Масажі для обличчя й ін’єкції краси використовують з однаковою метою: зберегти красу й молодість шкіри якнайдовше. Проте кожна з процедур має особливості й протипоказання. Масаж можна порівняти зі спортзалою, адже його потрібно виконувати регулярно, а результат стане помітний не відразу. Ін’єкції – це швидке розв’язання проблеми, коли результат видно одразу.

The Village Україна розпитали косметологиню Ярославу Гуменюк з Anywell Facial Bar і співзасновницю й авторку масажів обличчя у Fit For Face про те, як обрати спосіб омолодження для себе, до яких побічних реакцій варто бути готовими й чи справді ін’єкції краси розв'язують усі проблеми.

Ярослава Гуменюк

косметологиня в Anywell Facial Bar

   

Які бувають ін’єкції краси

Інʼєкції краси – це різновид косметологічних процедур, що направлені на покращення якості шкіри, омолодження та гармонізацію обличчя. Є такі різновиди інʼєкцій краси:

Ботулінотерапія – передбачає використання ботулотоксину для корекції мімічних зморщок на лобі, у зоні міжбрівʼя, навколо очей. Також її використовують із метою ліфтингу брів або нижньої третини обличчя. Ботулотоксин блокує передачу нервового імпульсу до мімічних мʼязів у зоні інʼєкцій, у результаті мʼязи тимчасово розслабляються, розгладжуються мімічні зморшки, нові заломи не утворюються. Ефект помітний уже через декілька днів після процедури й може досягати піку до двох тижнів. Тривалість ефекту ботулінотерапії складає від 3 до 6 місяців.

Ботулотоксин буде перевагою для тих, кого турбують мімічні зморшки на лобі, у зоні міжбрівʼя й у кутиках очей. Також інʼєкції ботулотоксину виконують пацієнтам із метою ліфтингу, коли зʼявляються брилі або опускаються кутики рота внаслідок гіпертонусу мʼязів, крім того, ботулінотерапію виконують для боротьби з гіпергідрозом (порушення функцій потових залоз, – ред.).

Мезотерапія – інʼєкційна процедура, що полягає у введенні в дерму мезотерапевтичних коктейлів із вітамінів, амінокислот, мінералів із метою покращення якості шкіри, омолодження та розв'язання косметологічних проблем. Виконують процедуру тонкою голкою, мікроінʼєкції вводять у визначені ділянки шкіри. Курс мезотерапії призначають у таких випадках: 

  • для зволоження та живлення шкіри
  • для лікування акне та рубців-постакне
  • для освітлення пігментації
  • для зменшення жирових відкладень (використовують ліполітики)
  • для стимуляції росту волосся.

Біоревіталізація – інʼєкції гіалуронової кислоти в дермальний шар шкіри з метою стимуляції процесів відновлення шкіри (стимуляція фібробластів для продукції колагену й еластину). Препарати для біоревіталізації складаються з низькомолекулярної гіалуронової кислоти. Процедуру проводять для інтенсивного зволоження шкіри, поліпшення її текстури та кольору, омолодження, для тих, кого хвилює втомлена шкіра із сірим підтоном, розширеними порами, зневоднена.

Біорепарація – інʼєкційне введення в дерму біоактивних речовин із метою відновлення та посилення регенерації шкіри. Методика є різновидом біоревіталізації, однак, окрім гіалуронової кислоти, може містити полінуклеотиди, пептиди, амінокислоти, антиоксиданти. Покази для проведення біорепарації: зниження пружності й еластичності шкіри, поява зморщок, прояви фотостаріння, плями та рубці постакне, нерівний колір обличчя

Плазмоліфтинг – інʼєкційна процедура з використанням власної плазми, що збагачена тромбоцитами для стимуляції регенерації шкіри. Процедуру проводять із метою відновлення шкіри, висвітлення плям постакне, покращення кольору й текстури шкіри, для боротьби з випадінням волосся.

Дермальні філери – інʼєкційні процедури, що виконують для додання обʼєму в бажаних ділянках і заповнення порожнин, заломів, складок. Використовують із метою зменшення глибини зморщок, для збільшення обʼєму губ, підборіддя, вилиць, для корекції обʼєму обличчя, гармонізації та ліфтингу. На сьогодні найпоширеніші компоненти філерів: гіалуронова кислота, кальцій гідроксилапатит, полімолочна кислота. Крім того, кальцій гідроксилапатит і полімолочна кислота здатні стимулювати синтез колагену, тому їх використовують не тільки для надання обʼємів, а й для покращення якості шкіри.

Тредліфтинг – метод передбачає введення спеціальних ниток під шкіру з метою ліфтингу та стимуляції продукції колагену. Нитки вводять за допомогою тонких голок або канюль, фіксують у тканинах шкіри, з часом нитки розсмоктуються, залишаючи колагеновий каркас, що надалі підтримує ефект ліфтингу. Для тредліфтингу використовують: полідіоксанон (матеріал біосумісний і з часом розсмоктується), полімолочну кислоту (окрім ліфтингу, забезпечує стимуляцію продукції колагену), полікапролактон (як і полімолочна кислота, стимулює вироблення колагену, забезпечує довготривалий ефект).

Можливі ризики й ускладнення від ін’єкційних процедур

Усі побічні дії від інʼєкцій краси можна поділити на очікувані (ті, що проявляються майже завжди, не завдають шкоди здоровʼю пацієнта та швидко минають) та небажані (непрогнозовані важкі ускладнення).

Очікувані побічні ефекти:

  • синці й почервоніння
  • болісні відчуття в ділянці інʼєкцій
  • головний біль (може виникати після ботулінотерапії, як правило, тимчасовий)
  • наявність папул у місцях інʼєкцій (залежно від препарату папули можуть зберігатись деякий час; після ботулінотерапії папули зникають через 30–40 хвилин, у випадку біоревіталізації можуть зберігатись до декількох діб).

Небажані побічні реакції:

Інфекції – виникають у разі недотримання правил асептики й антисептики під час процедури. Можуть проявлятись почервонінням, набряком, виникненням нагноєнь. Цього побічного ефекту можна уникнути, обравши кваліфікованого фахівця та дотримуючись правил постпроцедурного догляду

Алергічна реакція – виникає внаслідок індивідуальної непереносності компонентів препаратів і може проявлятись набряком, почервонінням, появою висипань і свербежу. Найважчим проявом є анафілактичний шок, що потребує невідкладної допомоги.

Синці й гематоми – розповсюджені побічні ефекти, що виникають внаслідок пошкодження кровоносних судин, можуть зберігатись до декількох тижнів.

Асиметрія, поява нерівностей – виникає внаслідок неправильно розподіленого препарату, залежить від кваліфікації лікаря та техніки виконання інʼєкцій. За ботулінотерапії можливе опущення брів або повік, асиметрія обличчя (зазвичай виникає за неправильної техніки або за надмірного дозування препарату). Під час введення філерів можливе виникнення асиметрії, як наслідок нерівномірного розподілення препарату; виникнення вузлів або гранульом можливе як наслідок надмірного введення препарату, неправильної техніки інʼєкцій або ж індивідуальної реакції на препарат.

Ішемія та некроз – виникають унаслідок потрапляння філера в кровоносну судину, чим блокується кровопостачання тканин. Потребує негайного розчинення філера.

Пошкодження нервів – виникає за близького до нервових закінчень введення препарату, унаслідок чого виникає тимчасове або постійне оніміння, біль, порушення міміки.

Протипоказання до інʼєкційних процедур:

  • вагітність і лактація
  • аутоімунні захворювання
  • онкологічні захворювання
  • гострі запальні й інфекційні захворювання
  • алергія на компоненти препаратів
  • порушення згортання крові
  • схильність до утворення келоїдних рубців
  • неврологічні захворювання (для ботулотоксину).

 Для підтримання довготривалого ефекту від інʼєкцій краси слід:

  • дотримуватись усіх рекомендацій після процедури
  • доглядати за шкірою, згідно з її типом і потребами
  • регулярні процедури, якщо необхідний курс інʼєкцій
  • не засмагати, використовувати сонцезахист (актуально завжди й для всіх)
  • вживати достатню кількість води
  • правильно харчуватися й відмовитися від шкідливих звичок
  • уникати стресу
  • доглядові процедури в косметолога, направлені на зміцнення барʼєрної функції шкіри, зволоження, живлення, зменшення набряків.

Які бувають масажі обличчя

Масаж обличчя – це процедура, направлена на покращення якості шкіри та підкреслення овалу обличчя шляхом механічного впливу на шкіру, підшкірні тканини, мʼязи. Масаж обличчя можна розділити на дві великі групи – це ручний (мануальний) та апаратний масажі.

Різновиди мануального масажу обличчя:

  1. Класичний – виконуються легкі погладжування, розтирання та розминання тканин обличчя з метою поліпшення кровообігу, зняття напруги з мʼязів і для підвищення еластичності шкіри. Такий масаж сприяє зменшенню проявів зморщок, зменшенню набряків і покращенню кольору шкіри.
  2. Лімфодренажний масаж – виконуються легкі ритмічні рухи за напрямком лімфатичних судин, завдяки цьому стимулюється відтік лімфи. Призначається для виведення зайвої рідини та зменшення набряків, у результаті чого поліпшуються контури обличчя, зменшуються темні кола під очима.
  3. Міофасціальний масаж – відбувається глибокий вплив на мʼязи й фасції за допомогою натискань і розтягування цих тканин. Виконують із метою розслаблення мʼязів обличчя, зняття спазмів, для корекції асиметрії та підвищення тонусу шкіри.
  4. Японський масаж обличчя – поєднання легких погладжувань, натискань, розтирання та розтирання з метою підвищення еластичності шкіри, зменшення глибини зморщок, покращення кольору шкіри та стимуляції процесів відновлення шкіри.
  5. Масаж Гуаша – виконують зазвичай скребком (нефритовим або кварцовим), рухи роблять у напрямку лімфатичних шляхів, що забезпечує лімфодренаж, окрім того, легке розтирання шкіри покращує кровообіг, це покращує колір шкіри.
  6. Масаж обличчя за технікою Жаке – виконують шляхом легких щипків, розтирань та ударних рухів із метою стимуляції роботи сальних залоз та очищення пор. Такий масаж підходить для тих, у кого жирний тип шкіри. Його переваги: зменшення жирності шкіри, покращення текстури та зменшення висипів.

Різновиди апаратного масажу обличчя 

  1. Вакуумний масаж – використовують спеціальні вакуумні апарати або банки, що створюють негативний тиск, чим стимулюють циркуляцію крові та лімфи. Вакуумний масаж виконують із метою поліпшення кровообігу, для лімфодренажу, зменшення набряків. У результаті пружність шкіри підвищується, покращується колір обличчя, зменшуються зморшки.
  2. Ультразвуковий масаж обличчя – виконують за допомогою апарату, що генерує ультразвукові хвилі, що проникають у глибокі тканини шкіри, викликаючи мікровібрації, вони стимулюють клітинну активність із метою ліфтингу шкіри, покращення контурів обличчя.
  3. Лазерний масаж обличчя – використовують лазерні промені для стимуляції клітин шкіри, покращення мікроциркуляції та вироблення колагену з метою омолодження шкіри, зменшення пігментації, покращення текстури й тону шкіри.
  4. Мікрострумовий масаж – використовують низькочастотні електричні імпульси, що стимулюють шкіру та мʼязи, у результаті чого покращується контур обличчя, помітний ліфтинг, підвищується тонус мʼязів.
  5. RF-масаж обличчя – використовують радіочастотну енергію для нагрівання глибоких шарів шкіри з метою вироблення колагену й еластину. У результаті процедури підвищується пружність та еластичність шкіри, зменшується кількість зморщок, покращується контур обличчя.
  6. Кріомасаж – використовують холод для стимуляції кровообігу й тонізації шкіри за допомогою кріоапаратів або рідкого азоту. Очікуваний результат: зменшення запалень, покращення кровообігу, тонізація шкіри.
  7. Ендосфера – використовують апарат із компресійно-вібраційною технологією, що оснащений роликом із мікросферами. Мікросфери обертаються та створюють вібрації, що стимулюють шкіру та підшкірні тканини. Такий масаж виконують із метою омолодження шкіри, покращення кровообігу та лімфодренажу, зменшення набряків і темних кіл під очима, для поліпшення текстури та тону шкіри.

Протипоказання й покази для масажу обличчя

Основні протипоказання для масажу обличчя:

    • акне в активній фазі
    • дерматити, екзема
    • герпес
    • розацеа
    • захворювання серцево-судинної системи, включно з гіпертоною хворобою в період загострення
    • опіки або рани на обличчі
    • пухлини.

Позитивні ефекти від масажу обличчя

  1. Покращення кровообігу: збільшується приплив кисню до шкіри, мʼязів, звʼязок, кісток, що позитивно впливає на їхнє живлення.
  2. Ліфмодренаж: сприяє зменшенню набряків.
  3. Зняття гіпертонусу з мʼязів.
  4. Релаксація: Зниження рівня стресу, що зменшує ризик передчасного старіння.
  5. Покращення тону й текстури шкіри внаслідок підвищення її еластичності. Відомо, що з віком кістки дещо стоншуються (змінюється овал обличчя, збільшуються темні кола під очима), мʼязи перебувають у гіпертонусі (опускаються кутики рота, піджимається підборіддя, мімічні зморшки набувають статичного характеру), слабшають звʼязки (опускаються жирові пакети, з’являються брилі, опускається овал обличчя). Регулярний масаж обличчя дає змогу відтягнути ці прояви старіння.

Правила для безпечного самостійного масажу вдома

Масаж удома, буде корисний для тих, хто страждає від набряків, бажає покращити контур овалу обличчя, еластичність і тон шкіри.

  1. Перед масажем обличчя необхідно ретельно очистити обличчя та руки, після чого нанести сироватку або олію.
  2. Не можна виконувати масаж обличчя за наявності запалень, герпесу, дерматиту, розацеа.
  3. Не натискати надто сильно, слід виконувати легкі рухи за напрямком руху лімфатичних судин.
  4. Після масажу треба змивати залишки олії або сироватки та наносити зволожувальний крем.

Масаж обличчя можна виконувати руками або спеціальними гаджетами (шкребок Гуаша, масажний ролик, вібраційний масажер тощо). 

Унаслідок надмірного тиску на шкіру під час масажу можливе пошкодження капілярів і виникнення синців, тому масажні рухи мають бути легкими та ніжними. Масаж обличчя обов’язково за масажними лініями (від центру обличчя до периферії, знизу вверх, за напрямком лімфатичних судин), інакше можна отримати набряки та зморшки.

Необхідно використовувати олію, гель, крем або сироватку, адже, якщо робити масаж обличчя на сухій шкірі, може виникнути подразнення. Не потрібно робити масаж обличчя щодня, це тільки нашкодить водно-ліпідній мантії та викличе подразнення шкіри. Оптимальна частота – 2–3 рази на тиждень, час – 10–15 хвилин.

Вибір засобу, на основі якого можна робити масаж обличчя, залежить від типу й стану шкіри й індивідуальних потреб і вподобань. Для сухої шкіри може підійти олія, збагачена вітамінами А, Е, D, що надасть шкірі додаткового живлення. Якщо більше до вподоби гелі, то можна обрати гель із гіалуроновою кислотою, що надасть шкірі зволоження.

Для жирної шкіри краще обрати гель або сироватку, засіб може містити гіалуронову кислоту, екстракт зеленого чаю або алое. Для зрілої шкіри чудово підійдуть ліпідні сироватки з вітаміном С, Е або ретинолом. Для чутливої шкіри найкращим варіантом буде сироватка або гель із центелою, терпеноном. Також можна обрати олію жожоба або ліпідну сироватку з екстрактом шавлії.

Слід обирати засоби, що мають невелику кількість інгредієнтів і без віддушок, це мінімізує ризик виникнення алергічних реакцій.

Для підтримання довготривалого ефекту від масажу обличчя слід:

  • виконувати масаж регулярно (2–3 рази на тиждень)
  • використовувати домашній догляд
  • вживати достатню кількість води та збалансовано харчуватись
  • не засмагати, використовувати сонцезахист
  • здоровий сон та уникнення стресу
  • відмовитись від шкідливих звичок
  • доглядові процедури в косметолога, як-от пілінги, процедури на очищення та зволоження шкіри.

Масаж обличчя чи ін’єкції: що обрати

Масажі, як й інʼєкції краси проводять заради омолодження та покращення зовнішнього вигляду, однак масаж обличчя діє загально, а інʼєкції – специфічно. Інʼєкції краси мають швидкий ефект, а якщо обирати масаж обличчя, то необхідні регулярні процедури для того, щоб підтримувати ефект. Проте інʼєкції краси зазвичай мають побічні дії, а від правильно виконаного масажу обличчя таких побічних реакцій не буває.

Немає єдиного безпечного методу омолодження, оскільки всі методи застосовуються індивідуально, зважаючи на особливості шкіри, медичні показання, бажаний результат і готовність до різних процедур. 

На сьогодні найкраще працюють комбіновані протоколи з індивідуально підібраних процедур, що закріплюється правильним регулярним домашнім доглядом. Крім того, завжди краще профілактувати прояви старіння й підтримувати шкіру в гарному й здоровому стані до будь-яких змін.

Зберегти шкіру здоровою та молодою якомога довше допоможуть такі рекомендації:

  1. Не засмагати та використовувати сонцезахист.
  2. Використовувати регулярний домашній догляд.
  3. Дбати про природну захисний барʼєр шкіри.
  4. Піклуватись про здоровʼя всього організму та вчасно відстежувати й лікувати захворювання.
  5. Пити достатню кількість води.
  6. Правильне харчування та помірні фізичні навантаження.
  7. Боротись із хронічним стресом.

Роблячи вибір між масажем обличчя або інʼєкціями краси, необхідно опиратись на свої потреби. Масажі обличчя підійдуть тим, хто шукає неінвазивні методи догляду за шкірою й готовий регулярно відвідувати процедури для підтримки здоровʼя шкіри. Очікуваним результатом буде зменшення набряків, покращення тону й текстури шкіри.

Інʼєкції підійдуть тим, хто бажає швидких результатів у корекції зморшок, заповненні обʼєму, покращенні якості шкіри та гармонізації обличчя. Крім того, масажі обличчя й інʼєкційні процедури можна поєднувати для доповненого результату. Якщо ж обирати між інʼєкціями й масажами, то все залежить від індивідуальних потреб, очікуваного результату, стану шкіри та готовності до інʼєкцій.

Тип шкіри має значення для вибору методу омолодження шкіри. Жирний тип має схильність до акне, розширені пори та підвищене вироблення себуму, на такій шкірі довше не зʼявляються зморшки. У такому випадку обирають ін’єкційні процедури, що будуть корегувати роботу сальних залоз, й уникають надмірно агресивних процедур, що б посилювали вироблення себуму.

За сухого типу шкіри є схильність до лущення, рано зʼявляються зморшки. Тут методом вибору будуть процедури, що надають глибоке зволоження та живлення шкірі, важливо уникати надто агресивних процедур, що можуть пересушувати шкіру. 

У разі чутливої шкіри рекомендовані делікатні процедури, що не будуть викликати довготривалої гіперемії.

Як обрати косметолога, якому можна довірити обличчя для уколів або масажу?

Насамперед, обираючи косметолога, необхідно звернути увагу на освіту та кваліфікацію спеціаліста. Це допоможе вберегти від негативних наслідків, що можуть викликати неправильна техніка та недостатня кваліфікація косметолога. Під час візиту ви завжди можете запитати у спеціаліста про документи, що підтверджують його освіту.

Слід звертати увагу на досвід роботи, адже досвідчений спеціаліст краще підбере для вас оптимальні процедури. Варто ознайомитись із портфоліо, якщо ви обираєте інʼєкційні процедури, так ви оціните результати роботи спеціаліста.

Важливо прочитати рекомендації та відгуки: можна ознайомитись із рекомендаціями знайомих, якщо вони мали позитивний досвід відвідування косметолога. Звертайте увагу на те, як косметолог проводить прийом, чи цікавиться вашим станом здоровʼя, чи відповідає на запитання і як відповідає, чи пояснює детально про ефекти процедури та можливі побічні дії. 

Окрім спеціаліста, слід оцінити кабінет, чи відповідає він санітарним нормам. Крім того, варто звертати увагу на ціни, адже низький прайс може свідчити про використання неякісних препаратів. Висока ціна також не завжди свідчить про високу якість послуг, тому слід оцінювати прайс у контексті кваліфікації та досвіду спеціаліста.

Олена Романова

співзасновниця й авторка масажів обличчя у Fit For Face

   

Що ми знаємо про ін’єкції краси й масажі для обличчя

Уколами краси називають ін’єкції в зони обличчя, шиї та декольте, що покликані покращити або побороти естетичні проблеми. Умовно їх можна розділити на три основні групи. Перша – це уколи, що блокують роботу мʼязів: наприклад, ботокс, диспорт. Друга – ін’єкції, що дають змогу змінити риси обличчя без скальпеля. До них належать філери й заповнення носогубної складки. Третя група покликана покращити якість шкіри, як-от біоревіталізація. 

Масажів обличчя зараз доволі багато: наприклад, лімфодренажний, міжфасціальний, букальний. Фактично масаж відрізняється від інʼєкцій тим, що впливає на мʼязи обличчя, усуває причину естетичних проблем, а не маскує їх, як філери.

Ін’єкції краси чи масажі обличчя: що обрати

Протипоказань до ін’єкцій краси доволі багато: вагітність, лактація, аутоімунні захворювання (як-от цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози), пухлини. 

Ми настільки звикли до інʼєкцій, що вважаємо їх чимось повсякденним і не враховуємо те, що далеко не всім їх можна робити. Як на мене, основна шкода від уколів краси полягає в маскуванні проблеми, а не її вирішенні, коли причина пов’язана зі змінами в м'язах. Як-от із так званими «бульдожими щічками», які косметологи пропонують коригувати ін’єкціями, а не підвищувати тонус м’язів за допомогою масажів. 

Масажі, якщо тільки ми не говоримо про релаксаційні, теж мають показання й протипоказання. До показань належать «бульдожі щічки», носогубні складки, зморшки чола, провисання брів, міжбрівна зморшка.

Звісно, це не захворювання, а естетичні проблеми, але вони шкодять, погіршуючи стан людини, впливаючи на її відчуття впевненості. До того ж усім приємно, коли кажуть: «Ти так круто виглядаєш – ніколи не скажеш, що тобі стільки років!». 

Є два шляхи розв'язання естетичних проблем. Швидкий – це інʼєкції: людина бачить зміни вже за п’ять хвилин і радіє цьому. Вона памʼятає, як було і як стало.

А довгий шлях – це масажі: вони впливають на мʼязовий каркас, мʼякі тканини, на скелет, але настільки мʼяко й поступово, що потрібно багато часу, щоб людина помітила ці зміни, а тим паче – щоб вони її задовольнили. 

Коли ми говоримо про масаж обличчя, його ефект аналогічний до спортзалу: не буває швидко, не буває результату із сьогодні на сьогодні. Це процес, що розтягнутий у часі. І що ж тоді: не робити масаж, а робити інʼєкції? 

Раніше уколи перемагали процедури масажу обличчя. Це було як нокаут. Люди бачили швидкий результат, їм казали, що це абсолютно безпечно, привчали до того, що зробити інʼєкцію – це так просто, як випити чашку кави. Молодь дуже прогресивна, вона першою швидко зреагувала на такі наративи. Тож масажі на якийсь час почали відходити не просто на задній план: багато спеціалістів і клієнтів узагалі перестали їх робити. 

Буду відвертою, навіть я на початку повірила в «золоту пігулку», безпечність та ефективність інʼєкційних методик. Але як спеціалістка, яка працювала з клієнтами щотижня, почала відстежувати, наскільки негативно впливає, наприклад, заповнення носогубної складки філером. 

Коли я казала, що цього не можна робити, багато спеціалістів не розуміли, про що я говорю, адже це так класно: заколов «носогубку» – і немає проблеми. Але ж, по-перше, проблема нікуди не ділась. По-друге, таке вирішення, як «тоналка» – тільки внутрішньо й трохи надовше. Коли ж філер розсмоктувався, то проблема не тільки залишалась, а ще й поглиблювалась. Тобто втрачався час на її вирішення. 

Особливо часто це повʼязано з міжбрівною зморшкою, що формується вже із 16 років. Уявіть собі, що в мене на прийомі молодий хлопець, якому 16, і він питає, як позбутися цієї зморшки. Розповідає, що хотів зробити ботокс, але мама не дозволила. І дійсно, якщо загуглити, то нічого іншого, окрім такого розв'язання проблеми, ви не знайдете. Чому? 

Так, інʼєкції з ботулотоксином блокують роботу м'яза, так, зморшка зникає. Але ж згадайте людину, у якої внаслідок крововиливу в мозок паралізувало руку: як вона виглядає? Чи такі самі мʼязи на цій руці? Та ні, вони навіть на вигляд тонші, і людина прикладає багато зусиль, щоби відновити роботу цих мʼязів. 

З обличчям те саме. Коли роблять інʼєкцію, що блокує роботу м'яза, у людини можуть зʼявитися головні болі, набряки навколо очей і повік. А чому? Тому що мʼязи повинні працювати. Це покращує наш кровообіг, лімфовідтік. Тому я й активно виступаю за масажі обличчя. 

Багато спеціалістів наполягають, що колоти ботулотоксин потрібно для профілактики зморшок. Якось до мене на консультацію прийшла клієнтка порадитись щодо пластичної операції, блефаропластики. Брови в неї були настільки опущені, що їй доводилось дивитися на мене, трохи піднявши голову. Тобто в неї не працювали мʼязи, що підіймають брови. А призвело до цього те, що вона протягом 15 років що шість місяців для профілактики колола ботулотоксин. Коли я пояснила їй причину цих змін і запропонувала робити масаж, через три місяці брови стали на місце, а клієнтка відмовилась від операції. 

Є люди, які вибирають ін’єкції замість масажу. Але я за те, щоб ставитись до цього свідомо. Якщо робити уколи, то підписувати згоду з переліком усіх можливих наслідків, а це набряки, неврози, біоплівки, запалення тканин. Я впевнена, що тоді кількість охочих була б у рази менша. Адже мало хто погодиться на те, щоб свідомо зробити процедуру краси й отримати «некрасу» на все життя.

Тому і сталося повернення людей до масажу. Так, нам навіть зараз доводиться дуже довго говорити про переваги масажу. А це безпечність, ефективність, відсутність побічних явищ. Масаж зберігає риси кожної людини, зберігає її особистість та унікальність.

Популярним стає й самомасаж. Але тут також варто дотримуватись правил, як і в заняттях спортом. Ви не будете спускатись із гори без спорядження, бо це небезпечно. Так й із самомасажем.

Для ефективності й безпеки треба робити масаж за такими правилами:

  1. Руки мають бути чисто вимиті, обличчя – очищене.
  2. Варто використовувати спеціальний засіб для масажу.
  3. Вивчити лінії, за якими треба робити масаж.
  4. Вивчити масажні рухи.
  5. Вчитись тільки у професіоналів, а не у блогерів.

Масаж – це про спосіб життя, культуру догляду, любов до себе, інвестицію в здоровʼя. Масажі варто робити регулярно, щонайменше раз на тиждень. Це потрібно для того, щоб потім отримувати компліменти. Можливо, неочікувані. Десь місяць тому на одній зустрічі я згадала, що перебуваю в шлюбі вже 35 років. Моя співбесідниця наголосила, що я помилилась, адже не могла вийти заміж у 10 років. Але помилилась не я, а мені було приємно це чути.