У Центральній Європі почались масові повені, повідомляє Euronews та RMF 24.

Польща:

У Клодзькому повіті через повінь загинула одна людина. Також з регіону вже евакуювали близько 1 600 людей. Премʼєр-міністр Дональд Туск назвав ситуацію в багатьох місцях «драматичною» і закликав жителів не відмовлятися від евакуації.

За словами премʼєра 17 тисяч людей мають проблеми з постачанням електроенергії. Міністр внутрішніх справ Томаш Сємоняк зазначав, що ситуація з повенями на півдні Польщі погіршилася вночі 15 вересня.

Зараз найскладніша ситуація у Нижньосілезькому, Опольському та Сілезькому воєводствах. За прогнозами синоптиків, дощ падатиме до 16 вересня.

Румунія:

Внаслідок злив загинули щонайменше четверо людей, а сотні інших довелося евакуювати на сході Румунії після затоплення доріг і низинних районів. Усі загиблі були з повіту Галац, пише румунська служба «Радіо Свобода».

Також більше пʼяти тисяч будинків у цьому повіті були повністю або частково пошкоджені, понад 300 людей евакуювали.

У повіті Васлуй через негоду евакуювали 40 людей з пʼяти населених пунктів. Також кілька домогосподарств затоплені або пошкоджені вітром.

Чехія:

Вода в річках досягла небезпечного рівня в десятках районів по всій країні, затопивши будинки та дороги в кількох містах і селах. На сході країни тисячі будинків позбавлені електрики.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала закликав жителів країни готуватися до найгіршого розвитку ситуації, яку він порівняв із повенями 1997 та 2002 років, коли загинули кількадесят людей.

Найбільш критична ситуація в Моравсько-Сілезькому краї. У другому за величиною місті Чехії Брно були змушені евакуювати лікарню.

Сильні повені також фіксують в Австрії, Словаччині, Угорщині, Молдові. Повені можуть бути найбільшими за останні 30 років, пише Euronews.

Через повені у Польщі та Чехії залізничні оператори обоїх країн тимчасово скасували низку рейсів. В Укрзалізниці кажуть, що приймуть пасажирів із квитками на сьогоднішні потяги на будь-який рейс аналогічного напрямку впродовж найближчої доби на вільні місця без обміну квитків.

Пасажирам, які прямують на стиковку в празькому напрямку, радять звернутися до чеського або польського оператора залізниці і уточнити розклад наступних рейсів.

Поїзди з Праги до Чопа і у зворотньому напрямку їхатимуть в обʼїзд із затримкою. Український стиковочний поїзд 59/60 до Києва чекатиме на пасажирів з Праги 15 та 16 вересня. 

Також поїзди з Праги на Перемишль і у зворотньому напрямку поки скасовані через затоплення інфраструктури. Крім того, не курсує на затопленій прикордонній ділянці пересадковий поїзд 105/106 Грац - Відень - Перемишль.

Обкладинка: Facts Prime