Гранти на навчання для студентів-контрактників запустили в «Дії». 

У 2024 році гранти можна отримати вперше, і вони покриватимуть частину або всі витрати протягом навчання. Скористатися ними можуть студенти, які навчаються за денною або дуальною формою на бакалавра чи магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування.

Яка сума гранту?

Для тих, хто склав НМТ мінімум з двох предметів:

– Від 150 балів грант буде понад 15 тисяч гривень (перший рівень);

– Від 170 балів – понад 25 тисяч гривень (другий рівень).

Утім сума гранту може бути більшою залежно від коефіцієнта. Наприклад, для спеціальності «Освіта / Педагогіка» коефіцієнт – 1,5, тому сума гранту збільшиться в 1,5 раза.

Як отримати?

  • у застосунку «Дія» треба обрати «Сертифікат на грант» й натиснути «Отримати»;
  • підтвердити отримання гранту за допомогою «Дія. Підпису» до 5 листопада;
  • студент не отримає ці кошти фізично, але матиме сертифікат у «Дії». Саме МОН перерахує кошти університету двома платежами – за перший і другий семестр. Перший платіж проведуть до 1 грудня 2024 року, а другий – до 1 квітня 2025 року;
  • якщо ви вже оплатили навчання, потрібно звернутися до університету для повернення коштів. У разі відрахування чи переведення на іншу форму навчання виплату гранту призупинять.

   

В Україні також хочуть обʼєднати університети й звести їх до трьох типів: місто- й регіоноутворювальний інтелектуальний центри, галузеві університети (регіонально орієнтовані) і світоглядні маленькі університети. 

Обкладинка й фото: Мінцифри