Нова схема лікування раку шийки матки знижує ризик смерті на 40%, що стало найбільшим прогресом у лікуванні раку за останні 25 років, повідомляють у медичному журналі The Lancet.

У чому полягає нова схема лікування

Нова схема лікування передбачає короткий курс хімієтерапії перед тим, як пацієнтки пройдуть хімієтерапію і променеву терапію. У дослідженні одна група учасниць отримувала карбопластином і паклітакселом (ліки від раку), після чого проводили стандартну променеву терапію і щотижневу хімієпроменеву терапію. Решта пацієнток проходили тільки стандартну хімієпроменеву терапію.

Через п’ять років серед учасниць, які спершу проходили короткий курс хімієтерапії, 20% померли. У 72% онкопацієнток рак не повернувся знову й не поширився далі. У групі, які лікувалися за стандартною схемою, померли 28% жінок, а в 64% рак не повернувся і не поширювався. 

Це найбільший прогрес у лікування раку за останні 25 років

Окремо дослідження показало зниження ризику смерті на 40% і зниження ризику повернення раку на 35%. «Додавання індукційної хімієтерапії до початку хімієпроменевої терапії раку шийки матки дав чудові результати. Росте кількість доказів, що додаткові хімієтерапія перед променевою терапією або хірургічним втручанням може підвищити шанси онкопацієнток на успішне лікування. Це також зменшить ймовірність рецивів», – додали в команді.

   

  • У молодих дівчат до 25-ти років рак шийки матки зустрічається дуже рідко, однак для його розвитку треба багато років. Найчастіше він пов’язаний з вірусом папіломи людини. Тож за оновленими рекомендаціями, ПАП-тест та обстеження на вірус папіломи людини потрібно здавати з 25 років щоп’ять років. 
  • По всьому світу найпоширенішим видом раку є рак молочної залози. В Україні щорічно реєструють майже 14 тисяч випадків захворювань у жінок і приблизно 100 випадків серед чоловіків. 
  • Жовтень – місяць боротьби з раком молочної залози. Раніше ми дізнавалися, як часто потрібно обстежувати рак грудей і чи можна самостійно оглянути груди на наявність пухлин.