На території Європейського Союзу запрацює IT-система EES (Entry/Exit System), що змінює правила на в’їзд до країн ЄС, повідомляють в українському уряді.

Нова система запрацює з 10 листопада. Вона фіксуватиме в’їзд та виїзд усіх іноземців до країн Шенгенської зони автоматично, це стосується всіх негромадян ЄС. Безвізовий режим не скасовують, йдеться лише про зміну правил перетину кордону.

Що зміниться?

Замість штампів у паспорті система EES одноразово фіксуватиме відбитки пальців та фото обличчя людей, які перетинають кордон. Дані зберігатимуть три роки, а повторно їх здавати не потрібно.

Час проходження кордону може збільшитись приблизно на 40 секунд, поки збиратимуть дані. При кожному наступному перетині кордону потрібно буде сканувати свій паспорт у терміналі самообслуговування.

Якщо людина відмовляється від сканування її біометричних даних, то їй відмовлять у перетині кордону. Відповідну систему впроваждують, щоб спростити перетин кордону, посилити безпеку, запобігти використанню фальшивих документів, а також протидіяти нелегальній міграції.

 

Про те, що ЄС створює єдиний банк відбитків, фото та паспортних даних подорожувальників, які не є громадянами країн Євросоюзу, було відомо у 2017 році. Система мала пройти формальне двостороннє схвалення, а ввести її планували у 2020 році.