають на судинний компонент, коли пацієнт скаржиться на почервоніння, печіння шкіри, приливи. 

  5. Використовують і системні ретиноїди.

  6. Процедури мезоботоксу, тобто введення в дерму невеликих доз ботулотоксину.

  7. Корисною в разі розацеа є азелаїнова кислота в лікувальних концентраціях.

Вплив харчування на перебіг розацеа

Є певна група продуктів, що можуть посилювати почервоніння обличчя пацієнта. До цих продуктів належать гарячі страви й напої, вино, особливо білих сортів. Це гостра їжа й продукти, що містять гістамін, цитрусові продукти, такі, що піддаються квашенню, бродінню, маринуванню. Вживання кави в добових кількостях не може провокувати загострення. Однозначно шкідлива звичка, що впливатиме на перебіг захворювання, – це куріння. 

Як розацеа впливає на психологічний стан пацієнтів

Розацеа – це захворювання, за якого пацієнту важко або практично неможливо приховати свої емоції. Якщо людина розізлилася або зашарілася, її обличчя одразу реагує на цю емоцію. Таким пацієнтам складно в комунікації. Якщо пацієнта дуже пригнічує його стан, потрібно отримати допомогу спеціаліста, психолога чи психотерапевта або навіть і психіатра, якщо ми розглядаємо варіант тривожно-депресивних розладів.

Катерина Бельдюга,

лікарка-дерматовенеролог, косметологиня

   

Як правильно діагностувати розацеа

Діагностувати розацеа нескладно, це робиться під час обʼєктивного огляду пацієнта на дерматологічному прийомі. Зазвичай потреби в додаткових обстеженнях немає. Проте іноді бувають такі клінічні випадки, які ставлять «у кут» навіть досвідченого лікаря. Розацеа має схожі прояви із захворюваннями, як-от: акне, періоральним дерматитом, себорейним дерматитом, червоним вовчаком, фолікулітом і навіть сифілісом.

Тож не варто займатися самолікуванням і намагатися самостійно встановити собі діагноз за фото в Google.

Міфи про розацеа

Головний міф: розацеа не піддається лікуванню й медикаментозному контролю. Насправді це не так, зараз є засоби, що здатні зменшувати прояви захворювання, тим самим поліпшуючи життя пацієнтів.

Ще один неприємний момент, із яким стикаються пацієнти з ринофімою (особлива форма розацеа, коли шкіра носа запалюється й він збільшується в розмірах, стає червоно-синюшним): їх вважають алкоголіками.

Також є міф, що за розацеа необхідно протирати обличчя кубиком льоду, але це може тільки зашкодити, адже спочатку судини звузяться, а потім компенсаторно розширяться ще більше.

Часто кажуть, що розацеа є наслідком паразитарного кліща. Люди порівнюють кліщ демодекс із коростяним кліщем (шкірний паразит, що спричиняє в людини коросту, – ред.) і вважають, що цього не повинно бути на шкірі. Знищують наволочки, подушки, усе, з чим контактує обличчя пацієнта, проте всі ці заходи не ефективні.

Домашній догляд і процедури для пацієнтів із розацеа

Обирайте мʼякі засоби для очищення шкіри без абразивних компонентів, які майже не піняться. Не варто використовувати надто гарячу або холодну воду для вмивання: це може збільшити подразнення й викликати почервоніння. Обережно промокайте обличчя мʼякою паперовою серветкою. 

Дуже важливо використовувати ніжний зволожувальний і не обтяжувальний для шкіри крем, двічі на добу. Це допоможе уникнути надмірної сухості й лущення. Відповідально використовуйте сонцезахист цілий рік. SPF має бути від 30 і вище, навіть якщо ви перебуваєте в місті. Не забувайте наносити його перед виходом на вулицю й поновлювати що дві години.

Не використовуйте скраби й гомажі, не користуйтеся відлущувальними засобами, мочалками. Коли обираєте доглядові засоби, уникайте спиртів у складі, віддушок, сечовини, кислот (особливо молочної й гліколевої), ментолу, камфори. З процедур гарно допомагає IPL-терапія, також використовують як лікування розацеа інʼєкції ботулотоксину. Ефективно працюють інʼєкції полінуклеотидів, що здатні зміцнювати шкіру й зменшувати судинні прояви.