«Простими словами»

Подкаст Віледжа про психічне здоров'я

Фото: 

Серж Хуцану для The Village Україна

Чому кутя – це суперфуд, який треба їсти не лише на свята? Скільки овочів і фруктів нам потрібно щодня? Як аналіз на мікробіом допоможе розібратися з тривожністю чи пригніченим настроєм? Пояснює патофізіолог, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України Віктор Досенко в новому епізоді подкасту «Простими словами».

Сезон «Наука стійкості» подкасту «Простими словами» виходить у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської з впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Проєкт реалізовано у співпраці з Координаційним центром із психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за підтримки ВООЗ.

 

Повний випуск подкасту можна послухати на всіх
популярних подкаст платформах

 

Spotify
YouTube Music
Soundcloud

Ми заточені еволюцією на солодке й жирне

Первинне – це наші смакові рецептори. Те, що нам смачно, містить багато калорій, багато поживних речовин. Смакові рецептори будуть розпізнавати жирні кислоти й усе солодке. І це дуже раціонально, адже смакові рецептори в пащах наших предків вишуковували ці речовини по джунглях і саванах. І якщо вони їх знаходили, мозок одразу супроводжував це винагородою. 

Нам дуже смакує глутамат [популярна харчова добавка E621, відома як «поліпшувач смаку» – ред.], бо це еквівалент багатої на амінокислоти їжі. А з цих амінокислот ми будуємо всі наші білки. Не потрібно в їжу додавати всі амінокислоти. Якщо там є глутамат, наші смакові рецептори вважатимуть, що там є багато амінокислот. Вони помиляються, але нам це смачно, пояснює науковець.

Харчова індустрія – це вже вторинне. Вона паразитує на нашій природі й виробляє їжу, яка потужно активує наші смакові рецептори. 

Хвороба цивілізації – цукровий діабет другого типу

Переважна більшість людей з цукровим діабетом другого типу – це ті, хто має великий досвід зловживання рафінованими продуктами рослинного походження й мʼясною їжею. Тобто це люди, які харчувалися так, як їм подобається. Так, як насправді подобається всім нам. 

Що краще живуть люди, то більша ймовірність цукрового діабету другого типу, а також стресових розладів, депресії, тривожного й посттравматичного стресового розладу. Цих захворювань набагато менше в тих країнах, у яких не мріють жити, з яких люди намагаються втекти, бо там небезпечно й низький рівень добробуту. 

Мікроби допомагають долати стрес?

Є результати досліджень, які вказують, що реакція на стрес, відновлення після нього й психологічна стійкість повʼязані саме з мікробіомом.

У статті японських науковців розглядали стресову реакцію соціальної поразки (chronic social defeat). Коли піддослідні миші опинялися в оточенні чужих мишей, у новому середовищі, де інші тварини були вороже до них налаштовані, деякі з них демонстрували стійкість, спокійно долали цей стрес і знаходили своє місце в новій групі. Іншим тваринам ставало зовсім зле, вони страждали від агресії інших, забивалися в куток, розповідає Досенко. 

Порівняльне дослідження цих двох типів мишей показало, що лише у тварин, які виявляли стійкість і долали стрес, були певні види біфідобактерій у кишківнику. А в тих, що не могли його подолали, просто зникла ціла група мікробів. 

Продукти метаболізму саме цих мікробів надзвичайно корисні для людини. Вони виділяють речовини, які здатні досягати центральної нервової системи. Там вони всмоктуються, надходять до мозку й працюють як нейромедіатори: дофамін, серотонін, окситоцин. Замість усього цього можуть працювати речовини, які виділили наші бактерії.

Не все веганське корисне

Ми всеїдні, але еволюційно правильна для нас пропорція – це 95% рослинної їжі й 5% продуктів тваринного походження. І цей рослинний раціон має містити нерафіновані цукри, клітковину. Бо, наприклад, етиловий спирт – супервеганський продукт, там жодна тварина не постраждала, але це рафінований цукор, жартує науковець. 

Усі злаки, очищені від висівок й оболонок, як то білий рис чи борошно вищого ґатунку, не годують нашу мікрофлору, бо в них занадто мало клітковини.

Солодкі напої – це протиприродно

Для нас небезпечне все, до чого ми еволюційного не натреновані, якщо ми не вживали це сотні тисяч років. У дикій природі немає соків, наші предки не стикалися із солодкими розчинами. Тому солодкі газовані напої – це дійсно проблема, бо їх купують діти й молодь, і в результаті цукор просто йде внутрішньовенно. У нас катастрофічно підвищується рівень глюкози, виділяється занадто багато інсуліну, щоб нормалізувати рівень цукру в крові.

Коли ж ми їмо те, до чого еволюційно пристосовані, як-от яблуко, то розщеплення й надходження речовин відбувається повільно, не відбувається різкого сплеску інсуліну. 

Еволюційно правильна їжа нас учить, що не буде дуже приємно, буде просто добре, спокійно, буде нормально, пояснює генетик.

 

 Слухайте подкаст «Простими словами» на YouTube

 

 

 Підтримайте розвиток подкасту
PatreonBuy Me a Coffee
Дізнатися більше, як розвинути власну стійкість

   

 

СПЕЦІАЛЬНИЙ СЕЗОН ПОДКАСТУ «ПРОСТИМИ СЛОВАМИ» ВИХОДИТЬ У МЕЖАХ ІНІЦІАТИВИ ПЕРШОЇ ЛЕДІ ОЛЕНИ ЗЕЛЕНСЬКОЇ ІЗ ВПРОВАДЖЕННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ПРОГРАМИ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я «ТИ ЯК?» ПРОЄКТ РЕАЛІЗОВАНО У СПІВПРАЦІ З КООРДИНАЦІЙНИМ ЦЕНТРОМ З ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ЗА ПІДТРИМКИ ВООЗ