Видавництво «Основи» перевидає чотири книжки ілюстрованої української класики, але тепер з оновленими текстами.

Це «Місто» Валерʼяна Підмогильного з ілюстраціями Максима Павлюка, «Лісова пісня» Лесі Українки з малюнками Поліни Дорошенко в стилі наїв, «Тигролови» Івана Багряного, проілюстровані тату-майстром Денисом Темним, і «Кайдашева сімʼя» Івана Нечуя-Левицького з «метамодерністськими колажами» Lera Sxemka.

«Тигролови» матимуть нову обкладинку. «Місто» також матиме відмінності від видання 2017 року. Це повʼязано з тим, що оновлені книжки друкували в харківській типографії «Фактор-Друк», яка ще не повністю відновилась після російського удару 23 травня. «Основи» вирішили надрукувати книжки так, як це можливо в типографії зараз. «Місто» також матиме сюрприз, який в «Основах» називають «додатковим мистецьким елементом» книжки.

Тексти книжок оновили за першодруками, щоб якнайповніше відобразити слова авторів. Зокрема, повернули фрагменти, втрачені через цензуру. Текст другого видання «Міста» перевидають вперше з 1929 року, а повний текст «Кайдашевої сімʼї» в такому вигляді взагалі публікують вперше.

Крім того, «Місто» доповнили передмовою Ярини Цимбал, а «Кайдашеву сімʼю» післямовою Михайла Назаренка. Обидва тексти мають розповісти факти про твори і їхніх авторів.

Текст «Тигроловів» звірили за детройтським виданням 1955 року й привели до сучасних норм правопису, а «Лісову пісню» виправили за повним академічними зібранням творів 2022 року.

Усі чотири книжки вже можна передзамовити на сайті видавництва. «Місто» коштує 670 гривень, «Кайдашева сімʼя» і «Тигролови» по 650 гривень, а «Лісова пісня» – 580 гривень.

  

Ілюстровані видання української класики від «Основ» уперше вийшли одразу після Революції Гідності.

обкладинка й фото: «Основи»