Україна оголосила програму, яку представить на Франкфуртському книжковому ярмарку, який пройде з 16 до 20 жовтня. Там буде національна експозиція, стенд Мистецького арсеналу, UA Comix й окремий стенд Олександра Савчука – переможця премії «Читомо».

Організацією представництва України у Франкфурті-на-Майні займаються Український інститут книги, Goethe-Institut в Україні, Український інститут і Мистецький арсенал.

Цьогоріч фокусна тема України – це «Повернення голосу» (Reclaiming the Voice). Автором концепції теми став філософ і директор PEN України Володимир Єрмоленко.

Що буде на національному стенді?

Національний стенд курує Український інститут книги. Він буде розташований у павільйоні 4.1 B64. Там представлять понад 300 книг від 31 видавництва. Стенд оформили на основі книжки «До По» Павла Макова.

Протягом пʼяти днів ярмарку на сцені будуть дискусії, презентації і публічні інтревʼю, зокрема, про загиблих митців, культурне обличчя Харкова, роботу репортажистів, а також про кримських татар.

Участь візьмуть Олександр Михед, Софія Андрухович, Наріман Джелял, Павло Маков, Мстислав Чернов, Таня Малярчук, Мирослав Лаюк, Володимир Єрмоленко, Вахтанг Кебуладзе, Євгенія Кузнєцова, Марічка Паплаускайте й інші. Повну програму англійською мовою можна переглянути тут.

А що на стенді Мистецького арсеналу?

Мистецький арсенал традиційно візьме участь у Франкфуртському книжковому ярмарку зі своїм стендом J85 в секції ярмарку Hall 3.1 «Мистецтво. АртКнига. Дизайн».

Цьогорічна концепція – «Життя на межі», що вже була фокус-темою 12-го «Книжкового Арсеналу». На стенді представлять нові каталоги: «Мистецький арсенал. Колекція», «Серце землі», «Відбиток. Українська друкована графіка XX–XXI століть», «Футуромарення». Крім того, покажуть двомовний самвидав «Довженко-Центру» й київського бюро «Буця» про кіноекранізації творів Михайла Коцюбинського.

Утретє поспіль також пройде спеціальна програма для видавців з України й сусідніх країн, що надає майданчик видавцям, редакторам і літературним агентам для навчання й спілкування.

   

Франкфуртський книжковий ярмарок – це, певно, найбільша книжкова подія у світі, яка щорічно проходить у жовтні.

обкладинка: Ірина Батуревич