З 2027 року діти почнуть навчатися в школах протягом 12 років замість 11, повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий під час презентації дослідження, присвяченого реформі старшої школи.

Половина опитаних батьків проти такого навчання

Понад половина батьків проти 12-річного навчання у школах. Лише третина батьків позитивно ставиться до 12-річної школи, а 11% опитаних цілком підтримують цю ідею, розказав під час презентації виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Серед учнів чверть позитивно ставиться до навчання протягом 12 років, але для половини питання лишається нейтральним. До того ж, понад 60% учнів 10–11 класів уже визначилися, яку професію хочуть опановувати.

Опитування проводили в квітні-травні 2024-го року, у ньому взяли участь 80 тисяч людей – учні, батьки, освітяни й представники місцевої влади Фото: скриншот із презентації МОН

Навіщо продовжувати навчання у школах до 12 років

За словами Лісового, основна мета навчальної реформи – забезпечити кращу підготовку старшокласників до університету. Додатковий рік у школах дозволить учням обрати профільні предмети й глибше опановувати їх. 

Крім того, дев’ятикласники зможуть обирати, як продовжити навчання – в академічному ліцеї чи в професійному коледжі. Водночас у міністерстві думають над скороченням терміну навчання на бакалавраті для деяких спеціальностей.

   

Реалізацію реформи профільної середньої освіти почнуть у 2027 році, щоб індивідуалізувати освіту в старшій школі, забезпечити свободу вибору й наблизити до потреб кожного учня й учениці. З 2025 року почнуть пілотувати навчальні програми й матеріали. Що ще передбачає реформа, читайте тут

   

Учні також зможуть самостійно обирати профіль навчання й інтегровані курси. наприклад, якщо учень обрав мовно-літературний профіль, то щосеместру він має по 4 курси / предмети в межах цього профілю. Водночас також може обрати по 4 курси / предмети поза профілем: природничі дисципліни, мистецтво чи спецкурси ІТ (залежно від того, які додаткові предмети й курси пропонуватиме заклад освіти).

Фото: скриншот із презентації