Продукти, які дозрівають у свій природний період, містять максимальну кількість поживних речовин і вітамінів, пояснює Міністерство охорони здоров'я. 

ВООЗ рекомендує їсти понад 400 грамів фруктів і овочів на день. У щоденному раціоні вони можуть знизити ризик деяких неінфекційних захворювань (серцево-судинних, діабету та певних видів раку). А сезонні овочі часто є ще й менш обробленими, бо не потребують довготривалого зберігання чи транспортування. 

Які сезонні овочі обрати?

Буряк 

Буряк містить вітаміни, мінерали й антиоксиданти, які підтримують  здорову роботу серця і кровоносної системи. Його можна використовувати у салатах, смузі й борщі. 

  • Вітамін С (аскорбінова кислота) зміцнює імунну систему, підтримує здоров'я слизових оболонок і шкіри.
  • Вітамін В9 (фолієва кислота) допомагає утворювати клітини крові, запобігає анемії, обов’язковий для нормального розвитку нервової системи дитини під час вагітності.
  • Вітамін В6 (піридоксин) допомагає утворювати клітини крові, корисний для мозку й підтримки обміну речовин.
  • Вітамін А у формі бета-каротину корисний для очей, шкіри й слизових оболонок.

Також буряк містить калій, магній, залізо, кальцій, марганець, мідь, бетаїн (для печінки) й антоціани (антиоксиданти).

Морква

Має вітаміни й мікроелементи, що підтримують здоров'я шкіри, серця й покращують травлення. 

  • Вітамін A і С.
  • Вітамін K – для згортання крові й міцності кісток.
  • Вітаміни В6 і В7 важливі для метаболізму жирів і білків, нервової системи.

Також морква містить калій, бета-каротин й клітковину. 

Гарбуз
  • Вітаміни А, С, К, В9.
  • Вітамін E – антиоксидант, важливий для шкіри. 

Також гарбуз містить калій, магній, цинк, бета-каротин й клітковину. До того ж має невелику кількість білка та низький рівень жирів.

Картопля

Хоча деякі люди демонізують її, але в розумних кількостях картопля – це джерело поживних речовин і вітамінів, а також крохмалю, пояснює МОЗ. Більшість корисних речовин зберігається, якщо готувати картоплю на пару або запікати, а не смажити.

  • Вітамін С.
  • Вітамін B6 і B9.

Також містить калій, магній, залізо, фосфор й клітковину.

Капуста
  • Вітаміни С, К, В9.

Також містить калій, невеликі кількості заліза, кальцію, магнію й рослинні харчові волокна й антиоксиданти.

Гриби

Це не овочі, але мають дуже близьку до них поживну цінність. Найбезпечніше обирати гриби, які вирощені у промислових умовах. 

  • Вітамін D –  корисний для кісток й підтримує імунну систему.
  • Вітаміни B2, B3, B5. Рибофлавін (B2) підтримує якість шкіри й очей, ніацин (B3) важливий для енергетичного обміну, а пантотенова кислота (B5) бере участь у синтезі гормонів.

Якщо людина харчується збалансовано, їй не потрібні додаткові вітаміни й мікроелементи, окрім вітаміну D з жовтня до квітня, додає МОЗ. Будь-які дієтичні добавки варто вживати лише після консультації з лікарем. 

   

  • Дослідниця їжі й гастрономії Дарія Крікунова (Brave Bee&, «Бетонна галушка») випустила кулінарний записник «Осінь» із сезонними рецептами. Це другий щоденник із серії «Сезони української кухні». Для Віледжа авторка поділилася рецептами пирога із солодким перцем і бринзою, чатні з айви й гарбузових оладок. Переглянути їх можна за посиланням.