Комітет освіти рекомендував скасувати вручення у школах і виготовлення золотих та срібних медалей держзразка, написала нардепка й секретарка освітнього комітету Наталія Піпа.

За останні роки в країни збільшилась кількість випускників, які претендують на медалі, водночас знання школярів знизилися за час ковіду й повномасштабного вторгнення. До того ж, вручення медалей за успіхи в навчанні існує лише в пострадянських країнах, додала Піпа.

Чому уряд проти нагородження медалей?

Держава не повинна виготовляти золоті й срібні медалі для випускників відповідно до чинного законодавства. Нагородження школярів – це повноваження саме шкіл, каже Піпа в коментарі «УП». Однак, виготовляти медалі продовжують за державний кошт. 

До того ж, медалі не надають випускникам якихось переваг під час вступу до університетів. Вони лишаються тільки моральним заохоченням учнів і їх батьків. А от подання на медалі та збір інформації ще й створюють додаткову бюрократичну тяганину в школах. 

Скільки держава витрачає на медалі?

За останні п’ять років в Україні нагородили випускників понад 66 тисячами медалями. У 2024-му на закупівлю медалей витратили майже три мільйони гривень. А це на мільйон гривень більше, ніж у 2023-му, за даними освітнього омбудсмена України.

За словами Піпи, на наступний рік до держбюджету попередньо заклали 4,6 мільйонів гривень на золоті медалі й понад 1 мільйон на срібні. 

Тож на випускному мама вже не порадіє?

Міносвіти працює над тим, щоб скасувати нормативні документи, за якими саме держава забезпечує медалями школи. Відтак, заклади освіти зможуть самостійно вирішувати, як нагороджувати найуспішніших у навчанні учнів. Наприклад, заохоченнями можуть бути похвальні листи й грамоти.

   

В Україні запровадили Екосистему для надолуження освітніх втрат, яка допоможе школярам наздогнати навчальну програму. Спершу учні й учениці мають пройти тестування на основі штучного інтелекту, яке визначить рівень знань обраного предмета. Проблемні теми діти вивчатимуть самостійно за допомогою інтерактивних уроків на порталі.

Обкладинка: Володимир Герасименко