«За один раз нічого не буде», «я встигну витягнути», «вип’єш потім пігулку», – насправді завагітніти можна й під час першого сексу, для цього достатньо сперматозоїдів у передеякуляті, а екстрена контрацепція не даремно має саме таку назву.

Редакторка Віледжа Катерина Мельник запитала в лікарки-гінеколога-ендокринолога Наталії Сіліної, у чому переваги різних методів контрацепції, які міфи досі є навколо них і чи дійсно не можна завагітніти під час менструації чи грудного вигодовування. 

Наталія Сіліна

лікарка-гінеколог-ендокринолог

Контрацепція – це можливість контролювати момент настання вагітності, відчувати себе в безпеці й піклуватися про своє сексуальне й ментальне здоров'я. Утім, у нас немає сформованої культури дбати про себе й сприймати контрацепцію як частину цього процесу.

Дуже хочеться, щоб жінки могли самостійно обирати для себе метод контрацепції, а не запитували дозволу на це у своїх партнерів. Чому чоловік має бути проти, якщо жінка вирішила обрати для запобігання вагітності, наприклад, внутрішньоматкову спіраль: «Ой, ні, може вона буде мені пеніс дряпати. Я встигну витягнути член». Так, партнер може запитати, чи це безпечно, чи не впливатиме на його здоров'я й здоров’я партнерки, але рішення має залишатися за жінкою, бо наслідки за відсутність контрацепції несе саме її тіло.

Важливо пам’ятати, якщо в жінки немає надійної контрацепції, вона може боятися завагітніти, свідомо чи ні. І хоч про це не говорять, але це серйозний чинник, що підвищує рівень тривожності. До того ж вагітність – це єдиний природний процес, який може завершуватися смертю. 

Презервативи

   

Презервативи – єдиний метод контрацепції, який захищає людину від інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). Жінка має повне право просити партнера вдягнути презерватив. Це про безпеку й про турботу про себе.

Як підібрати презервативи? 

Презервативи є різних розмірів: якщо підібрати замалий чи завеликий, він може зсунутися або порватися під час сексу. Так само треба зважати на матеріал, бо найчастіше презервативи виготовляють із латексу. Він може викликати алергічну реакцію в жінок, тоді це створює умови для активації умовно патогенної флори (поганих бактерій), які викликають неприємні відчуття. Такий стан жінки часто називають молочницею, але це насправді дисбаланс між нормальною й умовно поганою флорою, яка живе у вагіні жінки, але в дуже маленькій концентрації.

Як зберігати презервативи?

Презервативи псуються, якщо їх носити в гаманці, задній кишені штанів чи возити в бардачку, і тоді можуть порватися під час сексу. Найкраще їх зберігати в темному й прохолодному місці, наприклад, ставити в окремі мішечки з цупкої тканини й точно не купувати в супермаркетах.

Як користуватися чоловічими презервативами?

Чоловічий презерватив важливо одягати, коли член уже ерегований, і знімати відразу після еякуляції. Для кожного статевого акта потрібно використовувати новий презерватив, для вагінального й анального теж. До того ж під час анального сексу презерватив треба використовувати в будь-якому разі, навіть якщо жінка має інший метод контрацепції.

Як користуватися жіночими презервативами?

Жіночі презервативи менш популярні, ніж чоловічі, бо їх вважають не дуже зручними й складними у використанні, але їх можна навчитися одягати правильно. Це знову ж про комфорт жінки під час сексу і її ставлення до свого тіла. Якщо їй комфортно, то вона не соромиться правильно розташувати презерватив у піхві, узяти пеніс у руку й ввести його так, щоби не зсунути презерватив. 

Науковці також проводили дослідження, де виявили, що жіночі презервативи є актуальними для жінок, які перебувають в аб'юзивних стосунках. Тобто коли жінка не хоче вагітніти, але її думка відрізняється від чоловіка, вона може одягати презерватив до статевого акту, бо його можна носити до семи годин, і тоді почуватися більш безпечно.

Гормональні контрацептиви

   

Якщо в жінки є постійний статевий партнер, вони обоє пройшли обстеження на інфекції, які передаються статевим шляхом, і готові відмовитися від презервативів, то абсолютно нормально обрати гормональну контрацепцію. Це окрема частина методів запобігання вагітності, яка містить гормони естроген і прогестерон. Серед таких засобів – комбінована оральна контрацепція (пігулки), пластир, вагінальне кільце та внутрішньоматковий контрацептив (спіраль). Останній містить винятково прогестин – аналог жіночого гормону прогестерону.

Пігулки, пластир і кільце відрізняються лише способом введення гормонів, але однаково пригнічують овуляцію, тому вагітність не настає. А спіраль виділяє гормон, який «витоншує» слизову оболонку матки, що й не дає заплідненій яйцеклітині прикріпитися. З будь-яким із цих методів чоловік може еякулювати в піхву жінки, і вагітність не настане, якщо метод використовувати правильно.

Комбінована оральна контрацепція

Це частина гормональної контрацепції у вигляді пігулок. Якщо жінка приймає їх щодня, не пропускає й не забуває, то ефективність становить фактично 99%. Але дуже багато зроблено для того, щоб жінки боялися цього метода й відмовлялися від нього.

КОК не завжди призначають правильно й не враховують при цьому особливості організму жінки. А деякі нутриціологи, дієтологи чи холістичні терапевти, які не мають уявлення про ендокринну систему жінки, будь-які порушення роботи кишково-шлункового тракту, пояснюють як наслідок приймання протизаплідних пігулок. Але жоден доказовий терапевт не дозволить собі сказати, що це погано. Коли жінці радять обрати інший вид контрацепції, то мають пояснити, чому так вважають, чому саме цей метод може бути для неї найефективнішим чи може нашкодити.

Які переваги КОК?

Окрім запобігання вагітності, у довготривалій перспективі вони доведено профілактують розвиток раку матки і яєчників. Водночас є міф, що вони підвищують ризик розвитку раку молочної залози. Так, таке дослідження є, але самі ж автори сказали, що вони не змогли виключити з дослідження жінок з ожирінням, які палять, мають малорухливий спосіб життя чи вживають алкоголь декілька разів на тиждень. Тобто фактично всі жінки, які брали участь у дослідженні, мали підвищений ризик розвитку раку молочної залози, який був зовсім не пов’язаний із прийманням протизаплідних пігулок. Тому не можна сказати, чи дійсно цей ризик стає вищим через приймання КОК, чи через ожиріння й алкоголь, які вже доведено підвищують ризик розвиток раку молочної залози в жінок.

Кому не можна приймати КОК?

Щоб призначити метод контрацепції, лікар завжди має зважати на індивідуальні особливості жінки й проводити певні аналізи та дослідження. Наприклад, перед призначенням КОК треба виключити епізоди тромбофлебіту й тромбози (запалення судин та утворення тромбу), патології молочної й щитоподібної залози. Окрім того, КОК вважають несумісними з палінням. 

Протизаплідні пігулки також можуть знижувати рівень тестостерону в організмі жінки, а не всім це потрібно. Якщо в жінки вже низький рівень тестостерону, вона не має активного лібідо чи має прояви депресії, то КОК лише погіршать її стан. 

Інколи їх призначають не лише як метод контрацепції, а й щоб зменшити рясність менструації чи больовий синдром. Але в цьому випадку лікар має визначати причину, бо якщо це ендометріоз матки, то його треба лікувати не протизаплідними пігулками. 

Протизаплідні пластир і кільце

Гормональне вагінальне кільце вводять усередину піхви й воно виділяє естроген, який запобігає вагітності. Утім, варто зважати, що кільце містить невелику кількість гормону. А якщо жінка вже має нестачу естрогену, то використання цього засобу контрацепції може посилити цей стан. 

Протизаплідний пластир виділяє естроген і прогестерон, які поглинає шкіра. Пластирі використовують протягом трьох тижнів, змінюючи що сім діб. На четвертий тиждень його не використовують, тоді настає кровотеча відміни – це не справжня менструація. Якщо жінка не хоче мати кровотечу відміни, то може одразу використовувати наступний пластир.

Внутрішньоматковий контрацептив (спіраль)

Спіралі бувають гормональні й негормональні, а також різних форм і розмірів. Їх уводять у порожнину матки в середньому на 3–5–10 років, залежно від виду. Срібні, мідні, золоті або пластикові спіралі не блокують овуляцію, а створюють у матці хронічний запальний процес. Але фактично у 100% випадків під час їхнього використання менструації стають більш рясними. На відміну від них, внутрішньоматковий контрацептив із гормоном, який є аналогом жіночого прогестерону, навпаки, лікує рясні й болючі менструації й також не блокує овуляцію.

Кому можна встановлювати внутрішньоматкову спіраль?

Раніше ВМС призначали лише жінкам, які вже народжували. Утім, те, що вони впливають на здатність завагітніти, спричиняють вади розвитку плода чи можуть вростати – це міф. 

Порушення здатності завагітніти можуть викликати ІПСШ, гормональні порушення чи ендометріоз. Звичайно, якщо в жінки встановлена спіраль і в цей час вона отримає інфекцію через секс без презерватива, то є ризик, що запалення швидко підніметься до матки та розповсюдиться на маткові труби й далі в таз (на очеревину).

В інших випадках вагітність може настати одразу після того, як спіраль приберуть. Утім, завжди варто пам'ятати, якщо вас щось насторожує, ви не впевнені в партнерові, то краще додатково використовувати презерватив.

Перерваний статевий акт (ПСА)

   

Це найбільш поширений метод контрацепції. Звичайно, секс без презерватива може бути більш приємним і чутливим, але варто оцінювати це з позиції контролю за своїм здоров'ям і за моментом настання вагітності. 

Якщо жінка обирає ПСА як метод контрацепції, то фактично віддає контроль чоловіку: чи встиг він витягнути член, чи потрапила якась кількість сперми в піхву, а потім у матку й маткові труби, де «очікує» яйцеклітина після овуляції. У будь-якому разі передеякулят містить невелику кількість сперматозоїдів, якої може бути достатньо для настання вагітності.

До того ж перерваний статевий акт шкідливий для ментального здоров'я чоловіка, бо секс – це процес, коли партнери мають повністю розслаблятися. Натомість чоловік у момент, коли готовий кінчити й отримати задоволення, ще думає про те, щоб вчасно витягнути пеніс із вагіни. 

Екстрена контрацепція

   

Препарати екстреної контрацепції містять великі дози гормону прогестину, які мають зупинити овуляцію або, якщо вона вже настала, то подіяти на слизову оболонку матки, щоб до неї не прикріпилася запліднена яйцеклітина. 

Цей метод контрацепції дуже потрібен і виправданий, коли порвався презерватив, коли партнер кінчив у піхву жінки без її згоди, не встиг витягнути член чи в разі сексуального насилля. Це велике навантаження на організм жінки, але менше, ніж під час аборту. 

Утім, в Україні екстрена контрацепція за показниками продажів перевищує навіть комбіновану оральну контрацепцію. Жінки чомусь вважають, що ця одна пігулка буде більш безпечною для них, ніж регулярне приймання КОК. 

Насправді ні, саме тому цей вид контрацепції й називають екстреним. Використовувати її кілька разів на тиждень, місяць чи коли заманеться не можна. Окрім великого навантаження на організм, це може викликати ановуляторні цикли, тобто без овуляції, що призводить до гормонального дисбалансу. 

Це дуже поширена історія, коли жінки вночі пишуть чи телефонують своїм гінекологам і кажуть, що в них порвався презерватив і потрібна екстрена контрацепція. Не треба обманювати себе й щоразу переживати вночі, шукаючи ці пігулки – краще підібрати надійний метод контрацепції. 

Стерилізація жіноча та чоловіча

   

Стерилізація – це незворотний процес, тобто після нього людина більше не матиме здатності завагітніти чи запліднити. Такий метод можуть обирати, коли вагітність є протипоказом через стан здоров'я чи людина готова відмовитися від неї. Оскільки це незворотно, то рішення має бути виваженим. 

Міфи про контрацепцію

   

Міф 1. Спринцювання може запобігти настанню вагітності
Раніше жінки вважали спринцювання дієвим і проводили зрошення піхви різними розчинами, наприклад, водою з лимонним соком. Але такий метод не запобігає вагітності й до того ж шкодить організму жінки, бо може спровокувати молочницю чи інші захворювання вагіни й органів малого таза.

Міф 2. Різні пози в сексі допомагають уникнути вагітності або пришвидшити її настання

Різноманіття в сексі – це чудово й може допомогти жінкам, яким важко отримати оргазм. Утім, це ніяк не впливає на ймовірність настання вагітності. 

Міф 3. Не можна завагітніти під час першого сексу / місячних / грудного вигодовування

Жінка може завагітніти в будь-якому випадку, окрім менопаузи. Вона настає, коли після останньої менструації пройшло більш як 12 місяців, й УЗД підтвердило, що фолікулів більше немає. До цього часу жінка перебуває на етапі передменопаузи, коли ще може настати вагітність. 

Якщо ви займаєтеся сексом під час менструації, то ймовірність завагітніти теж є, бо сперматозоїди можуть жити в піхві жінки до тижня. Тобто якщо секс був на третій день місячних, а овуляція в жінки настала на сьомий-восьмий день циклу – вагітність може настати. 

А під час грудного вигодовування в жінки є стан, який називається лактаційна аменорея. Тобто якщо перші шість місяців жінка годує грудьми що дві-три години й має два нічні годування, то ймовірність настання овуляції мінімальна. Утім, це не гарантує, що вагітність не настане. 

У будь-якому разі, якщо ви категорично проти вагітності, варто підібрати метод контрацепції й не виснажувати своє тіло.