COVID-19 є найбільш небезпечним, як порівняти із лихоманкою Західного Нілу й мавпячою віспою, пояснює головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Якщо людина не отримала повний курс щеплення проти ковіду, то має високий ризик, що хвороба буде перебігати важче. Зокрема, якщо це штам FLiRT. Лихоманка Західного Нілу також небезпечна: ймовірність летальності становить 17%, що дуже багато. Для ковіду цей показник становить 2%, але лихоманка достатньо рідко може переростати в епідемію.

А мавпяча віспа найчастіше протікає у легкій або середній формах важкості. Важкий перебіг переважно буває в людей, які мають супутні неінфекційні захворювання (наприклад, онкологічні). Ризик летальності невисокий – 1% (за даними з Африки).

Чи є у них схожі симптоми? 

Частково схожі симптоми можуть мати лихоманка Західного Нілу і COVID-19, тому що лихоманка часто проявляється у грипоподібній формі. Наприклад, різке підвищення температури, яке може тривати певний час. Натомість мавпяча віспа на них не схожа.

Які фактори передачі цих хвороб схожі?

COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом, а мавпяча віспа в основному статевим шляхом й при тривалому контакті. Також у деяких країнах фіксують її внутрішньогоспітальні спалахи, коли лікарі не дотримуються правил інфекційного контролю. А лихоманка Західного Нілу передається комарами, тому це три різні захворювання за шляхами передачі.

З якою із цих хвороб потенційно може бути найважче справитися українській медичній системі?

Жодна країна ще не змогла повністю усунути коронавірус. Він стає звичною частиною зимового сезону, буде з нами на постійній основі й мутуватиме.

Проти лихоманки Західного Нілу можна використовувати засоби індивідуального захисту, а також боротися з популяцією комарів й осушувати водойми. А випадки мавпячої віспи реєстрували в Україні у 2022 році, тоді виявили трьох хворих. Після епідрозслідування їх виписали і нових випадків змогли уникнути.

 

Уп’ятеро більше випадків захворювання на коронавірус зафіксували лише в Києві за липень у порівнянні з червнем. Крім того, у МОЗ тоді повідомили про перші кілька випадків нового субваріанту коронавірусу «Омікрон» під назвою FLiRT. «Віледж» пояснювали, наскільки небезпечним є новий субваріант, чому коронавірус став більше поширюватися влітку й чи потрібно вакцинуватися.

   

За даними ВООЗ, початку глобального спалаху віспи у 2022 році понад 120 країн підтвердили близько 103 000 випадків захворювання. Імовірність її поширення в Україні дуже мала, заявляв головний санлікар Ігор Кузін наприкінці травня 2022 року. Але вже у вересні того року лабораторно підтвердили перший випадок, а після цього – ще кілька.

У вересні 2024 року ВООЗ схвалила першу вакцину проти мавпячої віспи. Ми розповідали, чи схожа вона на вітряну або натуральну віспу, чому не стане «новим ковідом» і хто в групі ризику.

   

З початку літа 2024 року в Свято-Михайлівську клінічну лікарню Києва госпіталізували 17 пацієнтів із гарячкою Західного Нілу. Головним джерелом гарячки Західного Нілу в природі є 17 видів переважно перелітніх птахів, у крові яких високі концентрації вірусу перебувають від 14 до 200 днів.