Улітку спека й більша кількість руху можуть посилювати потовиділення, що є природним процесом. Останніми роками міфи довкола антиперспірантів і дезодорантів набирають обертів. Найпопулярніші кажуть нам про те, що солі алюмінію викликають рак молочної залози, а «народні» засоби позбавляють від поту краще.

The Village Україна разом з Анастасією Мельник, лікаркою-дерматологинею, засновницею Skin Advocates, авторкою книжки «Історія шкіри», розвінчують міфи й діляться добіркою найкращих антиперспірантів і дезодорантів на літо. 

Анастасія Мельник

лікарка-дерматологиня, засновниця Skin Advocates, авторка книги «Історія шкіри»

   

Відмінності між дезодорантами й антиперспірантами

Антиперспірант – це засіб, що працює на рівні блокування потових залоз. Дезодорант своєю чергою усуває неприємний аромат, але не впливає на саме потовиділення. Також зараз є комбіновані засоби, що можуть покривати обидві функції.

Щоб відрізнити їх між собою, окрім примітки на пакованні, можна орієнтуватися на склад. Найчастіше до складу антиперспірантів входять сполуки алюмінію. Під час взаємодії з компонентами поту вони утворюють нерозчинні поєднання, що покривають стінку каналу потової залози. Це викликає звуження пор, що зменшує процес потовиділення. 

Як обрати засіб для себе

Орієнтуватись варто на зручну для вас цінову політику, аромат і наявність речовин, що можуть подразнювати шкіру. Звісно, важливо також визначити тип засобу, що краще підходить вашому запиту (маскувати запах чи блокувати потовиділення).

Наприклад, я на постійній основі користуюсь дезодорантами, а ось для особливо важливих подій обираю антиперспірант. Я дотримуюся думки, що за можливості треба давати нашому організму функціонувати так, як йому комфортно: з мінімальним втручанням із нашого боку.

Також можна обирати формат випуску засобу залежно від ваших уподобань: аерозоль, кульковий, стік чи кремовий. 

Популярні міфи про дезодоранти й антиперспіранти

Завжди довкола ефективних речей у медицині створюють багато міфів і відбувається чимало суперечок. Давайте будемо памʼятати те, що нам заповідав Парацельс: усе – отрута, усе – ліки; те й інше визначає доза. 

Так, останніми роками все більше суперечок іде навколо раку грудей і використання антиперспірантів із солями алюмінію. Проте десятки незалежних досліджень не довели чіткого звʼязку між ними. Процитую вам невеличкий уривок зі статті Toxicology Research Оксфордського університету: «Під час використання антиперспіранту розчинні солі Al (алюмінію) утворюють нерозчинні гелі гідроксиду Al при фізіологічному pH на поверхні шкіри. Після цього нерозчинний осад Al утворює поверхневі пробки в отворах потових проток і міцно зв’язується з білками на поверхні рогового шару».

Тобто всі останні дослідження показують, що сам алюміній максимально залишається на поверхні шкіри, а ще якусь його частину вбирає наш одяг.

Чи бувають у складах засобів від потовиділення небезпечні компоненти

Вагітним чи людям із чутливою шкірою краще уникати засобів, що містять сильні парфумовані композиції, ефірні олії та ментол. Саме ці складники найчастіше провокують небажані реакції в користувачів. Також є люди, яким не підходить етиловий спирт як основа дезодоранту. У такому разі варто шукати на засобі позначку alcohol-free.

Важливо пам’ятати, що хороший засіб можна знайти й у масмаркеті, так само як у дорогому сегменті може бути поганий за якістю засіб. Усе залежить від того, куди саме виробник більше вклав коштів. Але дешева ціна на дезодорант чи антиперспірант не означає, що він небезпечний. Вартість засобів залежить від країни виробника, масштабів партії, ціни паковання, новизни формули, власного чи контрактного виробництва, якості тари, розмаху маркетингової компанії.

Чи безпечні так звані «народні» й «натуральні» альтернативи дезодорантам

На цю тему я можу говорити дуже довго, бо «натуральна» косметика – це мій особистий топ історій із пацієнтами. Особливо я люблю протирання пахв лимоном після гоління. Таких красивих опіків я іноді після салонних пілінгів не бачила. 

З усією повагою до бабусиних методів, але саме харчові продукти дають максимально яскраві алергічні реакції. Ви чітко знаєте, скільки вам покладуть кислоти в пілінг, але ніколи не знатимете точного відсотка кислоти в лимоні. Усю органіку можна записати хімічними формулами, якщо мати таке бажання. Хімія оточує нас буквально в усьому, адже ми самі складаємось із різних молекул і речовин. Тож краще у випадку краси та здоровʼя обирати продукти науки. 

Загальні правила користування дезодорантами й антиперспірантами

Усі засоби цього типу наносять на суху чисту шкіру, без пошкоджень і порізів. В ідеалі ви приймаєте душ, витираєтесь насухо й іще чекаєте одну-дві хвилини. За можливості варто витримати ще один інтервал уже перед тим, як ви одягнетесь. В іншому випадку значна кількість засобу залишиться на вашому одязі. 

На подразненій шкірі засіб буде давати сильне печіння та подразнення, що потім доведеться чимось додатково знімати. Тому не наносьте засіб одразу після гоління. Якщо ви знаєте, що шкіра у вас і так чутлива, то обирайте мінімалістичні за складом продукти. 

Чи потрібен засіб із сильніше вираженим ефектом для людей, які займаються спортом чи мають надмірне потовиділення

Якщо їм заважає надлишок поту, то можна обирати засоби з більшим вмістом алюмінію, але в цілому нормально пітніти під час занять спортом. Звичайно, що контролювати потовиділення можна не лише засобами, але й додатковими процедурами. 

Останніми роками лікарі активно застосовують ботулінотерапію для випадків надмірного потовиділення. Перед процедурою вам обовʼязково проведуть пробу Мінора. На сухі ділянки в зоні потовиділення наносять розчин Люголя (йоду), а коли він підсихає, посипають крохмалем. Активні ділянки шкіри водночас зафарбовуються в темніший колір. Після цього спеціаліст може проводити процедуру, ефект якої тримається індивідуально близько 6–12 місяців.

Явище, коли людина надмірно пітніє, має назву гіпергідроз. Він буває первинним (спадковим) або вторинним (унаслідок інших захворювань). За такого стану людина надмірно пітніє без видимої на те причини. Наприклад, під час емоційних переживань чи просто в стані спокою. Саме в такому випадку ми можемо запідозрити хворобу й наполягати на додатковому обстеженні. Часто саме гіпергідроз допомагає нам звернути увагу на загальний стан здоров’я пацієнта. 

Також зверніть увагу, що про хворобу може сигналізувати не лише кількість поту, але і його неприємний запах. Тому за патологічних станів лише місцевого засобу на кшталт дезодоранту може бути недостатньо, щоб нормалізувати потовиділення чи маскувати аромат.

Найкращі дезодоранти й антиперспіранти на літо

Я радила б ділити такі засоби не згідно з гендером, а відповідно до вираженості потовиділення. Я, до прикладу, багато років користуюсь класичним «чоловічим» дезодорантом і цілком ним задоволена. Список улюбленців серед засобів для себе та своїх пацієнтів залишаю вам нижче.

Список антиперспірантів, деякі комбіновані:

  • Etiaxil Antiperspirant Confort + Treatment Sensitive Skin Armpits Roll-On
  • Perspirex Antitranspirant Roll-on Strong
  • Biotrade Odorex
  • Old Spice Whitewater Antiperspirant Gel (комбі)
  • Uriage – Deodorant Puissance (комбі)
  • SVR – Spirial Roll-On (комбі)

Список дезодорантів:

  • Old Spice Bearglove Deodorant Stick
  • Babe Laboratorios Sensitive Roll-On Deodorant
  • Weleda 24h Citrus Deodorant Roll-On
  • Arm & Hammer Deodorant with Natural Deodorizers
  • Salt & Stone Natural Deodorant Santal & Vetiver Formula
  • Balea Deo Roll Sensitive