ВООЗ схвалила першу вакцину проти мавпячої віспи – MVA-BN. Її додали до списку попередньої кваліфікації. 

Прекваліфікація вакцини означає, що уряди й міжнародні організації зможуть швидше її закуповувати й передавати в місця, де фіксують спалахи віспи, зокрема у країни Африки, пояснює ВООЗ. 

Що відомо про цю вакцину?

Вакцину MVA-BN можна вводити людям старше 18 років як ін'єкцію з двох доз і з інтервалом чотири тижні. Утім в разі спалаху інфекції її дозволили застосувати також немовлятам, дітям, вагітним та людям з ослабленим імунітетом. Тобто тоді, коли користь від вакцинації переважає потенційні ризики. А якщо кількість вакцини буде обмеженою, радять використовувати й одну її дозу.

Згідно з даними зараз, одна доза вакцини, введена до контакту з хворим, має приблизно 76% ефективності, а дві дози – 82% ефективності. Вакцинація після контакту менш ефективна, ніж до нього.

Що таке мавпяча віспа?

Віспа мавп – віспоподібне захворювання, що спричинюють віруси родини поксвірусів. Вона подібна до натуральної віспи, проте має меншу летальність і легші симптоми.

Вірус мавпячої віспи передається від тварин до людей. Його вперше виявили в 1958-му в колоніях мавп, звідси й назва. Перший випадок захворювання на мавпячу віспу серед людей зафіксували в 1970 році в Демократичній Республіці Конго. Відтоді захворювання найчастіше траплялося в центрально- й західноафриканських країнах.

Серед симптомів мавпячої віспи – лихоманка, головний біль, біль у м’язах, виснаження, а також набряк лімфатичних вузлів. За 1–3 дні (іноді більше) після появи лихоманки у хворих з’являються висипання, найчастіше спершу на обличчі, а потім – на інших частинах тіла. Інкубаційний період для мавпячої віспи зазвичай становить 7–14 днів, захворювання може тривати 2–4 тижні.

Наприкінці листопада 2022 року ВООЗ рекомендувала нову назву для віспи мавп через «расизм і стигматизацію».

   

За даними ВООЗ, початку глобального спалаху віспи у 2022 році понад 120 країн підтвердили близько 103 000 випадків захворювання. Лише у 2024 році в 14 країнах Африки зареєстрували 25 237 випадків з підозрюваною і підтвердженою віспою й 723 смерті від неї. 

Імовірність поширення в Україні вірусу мавпячої віспи дуже мала, заявляв головний санлікар Ігор Кузін наприкінці травня 2022 року. Але вже у вересні лабораторно підтвердили перший випадок, а після цього – ще кілька. Водночас хвороба не мала «ендемічного потенціалу», зазначав Кузін.

The Village Україна пояснювали, чи схожа мавпяча віспа на вітряну або натуральну, чому вона не стане «новим ковідом» і хто в групі ризику.