Уряд затвердив проєкт бюджету на 2025 рік, повідомляє урядовий портал та прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Згідно з проєктом доходи очікують на рівні двох трильйонів гривень, а видатки бюджету – 3,6 трильйона гривень. Видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трильйона гривень. На соціальний захист планують виділити понад 400 мільярдів гривень. А саме:

  • на пенсії – 237,9 мільярдів гривень
  • на допомогу малозабезпеченим сім’ям та людям у складних життєвих обставинах – 127,9 мільярдів гривень
  • на пільги та субсидії – 42,3 мільярди гривень

Також 211 мільярдів гривень направлять на охорону здоровʼя, а майже 170 мільярдів – на освіту для виплат заробітної плати, грантів на здобуття освіти, харчування та підручники.

Крім того, в бюджеті заклали 9,6 мільярдів гривень на розвиток культури та інформаційного простору, чотири мільярди гривень – на цифрову трансформацію та 14 мільярдів гривень – на підтримку наукових досліджень, зокрема у сфері оборонно-промислового комплексу, енергетики й енергоефективності.

Також серед пріоритетів – підтримка регіонів та бізнесу. У проєкт бюджету заклали кошти на пограми пільгового кредитування, гранти для підприємців, програму гуманітарного розмінування та «єОселя». А саме на:

  • фінансування Фонду розвитку підприємництва для пільгових кредитів за програмою «5-7-9%» – 18 мільярдів гривень;
  • гранти для бізнесу – 1,4 мільярди гривень;
  • компенсація регіонам різниці в тарифах комунальних послуг – 12,2 мільярдів гривень;
  • житло для українців через програму «Укрфінжитло» – 9,4 мільярдів гривень;
  • гуманітарне розмінування земель – один мільярд гривень;
  • зменшення викидів вуглецю та підвищення енергоефективності – 1,75 мільярд гривень.

«Новацією цього бюджету стане реалізація нової моделі управління публічними інвестиційними проєктами, що зробить капітальні видатки більш прозорими та ефективними», – каже Шмигаль. За його словами, пріоритетом буде відновлення, енергетичні проєкти та реалізація нової ветеранської політики.

Також передбачено додаткову дотацію місцевим бюджетам у 51,2 мільярди гривень. Кошти спрямують, зокрема, на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих територіях. Мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум залишаються на рівні грудня 2024 року.

 

У вересні 2023 року Уряд схвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету в один трильйон 560 мільярдів гривень. У 2023 році один трильйон доларів спрямували на армію й безпеку України.