Улітку шкіра пітніє активніше, тож від макіяжу, бруду, поту чи сонцезахисту її хочеться очищувати частіше, щоб уникнути висипань. Проте надмірно часте вмивання може порушити природний гідроліпідний бар’єр шкіри. Що тоді робити?

The Village Україна поговорили з лікарками-дерматологинями Іриною Павлущенко й Андарі Сусан Вахідуллою про те, як правильно підібрати засоби для вмивання на літо, а також розпитали косметологию Олександру Крамбович, що таке місти для обличчя й чи можуть вони замінити засіб для вмивання.

Ірина Павлущенко 

лікарка-дерматологиня, косметологиня, засновниця студії медичної косметології Yedyna

Андарі Сусан Вахідулла, 

лікарка-дерматологиня 

Як обрати засіб для вмивання на літо

Обираючи доглядові засоби, ми завжди повинні опиратися не на сезон чи вік, а винятково на стан і тип шкіри, а також враховувати, які засоби для інших етапів догляду ви маєте. З очищенням так само: обираємо його не під сезон, а під потреби шкіри, пояснює лікарка Ірина Павлущенко.

Це надважливий етап у домашній рутині, додає дерматологиня Андарі Сусан Вахідулла. Регулярність і правильно підібрані засоби підтримують здоровʼя шкіри. Обовʼязково робіть це вранці й увечері та за необхідності впродовж дня. Для зняття сонцезахисту й макіяжу обирайте двоетапне очищення: перший етап – міцелярна вода або гідрофільна олія, другий етап – основний засіб для вмивання. Наше обличчя в нормі має слабокислий pH. Щоби не порушувати гідроліпідний барʼєр, звертайте увагу на засоби із pH 5,0–6,0.

Суха шкіра

Для сухої шкіри влітку я рекомендувала б звернути увагу на засоби, що будуть помʼякшувати поверхневий шар, зволожувати його, водночас не подразнювати шкіру, оскільки влітку на неї впливає значно більша кількість ультрафіолету, від якого можуть зʼявлятися подразнення й пігментація, розповідає Ірина Павлущенко.

 Раніше ми розповідали, як обрати SPF 

Я рекомендую звернути увагу на засоби, що містять у своєму складі гліцерин, ніацинамід, пробіотики, зволожувальні рослинні екстракти. Серед моїх фаворитів є пінка Gentle Cleanser Medik8, гель Ormedik від Image, а також пінка Pro Balance Creamy Deep від Dr.Ceuracle.

Пацієнтам із себодефіцитною шкірою, із симптомами сухості, схильності до почервонінь (наприклад, із розацеа або на лікуванні акне місцевими / системними ретиноїдами) варто обирати мʼякі й делікатні засоби, пояснює Андарі Сусан Вахідулла. Наприклад, у форматі пінки, мусу або крему для вмивання. У їхньому складі мають бути такі компоненти: центелла азійська, алантоїн, кераміди, пантенол.

Жирна шкіра

Більшість людей саме влітку починають скаржитися на посилення жирності й появу висипань. Тому я рекомендую в цей сезон використовувати більш активне очищення, що містить у своєму складі саліцилову й AHA-кислоти. Серед моїх фаворитів – Exfoliating Cleanser від ZO Skin health, а також глибоко очищувальний гель від Cerave, розповідає Ірина Павлущенко.

Пацієнтам із себоактивною шкірою варто обирати засоби з AHA-, BHA- й PHA-кислотами й ферментами в складі. Ці компоненти нормалізують роботу сальної залози й запобігають утворенню комедонів. 

  • АНА-кислоти (мигдалева, азелаїнова, молочна, гліколева) працюють поверхнево, тобто відлущують зроговілі клітинки епідермісу й регулюють мікробіом шкіри. Я рекомендую поєднувати їх із мʼяким засобом для вмивання в домашній рутині. Наприклад: уранці – мʼяке вмивання, а ввечері – гель з АНА-кислотами, додає Андарі Сусан Вахідулла.
  • BHA-кислоти (саліцилова) проникають глибоко в пори й ефективно працюють із закритими й відкритими комедонами. Рекомендую використовувати один-три рази на тиждень.
  • PHA-кислоти (глюконолактована й лактобіонова) новіші за АНА-кислоти, працюють делікатніше та стимулюють процеси регенерації.

Комбінована шкіра

Людям із комбінованою шкірою влітку я рекомендую дотримуватися таких самих рекомендацій, як і власникам жирної шкіри. Якщо ж шкіра схильна до гіперчутливості й почервонінь, а влітку ці симптоми часто можуть посилюватися, рекомендую обирати мʼякі й ніжні засоби для очищення, без агресивних компонентів у складі. Наприклад, ніжний очищувальний гель Topialyse від SVR або пінку Moisture Bubble Cleansing Water від Rejuran, пояснює Ірина Павлущенко. 

Поширені помилки під час вмивання 

  • Для очищення впродовж дня, наприклад, після тренування, прогулянки, басейну тощо використовуйте засоби з церамідами або з екстрактом центелли азійської. Уникайте засобів із великими абразивними частинками у складі, агресивними ПАВ і не вмивайтеся милом.
  • Щіточки для вмивання, губки, скрабери й інші допоміжні девайси травмують шкіру й провокують появу запальних елементів, каже Андарі Сусан Вахідулла.
  • Загалом навіть улітку я не рекомендую вмиватися занадто часто, адже це може порушувати природний барʼєр шкіри. Двічі на добу буде абсолютно достатньо. Однак, якщо інколи хочеться очищати шкіру частіше, рекомендую використовувати для додаткового очищення мʼякі засоби (навіть власникам жирної шкіри). Наприклад, можна звернути увагу на засоби, які я рекомендувала для сухої й чутливої шкіри, додає Ірина Павлущенко.
  • Саліцилової кислоти в очищальних засобах однозначно варто уникати, якщо шкіра суха й чутлива. Але для власників жирної й комбінованої шкіри, навпаки, варто обирати засоби саме з цим компонентом у складі. 
  • Основна помилка – сподіватися на ефективність якогось одного засобу. Я завжди повторюю, що головне – це правильна комбінація засобів. Тому що жодна, навіть найкраща вмивалка, сама собою не буде особливо ефективна, якщо у вас не вибудувана система догляду. І саме від того, чи буде правильною комбінація різних етапів догляду, і залежать краса й здоровʼя шкіри. 
  • Обовʼязково очищуйте шкіру двічі на добу: так ви нормалізуєте процес відлущення й приготуєте шкіру до нанесення наступних етапів догляду. Не забувайте використовувати окремий засіб для зняття макіяжу до гелю чи пінки, якщо на шкірі був тональний крем. Також обовʼязково зволожуйте й відновлюйте шкіру після очищення за допомогою крему.
  • Дуже часто пацієнти приходять і розповідають, що тривалий час очищують шкіру лише раз на добу, увечері. Аргументують, як правило, це тим, що вночі ми не використовуємо макіяж і не контактуємо з жодними брудними предметами. Проте я завжди наголошую на необхідності очищення шкіри й зранку, оскільки процеси вироблення шкірного сала, поту, зроговіння клітин відбуваються й під час нашого сну. Нехтування очищенням шкіри після сну, як правило, призводить до появи висипань, лущень, а також до погіршення текстури шкіри.
  • Наразі є тренд на гідрофільну олію. Я полюбляю цей продукт, але він не є абсолютно універсальним. На прийомі майже щодня є пацієнти, які використовують олію неправильно: обирають як основний засіб для вмивання, наносять на вологу шкіру обличчя, роблять довгу експозицію чи мають протипокази до використання. Якщо ви маєте дерматологічні захворювання, то варто обирати домашній догляд разом із лікарем-дерматологом або косметологом, підсумовує Андарі Сусан Вахідулла.

Якщо хочеться вмитися посеред дня, чи можна використовувати замість цього місти?

Олександра Крамбович, 

косметологиня, співзасновниця бренда доглядової косметики Crumb

Що таке місти для обличчя

Міст для обличчя – це косметичний продукт у вигляді спрею, який використовують для зволоження, освіження й захисту шкіри. Часто ці продукти містять різноманітні гідролати, екстракти рослин, вітаміни, антиоксиданти. Основне завдання місту – не тільки знизити температуру шкіри обличчя, а й зволожити, освіжити.  

У кореянок міст – це обовʼязковий предмет у сумочці. Звичний процес, коли прогулюючись чи кудись поспішаючи, вони обприскують обличчя спреєм. Ми звикли до європейської системи догляду, у якій зволоження обличчя – це лише ранішній і вечірній ритуал. Але корейці ставляться до цього відповідальніше, оскільки зволоження шкіри – це прямий звʼязок із молодістю.

Які є типи містів і чи заміняють вони засоби для вмивання 

  • Зволожувальні місти призначені для забезпечення додаткового зволоження шкіри. Зазвичай містять гіалуронову кислоту, гліцерин й інші зволожувальні інгредієнти
  • Освіжальні місти призначені для миттєвого освіження шкіри. Містять екстракти й гідролати.
  • Фіксувальні місти для макіяжу використовують для фіксації макіяжу і його довготривалої стійкості. Містять полімери, що допомагають закріпити макіяж на шкірі.

Місти для обличчя не замінюють засоби для вмивання й очищення. Їх наносять на чисту шкіру після очищення або протягом дня для додаткового догляду, але місти не видаляють забруднення чи макіяж.

Найпопулярніші складники містів – це гіалуронова кислота, гліцерин, алое вера, екстракти й гідролати. До антиоксидантного міста можуть входити вітаміни С, Е. Є місти на воді з термальних джерел, джерельній або морській. Також уже є варіанти містів з ретинолом. Окрім того, у їхньому складі можуть бути витяжки з рослин, що мають заспокійливі, зволожувальні або антиоксидантні властивості, і пантенол, що прискорює процеси регенерації шкіри.

Як обрати міст і правильно використовувати

Це універсальний засіб, що підходить для всіх типів шкіри. Місти для обличчя можуть бути особливо корисними під час алергії або нежитю, коли шкіра стає дуже чутливою й зневодненою. 

Місти для обличчя використовують після очищення, перед сироватками або кремами для зволоження й підготовки шкіри до подальшого догляду. Їх можна наносити протягом дня для миттєвого освіження, особливо в спекотну погоду, у кондиціонованих приміщеннях або за опалення й сухого повітря. Місти також підходять для закріплення макіяжу й зручні під час подорожей, допомагають підтримувати зволоження шкіри. 

Для сухої або зневодненої шкіри вибирайте зволожувальний міст із гіалуроновою кислотою; для жирної або комбінованої шкіри підходять освіжальні місти з екстрактом мʼяти або огірка; для захисту від забруднень і зменшення запалень вибирайте антиоксидантні місти з вітамінами C і E.

Місти для обличчя можна використовувати до двох-трьох разів на день на чисту шкіру, тримаючи флакон на відстані 20–30 см від обличчя, рівномірно розпилювати й дати змогу засобу висохнути самостійно.