Швейцарський кінофестиваль Zurich Film Festival включив до програми фільм російської режисерки Анастасії Трофімцевої «Росіяни на війні», пише МЗС України.

В МЗС зазначають, що обурені таким рішенням і засуджують будь-які спроби надати Росії сцену для відбілювання її воєнних злочинів, тимчасом як російські війська продовжують чинити звірства проти українців. «Російській пропаганді за ширмою культурного продукту не місце на міжнародній культурній сцені й червоних доріжках», – додають в МЗС.

   

Фільм «Росіяни на війні» вже показали на кінофестивалі у Венеції, в одній секції з українським фільмом про війну «Медовий місяць» Жанни Озірної. Продюсерка української стрічки Дарʼя Бассель пояснювала, що в російському фільмі йдеться не про повномасштабне вторгнення РФ, а просто про вторгнення, ніби у 2014 році нічого не сталося.

Окрім того, кіно починається з діалогу з українцем у Росії, який воює на боці окупанта. Пізніше цей чоловік нібито запевняє, що у 2014 році в Україні була «громадянська війна», а не окупація. Інший персонаж розповідає, що українці – нацисти.

   

У вересні стало відомо, що фільм «Росіяни на війні» хочуть показати на кінофестивалі в Торонто. Український уряд звертався до колег із Канади, щоб не допустити там показ пропагандистського фільму. Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко також закликав скасувати показ російського фільму на кінофестивалі.

Згодом Громадська освітня медіаорганізація й агенція Міносвіти Онтаріо TVO повідомила, що не підтримуватиме й не транслюватиме цей фільм. Окрім того, вона перевірить процес фінансування проєкту.

12 вересня організатори зазначили, що все ж покажуть стрічку «Росіяни на війні» на кінофестивалі в Торонто. Вони зазначили, що фільм є офіційною канадсько-французькою копродукцією, яку створили «без відома або участі російських держорганів» і його не можна вважати російською пропагандою.

13 вересня повідомили, що прем’єру пропагандистського фільму «Росіяни на війні» таки вирішили скасувати на міжнародному кінофестивалі в Торонто. А 16 вересня стало відомо, що кінофестиваль у Торонто визначив дату показу пропагандистського фільму «Росіяни на війні». До розкладу фестивалю додали два покази стрічки.