Цьогоріч Європейський колегіум потрапив до списку Forbes Next 250, який відзначає найперспективніші компанії України. Це освітній проєкт, що вже понад 22 роки виховує майбутніх геніїв і змінотворців, а також входить до списку найінноваційніших шкіл світу за версією корпорації Майкрософт. Попри виклики повномасштабного вторгнення, Європейський колегіум не тільки продовжує надавати українським дітям якісну й актуальну для сьогодення освіту, а й готує їх до вступу в найпрестижніші університети світу.

Віледж разом із Європейським колегіумом розповідають, як створити школу, у якій діти захочуть навчатися.

Європейський колегіум – одна з перших приватних шкіл України, яка разом із дитячим садочком «Маленька Європа» та центром дистанційної освіти входить до великого освітнього холдингу, у якому навчаються понад 1000 учнів. 22 роки тому його заснувала освітянка Тетяна Остафійчук, а нині її справу продовжують доньки – Ірина та Роксолана. Завдяки їхній роботі у 2023 році Європейський колегіум вийшов за межі України й у партнерстві створив бордингову школу у Відні.

«Наша родина понад 100 років працює в освіті: мама керувала управлінням освіти, ми з Роксоланою теж маємо педагогічну освіту, однак доєдналися до цієї сфери 13 років тому, коли отримали в спадок мамину школу, про яку вона так мріяла»

– розповідає Ірина Єременко.

«Ми часто говоримо, що створюємо майбутнє з правильними європейськими цінностями та прагнемо виховати добрих геніїв. Ми даємо дітям усе, щоб вони могли змінити цей світ на краще, і, чесно кажучи, віримо, що перший нобелівський лауреат з України у 21 столітті буде вихованцем нашої школи»

– розповідає Роксолана Плетенецька.

Мета освітнього холдингу – створювати освітні заклади по всьому світу, у яких кожна дитина усвідомить свої таланти й здібності, свій інтелектуальний рівень, що допоможе їй стати тим, ким вона тільки забажає.

Школа, у яку йдуть із задоволенням: як працює Європейський колегіум

Європейський колегіум – це школа, де культивують інтелектуальну хоробрість і ще змалечку прищеплюють дітям любов до навчання. Цьому сприяє партнерство з Малою академією наук і розвиток власного наукового товариства «Оріон». Команда не лише навчає дітей, а підтримує й допомагає реалізовувати їхні ідеї: від волонтерських проєктів до справжнісіньких відкриттів. Для цього в колегіумі навіть започаткували фандрейзинговий відділ.

Приблизно 84% школярів є переможцями різних змагань, конкурсів та олімпіад, наприклад, торік вони здобули 119 перемог тільки в державних олімпіадах. Учні Європейського колегіуму двічі були фіналістами Ukraine Global Scholars (UGS), а випускники неодноразово отримували максимальні 200 балів із НМТ і щорічно здобувають гранти на навчання в найкращих університетах США та Канади. Крім того, учні школи регулярно входять до списку обдарованих дітей столиці й отримують персональні стипендії Київської міської ради в галузі освіти.

Для академічно амбітних дітей школа окремо запустила спеціальну стипендійну програму – цьогоріч на стипендії виділили понад 4 мільйони гривень

4 млн гривень на стипендії для амбітних учнів

Окрім сучасної навчальної програми, школа пропонує багато різних студій і секцій: фехтування, дебати, курси нейробіології чи протидії пропаганди, уроки щастя й інше – усе, щоб дитина краще пізнала себе та знайшла свій унікальний шлях.

10–11 класи у Відні: у чому переваги нової бордингової школи

Українська школа у Відні Free People School – єдина українська бордингова школа такого типу в Австрії, яка є унікальним спільним проєктом Free People Educational Hub і Європейського колегіуму.

Учні 10–11 класів навчаються за інтенсивною доуніверситетською полілінгвальною програмою, яка дає їм можливість ґрунтовніше дослідити власні інтереси, пройти профорієнтаційну програму та разом з академічним радником визначити індивідуальну траєкторію майбутнього навчання в закладах вищої освіти. Програма стане у пригоді старшокласникам, які планують здобути вищу освіту як в Австрії, Німеччині або Швейцарії, так і в інших країнах

Для учнів, які приїздять на навчання до Відня без батьків, школа надає можливість проживати разом з однокласниками та куратором у сучасному кампусі, який пропонує багато можливостей для спільної діяльності: спортивну залу та ігрові зони для відпочинку та інше.

Бордингова школа у Відні випустила вже три покоління учнів, а це більш як 80 дітей щороку. Нині ж команда колегіуму працює над тим, щоб у найближчі пʼять років бордингова школа зʼявилася і в Києві.

Ось 5 речей, за які варто обрати Європейський колегіум для своєї дитини

Інтелектуальна хоробрість.

Завдяки вільному розуму людина знаходить нові нестандартні рішення. Саме тому школа культивує інтелектуальну хоробрість не тільки в дітях, але й у команді. Компанія щороку запускає конкурс ідей і проєктів, реалізацію яких усіляко підтримує та фінансує.

Цифровізація.

Kолегіум трансформує не тільки освітній контент – замість батьківських чатів і зборів уся комунікація реалізується в мобільному застосунку: замовлення меню, отримання рахунків, календар подій, бібліотека.

Крім того, щороку школа проводить опитування батьків щодо їхньої задоволеності роботою закладу. Зворотний зв’язок щодо організації внутрішніх процесів школи дає можливість оперативно реагувати і якнайшвидше їх покращувати.

Недискримінаційність

Школа уникає будь-яких проявів дискримінації, зокрема ейджизму, релігійної та гендерної дискримінацій та інших її форм. Безпечне середовище, атмосфера справедливості, підтримки й прийняття є важливим підґрунтям для розкриття максимального потенціалу учнів.

Селективність

Прискіпливість у роботі школи стосується як учнів, так і команди й партнерів. Команда опирається не тільки на рівень знань дітей, але й на родинні цінності. Щодо персоналу й партнерів – їхні принципи роботи мають бути подібними до шкільних, а рівень компетенцій достатнім для комфортної співпраці.

Виняткова наполегливість

У школі вірять, що краще мати краплю таланту й море наполегливості, ніж навпаки. Неймовірні результати завжди є наслідками наполегливої праці.

Хто навчає в Європейському колегіумі

Багато приватних шкіл під час війни припинили свою роботу. Європейський колегіум не тільки продовжив працювати, а й не втратив жодного топа та повернув з-за кордону своїх учителів. Такій відданості сприяє корпоративна культура школи: працівники мають можливість реалізовувати власні ідеї, рухатися кар'єрними сходинками, компанія покриває вартість індивідуальної психотерапії, навчальних курсів та інших не лише робочих ініціатив.

Нині в школі працюють приблизно 150 вчителів і науковців, які пройшли прискіпливий конкурсний відбір. Усі вони обов'язково закінчили програму адаптації й навчалися в корпоративному університеті, щоб перейняти найкращі практики школи.

Європейський колегіум є ліцензованою школою, тож тут навчають за програмою «Інтелект України», яка має гриф Міністерства освіти, але водночас поєднують її з програмою «Європейського колегіуму» та спеціальною білінгвальною програмою.

Деякі предмети в школі викладають носії англійської мови. Так, більшу частину закордонної літератури діти читають мовою оригіналу й нею ж обговорюють текст.

«Наша команда – наша гордість. Усі керівники в компанії виросли до свого статусу саме тут, і саме вони мотивують нас рости та розвиватися. Крім того, що ми забезпечуємо кар'єрний ріст, ми ще й підтримуємо ініціативи наших працівників. Щороку проводимо конкурс ідей, найкращі з яких винагороджуємо преміями. А ще – даємо можливість людям за контрактом один рік попрацювати в нашій новій школі у Відні.

Завдяки такому ціннісному підходу наші вчителі повертаються до нас із Фінляндії, Канади, країн Балтії й інших»

– розповідає Роксолана Плетенецька.

Дієва профорієнтація: як школа допомагає обрати життєвий шлях

10 і 11 класи – час важливих рішень. Саме тоді учні починають задумуватися про своє майбутнє й обирати шлях, яким рухатимуться далі. Щоб полегшити цей вибір, Європейський колегіум пропонує спеціальні профорієнтаційні тести, розроблені італійськими фахівцями Magellano університету.

Ці тести допомагають учням краще пізнати себе та свої інтереси, а також формують персональні рекомендації щодо вибору майбутньої професії. Крім того, учні мають можливість пройти стажування в різних компаніях, щоби на практиці ознайомитися з різними професіями та зрозуміти, що їм найбільше до вподоби.

У Європейському колегіумі також є спеціальні радники – академічні едвайзери – які допомагають випускникам створити план для вступу в круті університети та сформувати необхідний пакет документів. Українські та закордонні університети вже знають, що абітурієнти з Європейського колегіуму – це їхні майбутні зірки: ще задовго до вступу діти починають займатися благодійністю, перемагають в олімпіадах і конкурсах і мають стійкі життєві цінності.

Так, University of Toronto щороку пропонує найкращому випускнику школи повний грант на навчання. Учні школи виграють гранти й в інших престижних університетах. Одна з випускниць здобула повний грант у найкращому університеті світу – Массачусетському технологічному університеті.

Ось 7 світових університетів світу, де вже навчаються випускники колегіуму:

  • Massachusetts Institute of Technology (MIT) (США)
  • University of Oxford (Велика Британія)
  • Connecticut College (США)
  • Whitworth University (США)
  • Otis College (США)
  • University of Manitoba (Канада)
  • TU Wien (Австрія)

Як потрапити на навчання до Європейського колегіуму

Європейський колегіум є селективною школою, саме тому під час вступних співбесід команда звертає увагу не тільки на академічні й особисті досягнення школярів, але й на родинні цінності майбутніх учнів. Вступ до школи відбувається за три етапи:

1. Знайомство

Школа з'ясовує, наскільки цінності й погляди на освітній процес у команди й родини збігаються.

2. Екскурсія та вступна співбесіда з дитиною

Команда детально розповідає батькам про особливості навчання, паралельно дитина зустрічається зі шкільним психологом, а також проходить короткі тести з основних предметів.

3. Тестові дні

У цей період дитина бере участь в освітньому процесі та взаємодіє з учителями й однолітками, щоб і вона, і школа зрозуміли, чи підходять вони одне одному за методами навчання, атмосферою й очікуваннями.

Стати частиною Європейського колегіуму

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ